ΤΑΣΟΣ ΤΡΙΚΚΑΣ, 1931-2020

ΤΑΣΟΣ ΤΡΙΚΚΑΣ, 1931–2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΕΜΙΑΝ)

20200611_160128

Ο Τάσος και η Νίκη Τρίκκα σε εκδήλωση της ΕΜΙΑΝ, Απρίλιος 2010.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ ΕΜΙΑΝ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) εκφράζει τη βαθιά λύπη του για το θάνατο του αγωνιστή-διανοούμενου της Αριστεράς και αγαπημένου εταίρου μας Τάσου Τρίκκα.

Ο Τάσος Τρίκκας για 75 και πλέον χρόνια ταυτίσθηκε με τους αγώνες του ελληνικού εργατικού κινήματος για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Ζυμώθηκε από νωρίς με τα βάσανα και τους αγώνες του λαού στα σκληρά χρόνια της δεκαετίας του ’40.

Ανήκοντας στη γενιά της θρυλικής ΕΠΟΝ, ανδρώθηκε στους αγώνες της νεολαίας της ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων. Μέσα από τις γραμμές τους συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής αριστερής νεολαίας και στιγμάτισε ιδιαίτερα την ιστορία της ΕΔΑ και της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Η διαδρομή του Τάσου Τρίκκα δεν μπορεί να νοηθεί έξω από την ύπαρξη της οργανωμένης πολιτικής έκφρασης του εργατικού κινήματος. Αλλά αυτή η απόλυτη ταύτιση δεν του στέρησε την αυτονομία της πολιτικής σκέψης για συνεχή ανανέωση των αριστερών ιδεών. Για τον Τάσο δεν μπορούσε να υπάρξει σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία, ανθρώπινο πρόσωπο και ταξικό πρόσημο. Μεγάλο πολιτικό του σχολείο αποτέλεσε η θητεία του στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος μέσα από την ανάδειξη της ΕΔΑ ως νέου κόμματος της Αριστεράς, ενώ μετά τη διάσπαση του ’68 προσχώρησε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και ήταν από τους πρωτεργάτες του που συνέβαλαν στην επεξεργασία νέων πολιτικών ιδεών και αποφάσεων.

Δύο ιδιαίτερα ζητήματα ήταν στο κέντρο της σκέψης του: το πρόβλημα της νεολαίας και η ιστορία του εργατικού κινήματος. Και είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως κι άλλοι πολλοί από την πρωτοπόρα γενιά της ΕΠΟΝ, πέρα από ηλικιακούς περιορισμούς, δεν έπαψε να συμβάλει παντοιοτρόπως στην ανάδειξη του ρόλου της νεολαίας της Αριστεράς. Εξάλλου ο ίδιος μέσω της οικογένειάς του συνδεόταν άμεσα με τις παραδόσεις των πρώτων νεολαίων κομμουνιστών που πήραν μέρος στη δημιουργία του ΣΕΚΕ.

Το αμείωτο ενδιαφέρον του και, μερικές φορές, η αγωνία του για τα θέματα της νεολαίας εκφράζονταν και με τις παρεμβάσεις του στο πολυεπίπεδο έργο της ΕΜΙΑΝ για την καταγραφή και τη συγκρότηση της μικρής ιστορίας της ελληνικής αριστερής νεολαίας.

Η ενασχόλησή του με την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος ήταν πέραν των σκοπών της ακαδημαϊκής ιστοριογραφίας. Συνδεόταν με την προσπάθεια αποκατάστασης, αποκάθαρσης και μιας απάντησης σε δογματικές ή/και αντιδραστικές ερμηνείες και ταυτόχρονα στην ανάδειξη εκείνων των σημείων που, τηρουμένων των αναλογιών, μπορούν να βοηθήσουν στη λύση σύγχρονων πολιτικών προβλημάτων, όπως εκείνου των συνεργασιών της Αριστεράς.

Η έκδοση του πρόσφατου βιβλίου του, Καλειδοσκόπιο, Εργατικό κίνημα και Μεσοπόλεμος (Αθήνα, Μάρτιος 2020), ήταν η τελευταία πνευματική προσφορά του, που διήρκεσε  μια ολόκληρη ζωή, και μία από τις πολύτιμες παρακαταθήκες του στους κοινωνικούς αγώνες που έρχονται.

 

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ

MALIKIOSIS2

Γρηγόρης Γιάνναρος, Θόδωρος Μαλικιώσης και Τάσος Τρίκκας ως εκπρόσωποι της Νεολαίας της ΕΔΑ σε εκδήλωση της  Πρεσβείας της ΕΣΣΔ, 1960. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΕΜΙΑΝ

Εξώφυλλο Βιβλίου Τρίκκα