ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΜΙΑΝ

21 Ιανουαρίου 2000

Ιδρύεται η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), µε πρωτοβουλία των: Αθηνάς Νικολάου, Ρόης Ντάκουρη, Αργυρώς Ρεκλείτη, Γιάννη Καούνη, Γιάννη Πετρόπουλου και Χρήστου Ρεκλείτη. Τα υπόλοιπα ιδρυτικά µέλη ήταν οι: Γιάνης Γιανουλόπουλος, Θόδωρος Καζέλης, Λαοκράτης Χαλβατζής, Καίτη Τσαρουχά-Κοµψοπούλου, Θανάσης Καλαφάτης, Παναγιώτης Κουνάδης, Μάκης Παπούλιας, Σπύρος Λυκούδης, Κωστής Γιούργος, Αλέξης Λάιος, Νίκος Κιάος, Αλέκος Σόφης, Νικηφόρος Αντωνόπουλος, Θόδωρος Μαλικιώσης, Μανώλης Γκαζής, Μανώλης Μυλωνάκης, Μπάµπης Γεωργούλας, Τασούλα Κατιρτζόγλου-Χατζάκη, Γιώργος Πατρινός, Γιώργος Βότσης, Μπάµπης Κοβάνης, Βασίλης Κωτούλας, Παύλος Κλαυδιανός, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Ζεβελάκης, Λευτέρης Τσίλογλου, Περικλής Κοροβέσης και Σταµάτης Κοιλάκος.

1 Φεβρουαρίου 2000

Η Ιδρυτική Συνέλευση, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, εκλέγει το πρώτο διοικητικό συµβούλιο µε τις εξής αρµοδιότητες: πρόεδρος Γιάνης Γιανουλόπουλος, αντιπρόεδρος Αθηνά Νικολάου-Γιάνναρου, γενικός γραµµατέας Ρόη Ντάκουρη, διαχειρίστρια Αργυρώ Ρεκλείτη, υπεύθυνος επικοινωνίας Γιώργος Πατρινός, µέλη Γιάννης Καούνης και Μπάµπης Κοβάνης, αναπληρωµατικά µέλη Θανάσης Καλαφάτης, Γιάννης Πετρόπουλος και Χρήστος Ρεκλείτης. Εξελεγκτική Επιτροπή Μπάµπης Γεωργούλας, Αλέξης Λάιος και Τασούλα Κατιρτζόγλου-Χατζάκη.

26 Ιουνίου 2000

Πραγµατοποιούνται τα εγκαίνια των γραφείων της ΕΜΙΑΝ στην οδό Μαυροµιχάλη 52.

11 Ιανουαρίου 2001

Στο ψυχαγωγικό κέντρο “Μνησικλέους” στην Πλάκα πραγµατοποιείται µε επιτυχία η πρώτη συνεστίαση της ΕΜΙΑΝ.

24–26 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΜΙΑΝ συνδιοργανώνει, µε την “Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα 50 χρόνια της ΕΔΑ”, τριήµερη τιµητική εκδήλωση και συµµετέχει σε ειδική ηµερίδα µε θέµα “Αριστερή νεολαία και µαζικό κίνηµα” (Πάντειο Πανεπιστήµιο, αµφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα). Εισηγητές οι: Ζαχαρίας Δεµαθάς, Θανάσης Καλαφάτης, Κώστας Βαρβάκης, Νίκος Κιάος, Γιάννης Πετρόπουλος και Στέφανος Στεφάνου και συντονιστές οι Γιάνης Γιανουλόπουλος, Σπύρος Καλούδης και Αθηνά Νικολάου.

18 Απριλίου 2002

Η ΕΜΙΑΝ διοργανώνει στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ηµερίδα µε θέµα “Η Δηµοκρατική Νεολαία Λαµπράκη και ο αντιδικτατορικός αγώνας” µε εισηγητές τους Θανάση Αθανασίου, Μπάµπη Θεοδωρίδη, Χριστόφορο Αργυρόπουλο, Θανάση Καλαφάτη και Αλέκο Σόφη. Επίσης διαβάστηκαν κείµενα του Θόδωρου Καζέλη, Λαοκράτη Χαλβατζή και Γιώργου Τσιάκαλου.

