Το «Χρονικό», με ειδήσεις και πληροφορίες από τη ζωή και δράση της ΕΜΙΑΝ, είναι συνταγμένο αυστηρώς περιληπτικά και περιλαμβάνει μόνο τα αναγκαία πληροφοριακά στοιχεία κάθε δράσης ή εκδήλωσης.
2000
- 21 Ιανουαρίου 2000
Ιδρύεται η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασικό σκοπό τη «μελέτη της ιστορίας των οργανώσεων της αριστερής νεολαίας και την ανάδειξη της δράσης και της συμβολής τους στην πολιτική ζωή, στους κοινωνικούς αγώνες, στον αγώνα για τη Δημοκρατία και τη διάδοση των αριστερών ιδεών από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου μέχρι την κατάρρευση στης στρατιωτικής δικτατορίας, καθώς και τη συστηματική πληροφόρηση του Ελληνικού Λαού και ιδιαίτερα της Νεολαίας για την ιστορία του Αριστερού Κινήματος Νεολαίας». Μέσα για τη συντήρηση της ιστορικής μνήμης αναφέρονται οι «δημόσιες συζητήσεις, εκθέσεις αρχειακού υλικού, ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές, δημοσιεύσεις, ενημερωτικό υλικό, συναυλίες και άλλες συναφείς δραστηριότητες». Η συγκρότησή της ήταν πρωτοβουλία των Αθηνάς Νικολάου, Ρόης Ντάκουρη, Αργυρώς Ρεκλείτη, Γιάννη Καούνη, Γιάννη Πετρόπουλου και Χρήστου Ρεκλείτη. Τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη ήταν οι Γιάνης Γιανουλόπουλος, Θεόδωρος Καζέλης, Λαοκράτης Χαλβατζής, Καίτη Τσαρούχα-Κομψοπούλου, Θανάσης Καλαφάτης, Παναγιώτης Κουνάδης, Μάκης Παπούλιας, Σπύρος Λυκούδης, Κωστής Γιούργος, Αλέξης Λάιος, Νίκος Κιάος, Αλέκος Σόφης, Νικηφόρος Αντωνόπουλος, Θόδωρος Μαλικιώσης, Μανώλης Γκαζής, Μανώλης Μυλωνάκης, Μπάμπης Γεωργούλας, Τασούλα Κατιρτζόγλου-Χατζάκη, Γιώργος Πατρινός, Γιώργος Βότσης, Μπάμπης Κοβάνης, Βασίλης Κοτούλας, Παύλος Κλαυδιανός, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Ζεβελάκης, Λευτέρης Τσίλογλου, Περικλής Κοροβέσης και Σταμάτης Κοιλάκος. Συνολικά, η Εταιρεία αριθμεί 34 εταίρους.
- 1 Φεβρουαρίου 2000
Η Ιδρυτική Συνέλευση των μελών, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, εκλέγει το πρώτο διοικητικό συμβούλιο με 7 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη, με τις εξής αρμοδιότητες: πρόεδρος: Γιάνης Γιανουλόπουλος, αντιπρόεδρος: Αθηνά Νικολάου-Γιάνναρου, γενικός γραμματέας: Ρόη Ντάκουρη, διαχειρίστρια: Αργυρώ Ρεκλείτη, υπεύθυνος επικοινωνίας: Γιώργος Πατρινός, μέλη: Γιάννης Καούνης και Μπάμπης Κοβάνης, αναπληρωματικά μέλη: Θανάσης Καλαφάτης, Γιάννης Πετρόπουλος και Χρήστος Ρεκλείτης. Εξελεγκτική Επιτροπή: Μπάμπης Γεωργούλας, Αλέκος Λάιος και Τασούλα Κατιρτζόγλου-Χατζάκη.
- 26 Ιουνίου 2000
Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια των γραφείων της ΕΜΙΑΝ στην οδό Μαυρομιχάλη 52, στην Αθήνα.
2001
- 11 Ιανουαρίου 2001
Στο ψυχαγωγικό κέντρο «Μνησικλέους» στην Πλάκα πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη συνεστίαση της ΕΜΙΑΝ.
