ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Λεβέντη,
Ξαναζώντας το παρελθόν με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελευσίνος…
Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, 7.00 μ.μ.
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθήνας, Ακαδημίας 50
Διοργάνωση
ΑΡΧΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΑΣΚΙ)
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΕΜΙΑΝ)
_______
Στο βιβλίο επιχειρείται η καταγραφή, με τη μορφή χρονικού, της δράσης του Μορφωτικού Συλλόγου Ελευσίνος, ενός σωματείου με πλούσιο πολιτιστικό έργο, που αναπτύχθηκε κυρίως τη δεκαετία 1957–1967 στην Ελευσίνα, πόλη με λαμπρό ιστορικό παρελθόν και δυναμικό βιομηχανικό παρόν.
Περιγράφεται η φιλότιμη προσπάθεια μερικών νέων ανθρώπων, που πλαισιώθηκαν από συνομηλίκους και άλλους συμπολίτες τους ή των γύρω πόλεων, και στηρίχθηκε θερμά από τον πνευματικό κόσμο και τον Τύπο της πρωτεύουσας.
Ο Σύλλογος δημιούργησε Λέσχη, όπου στεγάζονταν δανειστική βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, σε καθημερινή λειτουργία επί μια δεκαετία, και οργανώθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις: διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, βιβλίου, διαγωνισμοί σκακιού, πινγκ-πονγκ. Επίσης, ίδρυσε χορωδία και εξέδιδε το μηνιαίο περιοδικό Το Φως.
Δεκάδες δημιουργοί, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές, διαπρεπείς καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος έδωσαν εδώ διαλέξεις με πρωτοποριακό περιεχόμενο και παρουσίασαν το έργο τους, σε μια εποχή που οι συνθήκες δεν ήσαν πάντοτε ευνοϊκές για παρόμοιες εκδηλώσεις.
Από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελευσίνος οργανώθηκαν:
- Η πρώτη, εκτός κέντρου, συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, στην Ελευσίνα το 1961.
- Η πρώτη στην Ελλάδα ατομική έκθεση ζωγραφικής του μεγάλου Ελευσίνιου ζωγράφου Θάνου Τσίγκου, το 1961.
- Η πρώτη παρουσίαση των τραγουδιών του «Φορτηγού» του Διονύση Σαββόπουλου, το 1964.
- Η πρώτη παρουσίαση του «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη, με πρώτη εμφάνιση της Μαρίας Φαραντούρη, το 1966.
Η δράση του Συλλόγου δημιούργησε μια όαση πολιτισμού με σημαντικά πνευματικά επιτεύγματα, τα οποία θα ήσαν ασφαλώς περισσότερα, εάν δεν είχαν συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση του επίσημου κράτους και των τοπικών εκπροσώπων του, με κορύφωση τη βίαιη διάλυση του Συλλόγου από την απριλιανή δικτατορία των συνταγματαρχών και την κατάσχεση της βιβλιοθήκης και όλης της περιουσίας του, που εξαφανίσθηκαν έκτοτε.
Η συγκεκριμένη αναδρομή στο παρελθόν και η σχετική αποτίμηση της προσφοράς του γίνεται με ό,τι περισώθηκε από το αρχειακό υλικό, από άλλες πηγές και όσα συγκρατούν ακόμη η προσωπική μνήμη και οι αναμνήσεις μερικών παλαιών στελεχών του Συλλόγου.