11 Δεκεµβρίου 2002

Πραγµατοποιείται η πρώτη τακτική Συνέλευση της ΕΜΙΑΝ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και συγκροτείται το Διοικητικό Συµβούλιό της ως εξής: πρόεδρος Γιάνης Γιανουλόπουλος, αντιπρόεδρος Θανάσης Καλαφάτης, γραµµατέας Αργυρώ Ρεκλείτη, διαχειριστής Αλέξης Λάιος, υπεύθυνος επικοινωνίας Νίκος Κιάος, µέλη: Αθηνά Νικολάου, Ρόη Ντάκουρη, Γιάννης Πετρόπουλος, Γιάννης Καούνης, Βασίλης Κωστόπουλος, Γιώργος Χατζόπουλος, Μπάµπης Κοβάνης και Νίκος Θεοτοκάς. Εξελεγκτική Επιτροπή: Μπάµπης Γεωργούλας και Τασούλα Κατιρτζόγλου-Χατζάκη.

30 Μαρτίου 2003

Η ΕΜΙΑΝ πραγµατοποιεί συνεστίαση στο κέντρο “Χρυσό Ελάφι” στην Πάρνηθα, η οποία λόγω της αµερικανοβρετανικής επιδροµής στο Ιράκ είχε αντιπολεµικό χαρακτήρα.

Φεβρουάριος/Ιούλιος 2005

Εκδίδονται τα δύο τεύχη του Δελτίου της ΕΜΙΑΝ, αφιερωµένα στο Α΄ Συνέδριο της ΔΝΛ και στα Ιουλιανά και τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα.

2–12 Φεβρουαρίου 2005

Εκδήλωση της ΕΜΙΑΝ για τα “40 χρόνια από την ίδρυση της Δηµοκρατικής Νεολαίας Λαµπράκη” (Πνευµατικό Κέντρο του Δήµου Αθηναίων, αµφιθέατρο Α. Τρίτσης). Η εκδήλωση είχε δύο σκέλη: το διήµερο µνήµης “Κινήµατα της νεολαίας στα χρόνια της εφήµερης Άνοιξης” (5 και 6 Φεβρουαρίου) µε συνδιοργανωτή τα ΑΣΚΙ, χαιρετισµούς των Σπύρου Ασδραχά και Γιάνη Γιανουλόπουλου και την έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού (2 έως 12 Φεβρουαρίου).

Κεντρικά θέµατα: Σύσταση και πολιτικός χαρακτήρας της Δηµοκρατικής Νεολαίας Λαµπράκη. Νέες συλλογικότητες και φιλειρηνικές κινήσεις. Νεολαία και πολιτισµός.

Συντονιστές και εισηγητές οι: Σπύρος Ασδραχάς, Ηλίας Νικολακόπουλος, Άλκης Ρήγος, Θανάσης Καλαφάτης, Αριστείδης Μανωλάκος, Μάκης Παπούλιας, Γιάνης Γιανουλόπουλος, Γιάννης Πετρόπουλος, Χρήστος Ρεκλείτης, Μπάµπης Κοβάνης, Γιάννης Καρακασίδης, Αντώνης Λιάκος, Βασίλης Κωστόπουλος, Καίτη Τσαρουχά, Φιντίας Βελίκης, Μανώλης Αναστασιάδης, Τάσος Τρίκκας, Γιώργος Μητροφάνης, Γιάννης Στρατής, Ανδρέας Θεοφίλου, Νίκος Κιάος, Γιάννης Καλεώδης, Θανάσης Λεβέντης και Ειρήνη Μίσσιου.

Η έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού, µε επιµέλεια των Γιάννη Πετρόπουλου και Χρήστου Ρεκλείτη, εγκαινιάστηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη και περιλάµβανε φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τη Ν.ΕΔΑ, τη ΔΚΝΓΛ, τη ΔΝΛ και το Συνέδριό της, το µαζικό κίνηµα (αγώνες για τη δηµοκρατία, την παιδεία, την ειρήνη, την ανεξαρτησία, διεκδικητικοί αγώνες της εργαζόµενης νεολαίας, πολιτισµός και νεολαία, ΔΝΛ και φύση, απήχηση, εξάπλωση, διώξεις) και τον νεολαιίστικο τύπο. Τα εγκαίνια χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ Γιάνης Γιανουλόπουλος και η αντιδήµαρχος Αθηναίων Νίτσα Λουλέ.

21 Ιουλίου 2005

Η ΕΜΙΑΝ πραγµατοποίησε εκδήλωση µνήµης για τον Σωτήρη Πέτρουλα, 45 χρόνια από τη δολοφονία του από τις ένστολες δυνάµεις της ιουλιανής εκτροπής και ταυτόχρονα έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτοµής του, σε συνεργασία µε τους “Φίλους του Σωτήρη Πέτρουλα”. Τις εισηγήσεις τους στην εκδήλωση µνήµης (υπαίθριος χώρος έµπροσθεν της Παλαιάς Βουλής) παρουσίασαν οι Μπάµπης Λυκούδης και Γιάννης Μπανιάς µε συντονιστή τον Μάκη Παπούλια. Στα αποκαλυπτήρια της προτοµής (γωνία Εδουάρδου Λω και Σταδίου) µίλησαν οι Άρης Αλεξόπουλος και Γιώργος Χουλιάρας, γλύπτης-καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που φιλοτέχνησε το γλυπτό του Σωτήρη Πέτρουλα.