2002
- 24–26 Ιανουαρίου 2002
Η ΕΜΙΑΝ συνδιοργανώνει, με την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα 50 χρόνια της ΕΔΑ», τριήμερη τιμητική εκδήλωση και συμμετέχει σε ειδική ημερίδα με θέμα «Αριστερή Νεολαία και μαζικό κίνημα» (Πάντειο Πανεπιστήμιο, αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα). Εισηγητές οι Ζαχαρίας Δεμαθάς, Θανάσης Καλαφάτης, Κώστας Βαρβάκης, Νίκος Κιάος, Γιάννης Πετρόπουλος και Στέφανος Στεφάνου και συντονιστές οι Γιάνης Γιανουλόπουλος, Σπύρος Καλούδης και Αθηνά Νικολάου.
- 18 Απριλίου 2002
Η ΕΜΙΑΝ διοργανώνει στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ημερίδα με θέμα «Η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και ο αντιδικτατορικός αγώνας» με εισηγητές τους Θανάση Αθανασίου, Μπάμπη Θεοδωρίδη, Χριστόφορο Αργυρόπουλο, Θανάση Καλαφάτη και Αλέκο Σόφη. Επίσης διαβάστηκαν κείμενα του Θόδωρου Καζέλη, Λαοκράτη Χαλβατζή και Γιώργου Τσιάκαλου.
- 11 Δεκεμβρίου 2002
Πραγματοποιείται καταστατική Γενική Συνέλευση της ΕΜΙΑΝ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Αποφασίζεται η εισδοχή 10 νέων εταίρων: Νίκος Θεοτοκάς, Βασίλης Κωστόπουλος, Λαοκρατία Λάκκα, Αλέκα Μπουτσουβή, Κώστας Ρούσος, Γιάννης Στρατής, Ζήσιμος Συνοδινός, Γιώργος Χατζόπουλος, Κάλλια Χατζηγιάννη και Βάσω Ψιμούλη, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας διευρύνεται και περιλαμβάνει 13 μέλη ως εξής: πρόεδρος: Γιάνης Γιανουλόπουλος, αντιπρόεδρος: Θανάσης Καλαφάτης, γενικός γραμματέας: Αργυρώ Ρεκλείτη, διαχειριστής: Αλέξης Λάιος, υπεύθυνος επικοινωνίας: Νίκος Κιάος, μέλη: Αθηνά Νικολάου, Ρόη Ντάκουρη, Γιάννης Πετρόπουλος, Γιάννης Καούνης, Βασίλης Κωστόπουλος, Γιώργος Χατζόπουλος, Μπάμπης Κοβάνης και Νίκος Θεοτοκάς. Εξελεγκτική Επιτροπή: Μπάμπης Γεωργούλας και Τασούλα Κατιρτζόγλου-Χατζάκη.
2003
- 30 Μαρτίου 2003
Η ΕΜΙΑΝ πραγματοποιεί συνεστίαση στο κέντρο «Χρυσό Ελάφι» στην Πάρνηθα, η οποία λόγω της αμερικανοβρετανικής επιδρομής στο Ιράκ είχε αντιπολεμικό χαρακτήρα.
2005
- 2–12 Φεβρουαρίου 2005
Εκδηλώση της ΕΜΙΑΝ για τα «40 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη» (Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο Α. Τρίτσης). Η εκδήλωση είχε δύο σκέλη: το διήμερο μνήμης «Κινήματα της Νεολαίας στα χρόνια της εφήμερης Άνοιξης» (5 και 6 Φεβρουαρίου) με συνδιοργανωτή τα ΑΣΚΙ· και την έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού (2 έως 12 Φεβρουαρίου) με χαιρετισμούς των Σπύρου Ασδραχά και ο Γιάνη Γιανουλόπουλου.
Κεντρικά θέματα: Σύσταση και πολιτικός χαρακτήρας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Νέες συλλογικότητες και φιλειρηνικές κινήσεις. Νεολαία και πολιτισμός.
Συντονιστές και εισηγητές οι Σπύρος Ασδραχάς, Ηλίας Νικολακόπουλος, Άλκης Ρήγος, Θανάσης Καλαφάτης, Αριστείδης Μανωλάκος, Μάκης Παπούλιας, Γιάνης Γιανουλόπουλος, Γιάννης Πετρόπουλος, Χρήστος Ρεκλείτης, Μπάμπης Κοβάνης, Γιάννης Καρακασίδης, Αντώνης Λιάκος, Βασίλης Κωστόπουλος, Καίτη Τσαρουχά, Φιντίας Βελίκης, Μανώλης Αναστασιάδης, Τάσος Τρίκκας, Γιώργος Μητροφάνης, Γιάννης Στρατής, Ανδρέας Θεοφίλου, Νίκος Κιάος, Γιάννης Καλεώδης, Θανάσης Λεβέντης και Ειρήνη Μίσσιου.