8 Φεβρουαρίου 2006

Πραγµατοποιείται εκλογοαπολογιστική και καταστατική Συνέλευση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και εκλέγονται: πρόεδρος ο Θανάσης Καλαφάτης, αναπληρωτής πρόεδρος ο Βασίλης Κωστόπουλος, γραµµατέας η Αργυρώ Ρεκλείτη, ειδικός γραµµατέας η Ρόη Ντάκουρη, διαχειριστής ο Αλέξης Λάιος, µέλη: Γιάνης Γιανουλόπουλος, Γιάννης Καούνης, Γιάννης Πετρόπουλος, Ζήσιµος Συνοδινός και αναπληρωµατικά µέλη Νίκος Κιάος, Μπάµπης Κοβάνης και Γιώργος Χατζόπουλος. Εξελεγκτική Επιτροπή: Μπάµπης Γεωργούλας, Τασούλα Κατιρτζόγλου-Χατζάκη και Σταµάτης Κοιλάκος.

31 Μαΐου 2006

Ο πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ Θανάσης Καλαφάτης απευθύνει χαιρετισµό στην τιµητική εκδήλωση για την 50χρονη συµβολή του Μιχάλη Περιστεράκη στο φιλειρηνικό κίνηµα (αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών).

5 Ιουνίου 2006

Η ΕΜΙΑΝ συµµετέχει µε φωτογραφικό υλικό στην εκδήλωση των ΑΣΚΙ που πραγµατοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη µε θέµα “Η Αριστερά της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’60″.

21 Ιουλίου 2006

Οι φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα και η ΕΜΙΑΝ εναποθέτουν άνθη στην προτοµή του Σωτήρη Πέτρουλα, γωνία Σταδίου και Εδουάρδου Λω.

25 Νοεµβρίου 2006

Η ΕΜΙΑΝ πραγµατοποιεί, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, την ηµερίδα µνήµης και µελέτης “1956–2006, 50 χρόνια από την έκδοση της Πανσπουδαστικής” µε παράλληλη ψηφιακή επανέκδοση σε cd-rom όλων των φύλλων του περιοδικού, από την ΕΜΙΑΝ και τις εκδόσεις “Κάλβος”. Στην ηµερίδα απεύθυναν χαιρετισµούς ο Θανάσης Καλαφάτης και ο Νίκος Πετραλιάς, πρόεδρος του σωµατείου “Φίλοι των ΑΣΚΙ”. Η ηµερίδα διαρθρώθηκε σε τρείς συνεδρίες: “Η Πανσπουδαστική ως έντυπο”, “Πανσπουδαστική, φοιτητικό κίνηµα και πολιτική”, “Πανσπουδαστική και πολιτισµός”. Εισηγητές ήταν οι: Καίτη Τοπάλη, Στέφανος Στεφάνου, Νίκος Θεάκος, Μίµης Μανωλάκος, Γιάννης Καλεώδης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Χρύσα Προκοπάκη, Γιάννης Βαλαβανίδης, Γιώργος Γιατροµανωλάκης, Ξανθίππη Μίχα και Πολύκαρπος Πολυκάρπου. Συντονιστές οι: Γιώργος Χατζόπουλος, Γιάνης Γιανουλόπουλος και Γιάννης Καλεώδης. Η εκδήλωση έκλεισε µε προβολή ντοκιµαντέρ: “Πανσπουδαστική 1956–1967”, εκποµπή “Παρασκήνιο”, ΕΡΤ-1, 20 Οκτωβρίου 1987.

9–11 Μαρτίου 2007

Η ΕΜΙΑΝ και το Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς” διοργανώνουν τριήµερο επιστηµονικό συνέδριο µε θέµα: “Ελληνική νεολαία 1956–2006: Αγώνες για την παιδεία” στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Στους αγώνες για τη δηµοκρατία και την αναβάθµιση της ποιότητας της εκπαίδευσης κάθε γενιά έχει τη δική της ιστορία, η οποία αποτελεί µέρος της πολιτικής και κοινωνικής µας ιστορίας. Οι συνθήκες µέσα στις οποίες έγιναν οι αγώνες αυτοί διαφέρουν µεταξύ τους, όπως διαφέρουν και οι µορφές πολιτικής εξουσίας που επικρατούν στη χώρα µας από το 1956 µέχρι το 2006. Η εξέταση των στόχων και των αποτελεσµάτων αυτών των αγώνων, αλλά και οι µεταξύ τους συγκρίσεις ήταν ορισµένα από τα βασικά θέµατα που απασχόλησαν το παραπάνω τριήµερο.

Το συνέδριο, το οποίο χαιρέτισαν οι Νίκος Πετραλιάς (πρόεδρος του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς”) και Θανάσης Καλαφάτης (πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ), διαρθρώθηκε σε 7 συνεδρίες, και έκλεισε µε τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Στην 1η συνεδρία µε θέµα: Νεολαία, παιδεία και κράτος, εισηγητές ήταν οι Κωνσταντίνος Σταµάτης, Χαράλαµπος Νούτσος, Στέφανος Πεσµαζόγλου, Γιώργος Τσιάκαλος και Αριστείδης Μπαλτάς µε συντονίστρια την Σίσσυ Βελισσαρίου. Στη 2η συνεδρία µε θέµα: Νεολαία και αγώνες 1956–1962, εισηγητές ήταν οι Αντώνης Ρουπακιώτης, Κωστής Ρούσσος, Στέφανος Στεφάνου και Ηλίας Νικολακόπουλος, µε συντονιστή τον Αριστείδη Μανωλάκο. Στην 3η συνεδρία µε θέµα: Νεολαία και αγώνες 1962–1967, εισηγητές ήταν οι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Φερεντίνος, Βασίλης Κωτούλας, Λευτέρης Τσίλογλου και Χριστόφορος Βερναρδάκης, µε συντονιστή τον Βασίλη Κωστόπουλο. Στην 4η συνεδρία µε θέµα: Νεολαία και αγώνες 1967–1974, εισηγητές ήταν οι Μάκης Μπαλαούρας, Παναγιώτης Κανελλάκης, Βέρα Δαµόφλη, Ολύµπιος Δαφέρµος και Γιάννης Καούνης, µε συντονιστή τον Θανάση Αθανασίου. Στην 5η συνεδρία µε θέµα: Νεολαία και αγώνες 1974–1989, εισηγητές ήταν οι Νίκος Φίλης, Αντώνης Μαούνης, Θεανώ Φωτίου και Μιχάλης Σπουρδαλάκης, µε συντονιστή τον Νίκο Μπελαβίλα. Στην 6η συνεδρία µε θέµα: Νεολαία και αγώνες 1990–2001, εισηγητές ήταν οι Τάσος Κωστόπουλος, Ανδρέας Καρίτζης και Έλσα Λιαροπούλου, µε συντονιστή τον Κώστα Γαβρόγλου. Στην 7η συνεδρία µε θέµα: Νεολαία και αγώνες 2002–2006, εισηγητές ήταν οι Νάσος Ηλιόπουλος, Στέλιος Βαρδής και Λάζαρος Απέκης, µε συντονίστρια την Σίσυ Πετράκου. Στη στρογγυλή τράπεζα µε θέµα: Παιδεία 1956–2006, αγώνες και κοινωνική αλλαγή εισηγητές ήταν οι Θανάσης Καλαφάτης, Νίκος Κιάος, Παύλος Κλαυδιανός, Παναγιώτα Μανιού και Άλκης Ρήγος, µε συντονιστή τον Χάρη Γολέµη.

21 Απριλίου 2007

Ο πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ Θανάσης Καλαφάτης και το ιδρυτικό µέλος της Βασίλης Κωτούλας εκπροσωπούν την Εταιρεία και συµµετέχουν στην ηµερίδα που οργάνωσαν ο ΣΦΕΑ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων µε θέµα: “Τα Γιάννενα θυµούνται 40 χρόνια µετά”, στην αίθουσα της Εταιρείας Μελέτης Ηπειρωτικών Ερευνών.

26 Απριλίου 2007

Πραγµατοποιείται η ετησία Γενική Συνέλευση της ΕΜΙΑΝ στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης πραγµατοποιείται ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Ιστορικού Αρχείου από τους υπευθύνους του.

3 Μαΐου 2007

Αποφασίζεται η συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής δράσης της ΕΜΙΑΝ Ηπείρου και Βορείου Ιονίου. Συµµετέχουν από τα Γιάννενα: Αλέκος Σόφης, Λάκης Παπαϊωάννου και Γιώργος Μάκης, από την Κέρκυρα: Θεοτόκης Ζερβός και Πέτρος Βλάσσης και από τη Λευκάδα: Σπύρος Θάνος.