Η έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού, με επιμέλεια των Γιάννη Πετρόπουλου και Χρήστου Ρεκλείτη, εγκαινιάστηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη και περιλάμβανε φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την Ν.ΕΔΑ, τη ΔΚΝ«ΓΛ», τη ΔΝΛ και το Συνέδριό της, το μαζικό κίνημα (Αγώνες για τη δημοκρατία, την παιδεία, την ειρήνη, την ανεξαρτησία, διεκδικητικοί αγώνες της εργαζόμενης νεολαίας, πολιτισμός και νεολαία. ΔΝΛ και φύση, απήχηση, εξάπλωση, διώξεις) και νεολαιίστικο τύπο. Τα εγκαίνια χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ Γιάνης Γιανουλόπουλος και η αντιδήμαρχος Αθηναίων Νίτσα Λουλέ.
- 21 Ιουλίου 2005
Η ΕΜΙΑΝ πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης για τον Σωτήρη Πέτρουλα, 40 χρόνια από την δολοφονία του από τις ένστολες δυνάμεις της Ιουλιανής εκτροπής και ταυτόχρονα έγιναν τα αποκαλυπτήρια ανάγλυφης προτομής του, σε συνεργασία με τους «Φίλους του Σωτήρη Πέτρουλα». Τις εισηγήσεις τους στην εκδήλωση μνήμης (υπαίθριος χώρος έμπροσθεν της Παλαιάς Βουλής) παρουσίασαν οι Μπάμπης Λυκούδης και Γιάννης Μπανιάς με συντονιστή τον Μάκη Παπούλια. Στα αποκαλυπτήρια της ανάγλυφης προτομής (γωνία Εδουάρδου Λώ και Σταδίου), μίλησαν οι Άρης Αλεξόπουλος και Γιώργος Χουλιαράς, γλύπτης-καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που φιλοτέχνησε το γλυπτό με την προσωπογραφία του Σωτήρη Πέτρουλα.
2006
- 8 Φεβρουαρίου 2006
Πραγματοποιείται εκλογοαπολογιστική και καταστατική Γενική Συνέλευση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Με συμπλήρωση στο άρθρο 3 του καταστατικού διευρύνεται και συγκεκριμενοποιείται ο ρόλος της Εταιρείας ως φορέας συλλογής και διαχείρισης ιστορικών τεκμηρίων για την πληροφόρηση της ελληνικής κοινωνίας («Σκοπός της εταιρείας είναι η συγκέντρωση, ταξινόμηση και διαφύλαξη έντυπων και προφορικών αρχείων των οργανώσεων της Ελληνικής Νεολαίας, στα οποία θα έχει ελεύθερη πρόσβαση οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, η προώθηση της μελέτης της ιστορίας των οργανώσεων της αριστερής νεολαίας, και η ανάδειξη της δράσης και της συμβολής τους στην πολιτική ζωή, στους κοινωνικούς αγώνες, στον αγώνα για τη Δημοκρατία και τη διάδοση των αριστερών ιδεών από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου μέχρι την κατάρρευση στης στρατιωτικής δικτατορίας, καθώς και η συστηματική πληροφόρηση του Ελληνικού Λαού και ιδιαίτερα της Νεολαίας για την ιστορία του Αριστερού Κινήματος της Νεολαίας») και μειώνονται τα μέλη του Δ.Σ. σε 9 τακτικά και 3 αναπληρωματικά. Στη συνέχεια εκλέγονται: πρόεδρος ο Θανάσης Καλαφάτης, αναπληρωτής πρόεδρος ο Βασίλης Κωστόπουλος, γενικός γραμματέας η Αργυρώ Ρεκλείτη, ειδικός γραμματέας η Ρόη Ντάκουρη, διαχειριστής ο Αλέξης Λάιος, μέλη οι Γιάνης Γιανουλόπουλος, Γιάννης Καούνης, Γιάννης Πετρόπουλος, Ζήσιμος Συνοδινός και αναπληρωματικά μέλη Νίκος Κιάος, Μπάμπης Κοβάνης και Γιώργος Χατζόπουλος. Εξελεγκτική Επιτροπή: Μπάμπης Γεωργούλας, Τασούλα Κατιρτζόγλου-Χατζάκη και Σταμάτης Κοιλάκος.