11 Ιουνίου 2007

Πραγµατοποιήθηκε από την ΕΜΙΑΝ η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Νίκου Αντωνάτου Θητεία – 619 Τ. Πεζικού (Κόρινθος, Εράτυρα, Γρεβενά), εκδόσεις Πολίτης, Αθήνα 2007, στην Αθήνα (αίθουσα του Γερµανικού Ινστιτούτου Γκαίτε). Για το βιβλίο µίλησαν η Έλσα Λιαροπούλου, φιλόλογος-πεζογράφος, ο Κώστας Τσουράκης, δηµοσιογράφος, και απήγγειλαν µε µουσική συνοδεία η Άννα Ελεφάντη και ο Στράτος Στασινός. Την εκδήλωση συντόνισε ο Θανάσης Καλαφάτης.

15 Ιουνίου 2007

Υποβάλλεται ειδικό υπόµνηµα στην υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, για τη βελτίωση των ελληνικών αρχείων και ένταξη της ιστορικής περιόδου 1967–1974 στη διδακτέα ύλη του βιβλίου Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου.

30 Ιουνίου 2007

Η ΕΜΙΑΝ πραγµατοποιεί ψυχαγωγική και πολιτιστική εκδροµή στο Ψάρι Τρικολώνων Γορτυνίας, όπου διοργανώνεται συνεστίαση στο Κέντρο Γεύσεων και Σπιτικής Μαγειρικής “Αρκαδιανή” µε τη συµµετοχή εκατό και πλέον φίλων της ΕΜΙΑΝ, ενώ είχε προηγηθεί ξενάγηση και ενδιαφέρουσες ιστορικές οµιλίες στο Μουσείο και Αρχείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου στο Λεβίδι Αρκαδίας.

4 Ιουλίου 2007

Το Διοικητικό Συµβούλιο της ΕΜΙΑΝ, εκπροσωπούµενο από τους Θανάση Καλαφάτη (πρόεδρο), Βασίλη Κωστόπουλο (αναπληρωτή πρόεδρο), Αργυρώ Ρεκλείτη (γραµµατέα), Αλέξη Λάιο (διαχειριστή), Ρόη Ντάκουρη (ειδική γραµµατέα) και τα µέλη Γιάνη Γιανουλόπουλο, Γιάννη Καούνη, Γιάννη Πετρόπουλο, Ζήσιµο Συνοδινό και Μάκη Παπούλια, γίνεται δεκτό από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα µέλη του Διοικητικού Συµβουλίου υποβάλλουν σχετικό υπόµνηµα, εκθέτουν και αναλύουν τους σκοπούς της ΕΜΙΑΝ καθώς και τα προβλήµατα που συνδέονται µε τα ιδιωτικά αρχεία και τις δυσκολίες που έχουν οι ερευνητές στην πρόσβασή τους.

22 Νοεµβρίου 2007

Εγκρίνεται για την ΕΜΙΑΝ το επιχειρησιακό πρόγραµµα ψηφιοποίησης του Υπουργείου Απασχόλησης, το οποίο αρχίζει να λειτουργεί την 1.2.2008.

Συγκροτούνται από την ΕΜΙΑΝ οι παρακάτω επιτροπές δράσης: οικονοµική, επεξεργασίας και περιγραφής των αρχείων, συντακτική επιτροπή επιστηµονικού και αρχειονοµικού περιοδικού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συγκέντρωσης αρχειακού και λοιπού τεκµηριωτικού υλικού, δηµοσιευµάτων, ηλεκτρονικής υποστήριξης και ευρωπαϊκών προγραµµάτων, προφορικών αρχείων και περιφερειακές επιτροπές δράσης.

16 Δεκεµβρίου 2007

Πραγµατοποιείται µεγάλη συνεστίαση της ΕΜΙΑΝ στο κέντρο “Περιβόλι του Ουρανού” στην Πλάκα.

24 Ιανουαρίου 2008

Εταίροι της ΕΜΙΑΝ συµµετείχαν µε ανακοινώσεις τους στο Β΄ Συνέδριο του Ιδρύµατος Πολιτισµού και Εκπαίδευσης “Ανδρέας Λεντάκης” που είχε ως θέµα: “Δρόµοι της Νεολαίας από την δεκαετία του ’60 στη µεταπολίτευση”.

20 Μαρτίου 2008

Η ΕΜΙΑΝ σε συνεργασία µε την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία πραγµατοποίησε στην Αθήνα (Αµφιθέατρο της ΓΣΕΕ) επιστηµονική ηµερίδα µε θέµα “Νεολαία και αρχεία”, µε εισηγήσεις αρχειονόµων, ιστορικών και πανεπιστηµιακών. Χαιρέτισαν οι Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ, και Νέστορας Μπαµίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας. Κεντρική οµιλήτρια ήταν η καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη µε θέµα “Η νεότητα ως ερµηνευτικό αντικείµενο, ιστοριογραφικές αναζητήσεις και αρχειακή τεκµηρίωση”. Η ηµερίδα διαρθρώθηκε σε δύο θεµατικές συνεδρίες. Στην 1η συνεδρία εισηγητές ήταν οι Αλεξάνδρα Παϊπέτη, Μαρία Παπαδάκη, Ιωάννα Παπαθανασίου, Άντα Δάλλα, Δηµήτρης Παναγιωτόπουλος και Έφη Λεντάκη µε συντονιστή τον Βαγγέλη Καραµανωλάκη. Στην 2η συνεδρία εισηγητές ήταν οι Γιώργος Χαρωνίτης, Στέφανος Στεφάνου και Ζήσιµος Συνοδινός µε συντονιστή τον Θανάση Καλαφάτη. Τα πρακτικά της ηµερίδας εκδόθηκαν το ίδιο έτος από τους οργανωτές της.

1 Απριλίου 2008

Με απόφαση του Δ.Σ. τα αρχεία της ΕΜΙΑΝ γίνονται προσπελάσιµα στους ερευνητές.

8 Απριλίου 2008

Πραγµατοποιείται η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΜΙΑΝ στην αίθουσα συνεδρίων του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστηµίου Αθηνών, στο Κολωνάκι. Μετά τη λήξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης γίνεται ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο και προβολή βίντεο από τους υπευθύνους του Αρχείου.

21 Μαΐου 2008

Έναρξη του έργου της ΕΜΙΑΝ για συγκέντρωση και ταξινόµηση αρχειακού υλικού σε συνεργασία µε τα τοπικά ιστορικά αρχεία (ΓΑΚ), που αφορά τις δραστηριότητες της ελληνικής νεολαίας.

29 Μαΐου 2008

Με δήλωσή του στην εφ. Αυγή ο πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ Θανάσης Καλαφάτης εκφράζει την αµέριστη θλίψη του για το θάνατο του φίλου και συντρόφου Άγγελου Ελεφάντη.

15 Νοεµβρίου 2008

Συµµετοχή της ΕΜΙΑΝ σε ηµερίδα µε θέµα “Το έργο των ιδρυµάτων των κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών” που οργανώθηκε από το Ίδρυµα της Βουλής των Ελλήνων, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή. Την ΕΜΙΑΝ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Θανάσης Καλαφάτης και το µέλος του Δ.Σ. Ζήσιµος Συνοδινός.

8 Δεκεµβρίου 2008

Το Διοικητικό Συµβούλιο της ΕΜΙΑΝ µε απόφασή του εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για τη δολοφονία του µαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

21 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΜΙΑΝ πραγµατοποιεί την εκλογοαπολογιστική της Συνέλευση στο Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων του Αϊ-Στράτη, στην Αθήνα. Μετά τη λήξη των εργασιών της Συνέλευσης πραγµατοποιείται ξενάγηση από τους υπευθύνους του Μουσείου των µελών και φίλων της Εταιρείας.

4 Φεβρουαρίου 2009

Συγκροτείται σε σώµα το νέο Διοικητικό Συµβούλιο που προέκυψε από την εκλογή της 21ης Ιανουαρίου 2009: πρόεδρος Θανάσης Καλαφάτης, αναπληρωτής πρόεδρος Σεραφείµ Σεφεριάδης, γενικός γραµµατέας Ζήσιµος Συνοδινός, διαχειριστής Αλέξης Λάιος, ειδική γραµµατέας Αργυρώ Ρεκλείτη· µέλη Γιάνης Γιανουλόπουλος, Γιάννης Καούνης, Γιάννης Πετρόπουλος, Νίκος Κιάος, Βασίλης Κωστόπουλος, Γιώργος Μητροφάνης, Ρόη Ντάκουρη, Δέσποινα Παπαδηµητρίου· αναπληρωµατικά µέλη Μπάµπης Κοβάνης, Γιώργος Χατζόπουλος και Μάκης Παπούλιας.

20 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΜΙΑΝ συµµετέχει µε αρχειακό υλικό και τεκµήρια περιοδικού τύπου στην έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύµατος της Ενώσεως Συντακτών Μακεδονίας και Θράκης µε θέµα: “Ο περιοδικός τύπος κατά την περίοδο της δικτατορίας”. Εισήγηση στην ηµερίδα έγινε από το µέλος του Δ.Σ. της Νίκο Κιάο.