- 31 Μαΐου 2006
Ο πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ Θανάσης Καλαφάτης απευθύνει χαιρετισμό στην τιμητική εκδήλωση για την 50χρονη συμβολή του Μιχάλη Περιστεράκη στο φιλειρηνικό κίνημα (αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών).
- 5 Ιουνίου 2006
Η ΕΜΙΑΝ συμμετέχει με φωτογραφικό υλικό στην εκδήλωση των ΑΣΚΙ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η Αριστερά της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’60».
- 21 Ιουλίου 2006
Οι φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα και η ΕΜΙΑΝ εναποθέτουν άνθη στην προτομή του Σωτήρη Πέτρουλα, γωνία Σταδίου και Εδουάρδου Λω.
- 25 Νοεμβρίου 2006
Η ΕΜΙΑΝ πραγματοποιεί, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ημερίδα μνήμης και μελέτης «1956–2006, 50 χρόνια από την έκδοση της Πανσπουδαστικής» με παράλληλη ψηφιακή επανέκδοση σε cd-rom όλων των φύλλων του περιοδικού από την ΕΜΙΑΝ και τις εκδόσεις «Κάλβος». Στην ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμούς ο Θανάσης Καλαφάτης και ο Νίκος Πετραλιάς, πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι των ΑΣΚΙ». Η ημερίδα διαρθρώθηκε σε τρείς συνεδρίες: «Η Πανσπουδαστική ως έντυπο», «Πανσπουδαστική, φοιτητικό κίνημα και πολιτική», «Πανσπουδαστική και πολιτισμός». Εισηγητές ήταν οι: Καίτη Τοπάλη, Στέφανος Στεφάνου, Νίκος Θεάκος, Μίμης Μανωλάκος, Γιάννης Καλεώδης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Χρύσα Προκοπάκη, Γιάννης Βαλαβανίδης, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Ξανθίππη Μίχα και Πολύκαρπος Πολυκάρπου. Συντονιστές ήταν οι Γιώργος Χατζόπουλος, Γιάνης Γιανουλόπουλος και Γιάννης Καλεώδης. Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή ντοκιμαντέρ: «Πανσπουδαστική 1956–1967», εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ-1, 20 Οκτωβρίου 1987.
2007
- 9–11 Μαρτίου 2007
Η ΕΜΙΑΝ και το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» διοργανώνουν τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Ελληνική Νεολαία 1956–2006: Αγώνες για την Παιδεία» στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Στους αγώνες για τη δημοκρατία και την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης κάθε γενιά έχει τη δική της ιστορία, η οποία αποτελεί μέρος της πολιτικής και κοινωνικής μας ιστορίας. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες έγιναν οι αγώνες αυτοί διαφέρουν μεταξύ τους, όπως διαφέρουν και οι μορφές πολιτικής εξουσίας που επικρατούν στη χώρα μας από το 1956 μέχρι το 2006. Η εξέταση των στόχων και των αποτελεσμάτων αυτών των αγώνων, αλλά και οι μεταξύ τους συγκρίσεις ήταν ορισμένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το παραπάνω τριήμερο.
Το συνέδριο το οποίο χαιρέτησαν οι Νίκος Πετραλιάς (πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς») και Θανάσης Καλαφάτης (πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ) διαρθρώθηκε σε 6 Συνεδρίες, και έκλεισε με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Στην 1η Συνεδρία με θέμα «Νεολαία, παιδεία και κράτος», εισηγητές ήταν οι Κωνσταντίνος Σταμάτης, Χαράλαμπος Νούτσος, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Γιώργος Τσιάκαλος και Αριστείδης Μπαλτάς, με συντονίστρια την Σίσσυ Βελισσαρίου. Στη 2η Συνεδρία με θέμα «Νεολαία και αγώνες 1956–1962», εισηγητές ήταν οι Αντώνης Ρουπακιώτης, Κώστας Ρούσσος, Στέφανος Στεφάνου και Ηλίας Νικολακόπουλος, με