27 Μαρτίου 2009

Πραγµατοποιείται ψυχαγωγική εκδήλωση της ΕΜΙΑΝ στο κέντρο “Χάραµα”, στην Καισαριανή.

31 Μαρτίου 2009

Η ΕΜΙΑΝ σε συνεργασία µε τις εκδόσεις “Τόπος” πραγµατοποιεί στην Αθήνα (Στοά του Βιβλίου) ηµερίδα µε θέµα “Ιστορική µυθοπλασία και πραγµατικότητα: το κίνηµα των νέων στην δεκαετία του 1960” µε αφορµή το µυθιστόρηµα του Θανάση Σκρουµπέλου Μπλε καστόρινα παπούτσια. Μια ροκ ιστορία από τις ταραγµένες µέρες του 1964.

Στην ηµερίδα µίλησαν οι Νίκος Θεοτοκάς, Μπάµπης Λυκούδης, Σεραφείµ Σεφεριάδης και ο συγγραφέας Θανάσης Σκρουµπέλος µε συντονιστή τον Βασίλη Καρδάση. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία της ΕΜΙΑΝ.

21 Απριλίου 2009

Η ΕΜΙΑΝ συµµετέχει µε αρχειακό υλικό στη έκδοση της εφ. Ελευθεροτυπία, 1967–1974, ο παράνοµος αντιστασιακός τύπος.

27 Ιουλίου 2009

Στη σειρά “Ιστορικά” της Ελευθεροτυπίας εκδίδεται το βιβλίο Δεσµώτες της χούντας σε συνεργασία µε την ΕΜΙΑΝ.

Δεκέµβριος 2009

Η ΕΜΙΑΝ συµµετέχει µε αρχειακό υλικό και περιοδικό τύπο στην έκθεση: “Κοµµάτια και αποσπάσµατα: περιδιαβάζοντας τον νεανικό τύπο της δεκαετίας του ’60″ του Ιδρύµατος της Βουλής των Ελλήνων.

28 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΜΙΑΝ σε συνεργασία µε το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστηµίου Αθηνών πραγµατοποιεί τιµητική εκδήλωση µε θέµα: “Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ), 45 χρόνια από την πραγµατοποίηση του Α΄ συνεδρίου της”, στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Χαιρέτισαν οι καθηγητές: Κώστας Γαβρόγλου, αντιπρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστηµίου Αθηνών, και Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ. Εισηγητές ήταν οι Αντώνης Λιάκος, Γιάνης Γιανουλόπουλος, Δέσποινα Παπαδηµητρίου και Λάµπης Ντόλκας, Συντόνισαν τη συζήτηση οι Θανάσης Καλαφάτης και Βασίλης Κωστόπουλος, Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία της ΕΜΙΑΝ.

20 Απριλίου 2010

Η ΕΜΙΑΝ πραγµατοποίησε ηµερίδα µε θέµα “Αντιδικτατορικός αγώνας στην Ευρώπη και βασανιστήρια στην Ελλάδα” µε αφορµή την παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Βλάσση Διαδροµές ζωής, πολιτική και πολιτικοί στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Χαιρέτισαν οι Δηµήτρης Παξινός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ. Μίλησαν οι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Κωστής Γιούργος, Θεοτόκης Ζερβός και Μάκης Καβουριάρης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Θανάσης Αθανασίου.

4 Μαΐου 2010

Υποβάλλεται υπόµνηµα της ΕΜΙΑΝ στην υπουργό Παιδείας, διά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων, Άννα Διαµαντοπούλου, σχετικά µε την ανανέωση της διδακτικής ύλης του µαθήµατος της Ιστορίας της Γ΄Λυκείου.

10 Ιουνίου 2010

Η ΕΜΙΑΝ πραγµατοποιεί στο Αµφιθέατρο “Λεωνίδα Ζέρβα” του Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών τιµητική εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την ίδρυσή της, στο πλαίσιο της οποίας έγινε παρουσίαση του Γενικού Ευρετηρίου των αρχείων της (σύνταξη-επιµέλεια Στέφανου Στεφάνου και Ζήσιµου Συνοδινού). Στο πρώτο µέρος της εκδήλωσης, µε συντονιστή τον Βασίλη Κωστόπουλο, µίλησαν για την ίδρυση, την πορεία και τους στόχους της ΕΜΙΑΝ η Αργυρώ Ρεκλείτη, ειδική γραµµατέας της, και ο πρόεδρος Θανάσης Καλαφάτης. Χαιρέτισαν εκ µέρους των ΑΣΚΙ ο καθηγητής Σπύρος Ασδραχάς και εκ µέρους του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστηµίου Αθηνών ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου. Στο δεύτερο µέρος (παρουσίαση του Γενικού Ευρετηρίου) έκαναν εισηγήσεις οι καθηγητές Χριστίνα Κουλούρη, Ηλίας Νικολακόπουλος, Νίκος Καραπιδάκης και η Ιωάννα Παπαθανασίου, ερευνήτρια-ιστορικός (ΑΣΚΙ-ΕΚΚΕ). Τέλος, µίλησαν οι συντελεστές του έργου Στέφανος Στεφάνου και Ζήσιµος Συνοδινός, ενώ συντόνισε τη συζήτηση ο καθηγητής Γιάνης Γιανουλόπουλος. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση φωτογραφίας µε τις δραστηριότητες της ΕΜΙΑΝ.