συντονιστή τον Αριστείδη Μανωλάκο. Στην 3η Συνεδρία με θέμα «Νεολαία και αγώνες 1962–1967», εισηγητές ήταν οι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Φερεντίνος, Βασίλης Κωτούλας, Λευτέρης Τσίλογλου και Χριστόφορος Βερναρδάκης, με συντονιστή τον Βασίλη Κωστόπουλο. Στην 4η Συνεδρία με θέμα «Νεολαία και αγώνες 1967–1974», εισηγητές ήταν οι Μάκης Μπαλαούρας, Παναγιώτης Κανελλάκης, Βέρα Δαμόφλη, Ολύμπιος Δαφέρμος και Γιάννης Καούνης, με συντονιστή τον Θανάση Αθανασίου. Στην 5η Συνεδρία με θέμα «Νεολαία και αγώνες 1974–1989», εισηγητές ήταν οι Νίκος Φίλης, Αντώνης Μαούνης, Θεανώ Φωτίου και Μιχάλης Σπουρδαλάκης, με συντονιστή τον Νίκο Μπελαβίλα. Στην 6η Συνεδρία με θέμα «Νεολαία και αγώνες 1990–2001», εισηγητές ήταν οι Τάσος Κωστόπουλος, Ανδρέας Καρίτζης και Έλσα Λιαροπούλου, με συντονιστή τον Κώστα Γαβρόγλου. Στην 7η Συνεδρία με θέμα «Νεολαία και αγώνες 2002–2006», εισηγητές ήταν οι Νάσος Ηλιόπουλος, Στέλιος Βαρδής και Λάζαρος Απέκης, με συντονίστρια την Σίσσυ Πετράκου. Στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Παιδεία 1956–2006, αγώνες και κοινωνική αλλαγή» εισηγητές ήταν οι Θανάσης Καλαφάτης, Νίκος Κιάος, Παύλος Κλαυδιανός, Παναγιώτα Μανιού και Άλκης Ρήγος, με συντονιστή τον Χάρη Γολέμη.
- 21 Απριλίου 2007
Ο πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ Θανάσης Καλαφάτης και το ιδρυτικό μέλος της Βασίλης Κωτούλας εκπροσωπούν την Εταιρεία και συμμετέχουν στην ημερίδα που οργάνωσαν στα Ιωάννινα ο ΣΦΕΑ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με θέμα: «Τα Γιάννενα θυμούνται 40 χρόνια μετά», στην αίθουσα της Εταιρείας Μελέτης Ηπειρωτικών Ερευνών.
- 26 Απριλίου 2007
Πραγματοποιείται η ετησία Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΜΙΑΝ στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιείται ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Ιστορικού Αρχείου από τους υπευθύνους του.
- 3 Μαΐου 2007
Αποφασίζεται η συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής δράσης της ΕΜΙΑΝ Ηπείρου και Βορείου Ιονίου. Συμμετέχουν, από τα Γιάννενα: Αλέκος Σόφης, Λάκης Παπαϊωάννου και Γιώργος Μάκης, από την Κέρκυρα: Θεοτόκης Ζερβός και Πέτρος Βλάσσης και από τη Λευκάδα: Σπύρος Θάνος.
- 11 Ιουνίου 2007
Πραγματοποιήθηκε από την ΕΜΙΑΝ η παρουσίαση στην Αθήνα (αίθουσα του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε) της ποιητικής συλλογής του Νίκου Αντωνάτου, Θητεία –619 Τ. Πεζικού (Κόρινθος, Εράτυρα, Γρεβενά), εκδόσεις Πολίτης, Αθήνα 2007. Για το βιβλίο μίλησαν η Έλσα Λιαροπούλου, φιλόλογος-πεζογράφος, ο Κώστας Τσουράκης, δημοσιογράφος, και απήγγειλαν με μουσική συνοδεία η Άννα Ελεφάντη και ο Στράτος Στασινός. Την εκδήλωση συντόνισε ο Θανάσης Καλαφάτης.
- 15 Ιουνίου 2007
Υποβάλλεται ειδικό υπόμνημα στην υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου για τη βελτίωση των ελληνικών αρχείων και ένταξη της ιστορικής περιόδου 1967–1974 στη διδακτέα ύλη του βιβλίου Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου.
- 30 Ιουνίου 2007
Η ΕΜΙΑΝ πραγματοποιεί ψυχαγωγική και πολιτιστική εκδρομή στο Ψάρι Τρικολώνων Γορτυνίας, όπου διοργανώνεται συνεστίαση στο Κέντρο Γεύσεων και Σπιτικής Μαγειρικής «Αρκαδιανή» με τη συμμετοχή εκατό και πλέον φίλων της ΕΜΙΑΝ, ενώ είχε προηγηθεί ξενάγηση και ενδιαφέρουσες ιστορικές ομιλίες στο Μουσείο και Αρχείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου στο Λεβίδι Αρκαδίας.