3 Αυγούστου 2010

Μέλη του Διοικητικού Συµβουλίου της ΕΜΙΑΝ συναντώνται µε τον γενικό γραµµατέα της Γενικής Γραµµατείας της Νέας Γενιάς, Γιάννη Λιβανό για την προώθηση ερευνητικών θεµάτων που αφορούν τη µελέτη της ιστορίας της ελληνικής νεολαίας.

24 Σεπτεµβρίου 2010

Το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστηµίου Αθηνών και η Εταιρεία Μελέτης της Αριστερής Νεολαίας πραγµατοποίησαν τιµητική εκδήλωση για το Δ΄ Πανσπουδαστικό Συνέδριο (ΕΦΕΕ) και την προδικτατορική ΕΦΕΕ στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστηµίου Αθηνών, που συνδυάστηκε µε τα αποκαλυπτήρια εντοιχισµένης µεταλλικής πλάκας στα πρώτα γραφεία της ΕΦΕΕ, γωνία Πανεπιστηµίου και Κοραή. Χαιρέτισαν ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου, αντιπρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστηµίου Αθηνών και ο Ζήσιµος Συνοδινός, γραµµατέας του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ.

Για το Δ΄ Πανσπουδαστικό Συνέδριο και την πορεία της προδικτατορικής ΕΦΕΕ έκαναν εισηγήσεις οι: Στέλιος Ράµφος, Γιάννης Τζανετάκος, Γιάνης Γιανουλόπουλος, Γιάννης Μάνος, Κώστας Βαρδάκης και Φιντίας Βελίκης. Συντόνισε ο Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της Εταιρείας. Επίσης, αρχειακό υλικό για την ΕΦΕΕ κατέθεσαν στο προεδρείο της ηµερίδας ο Τάκης Παληός και ο Κώστας Χρονάκης. Στο δεύτερο µέρος της εκδήλωσης, µε προεδρείο τον Γιώργο Φερεντίνο και τον Δηµήτρη Παπαγαλάνη, έγινε απονοµή τιµητικών διπλωµάτων σε δηµοσιογράφους οι οποίοι µε την πένα τους συνέβαλαν στην προβολή των αγώνων της προδικτατορικής νεολαίας. Συγκεκριµένα ο Νίκος Κιάος απένειµε το σχετικό δίπλωµα στο δηµοσιογράφο Νικηφόρο Αντωνόπουλο, ο Γιάνης Γιανουλόπουλος στο δικηγόρο Γιάννη Νικολαΐδη, προκειµένου να αποδοθεί στον ασθενούντα δηµοσιογράφο Μάρκο Δραγούµη, η Ρόη Ντάκουρη στον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, προκειµένου να τιµηθεί µετά θάνατον ο αξέχαστος πατέρας του Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο Γιάννης Καούνης στο δηµοσιογράφο Μηνά Παπάζογλου και ο Δηµήτρης Παπούλιας στον Σταύρο Στάγκο, προκειµένου να τιµηθεί µετά θάνατον ο αξέχαστος πατέρας του Αστέρης Στάγκος.

Η εκδήλωση έκλεισε µε µουσική πανδαισία από τον Διονύση Σαββόπουλο, συνθέτη και σύνεδρο στο Δ΄ Πανσπουδαστικό Συνέδριο.

Στα αποκαλυπτήρια της εντοιχισµένης πλάκας χαιρέτισαν ο Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ, ο καθηγητής ΑΣΚΤ-ζωγράφος Γιάννης Βαλαβανίδης, ο Γιάννης Ρέγκας και ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, καθηγητής ΑΣΚΤ-γλύπτης που φιλοτέχνησε την αναµνηστική πλάκα.

14 Οκτωβρίου 2010

Απεβίωσε ο Γιάννης Πετρόπουλος από τα πρώτα ιδρυτικά µέλη της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας και αδιάλειπτα µέλος του Διοικητικού της Συµβουλίου από την ίδρυσή της µέχρι το θάνατό του.