- 4 Ιουλίου 2007
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ, εκπροσωπούμενο από τους Θανάση Καλαφάτη (πρόεδρο), Βασίλη Κωστόπουλο (αναπληρωτή πρόεδρο), Αργυρώ Ρεκλείτη (γενική γραμματέα), Αλέξη Λάϊο (διαχειριστή), Ρόη Ντάκουρη (ειδική γραμματέα) και Γιάνη Γιανουλόπουλο, Γιάννη Καούνη, Γιάννη Πετρόπουλο, Ζήσιμο Συνοδινό και Μάκη Παπούλια (μέλη), γίνεται δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υποβάλλουν σχετικό υπόμνημα, εκθέτουν και αναλύουν τους σκοπούς της ΕΜΙΑΝ, καθώς και τα προβλήματα που συνδέονται με τα ιδιωτικά αρχεία και τις δυσκολίες που έχουν οι ερευνητές στην πρόσβασή τους.
- 22 Νοεμβρίου 2007
Εγκρίνεται για την ΕΜΙΑΝ το επιχειρησιακό πρόγραμμα ψηφιοποίησης του Υπουργείου Απασχόλησης, το οποίο αρχίζει να λειτουργεί στην 1.2.2008.
Συγκροτούνται από την ΕΜΙΑΝ οι παρακάτω επιτροπές δράσης: οικονομική, επεξεργασίας και περιγραφής των αρχείων, συντακτική επιτροπή επιστημονικού και αρχειονομικού περιοδικού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συγκέντρωσης αρχειακού και λοιπού τεκμηριωτικού υλικού, δημοσιευμάτων, ηλεκτρονικής υποστήριξης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προφορικών αρχείων και περιφερειακές επιτροπές δράσης.
- 16 Δεκεμβρίου 2007
Πραγματοποιείται με επιτυχία μεγάλη συνεστίαση της ΕΜΙΑΝ στο κέντρο «Περιβόλι του Ουρανού» στην Πλάκα.
2008
- 24 Ιανουαρίου 2008
Εταίροι της ΕΜΙΑΝ συμμετείχαν με ανακοινώσεις τους στο Β΄ Συνέδριο του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» που είχε ως θέμα: «Δρόμοι της Νεολαίας από τη δεκαετία του ’60 στη Μεταπολίτευση».
- 20 Μαρτίου 2008
Η ΕΜΙΑΝ σε συνεργασία με την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία πραγματοποίησε στην Αθήνα (Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ) επιστημονική ημερίδα με θέμα «Νεολαία και Αρχεία», με εισηγήσεις αρχειονόμων, ιστορικών και πανεπιστημιακών. Χαιρέτισαν οι Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ, και Νέστορας Μπαμίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη με θέμα «Η νεότητα ως ερμηνευτικό αντικείμενο, ιστοριογραφικές αναζητήσεις και αρχειακή τεκμηρίωση». Η ημερίδα διαρθρώθηκε σε δύο θεματικές συνεδρίες. Στην 1η συνεδρία εισηγητές ήταν οι Αλεξάνδρα Παϊπέτη, Μαρία Παπαδάκη, Ιωάννα Παπαθανασίου, Άντα Δάλλα, Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και Έφη Λεντάκη, με συντονιστή τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη. Στην 2η συνεδρία εισηγητές ήταν οι Γιώργος Χαρωνίτης, Στέφανος Στεφάνου και Ζήσιμος Συνοδινός, με συντονιστή τον Θανάση Καλαφάτη. Τα πρακτικά της ημερίδας εκδόθηκαν το ίδιο έτος από τους οργανωτές της.
- 1 Απριλίου 2008
Με απόφαση του Δ.Σ. τα αρχεία της ΕΜΙΑΝ γίνονται προσπελάσιμα στους ερευνητές.
- 8 Απριλίου 2008
Πραγματοποιείται η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΜΙΑΝ στην αίθουσα Συνεδρίων του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Κολωνάκι. Μετά την λήξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης γίνεται ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο και προβολή βίντεο από τους υπευθύνους του Αρχείου.
- 21 Μαΐου 2008
Γίνεται έναρξη του έργου της ΕΜΙΑΝ για συγκέντρωση και ταξινόμηση αρχειακού υλικού σε συνεργασία με τα τοπικά ιστορικά αρχεία (ΓΑΚ), που αφορά τις δραστηριότητες της Ελληνικής Νεολαίας.
- 29 Μαΐου 2008
Με δήλωσή του στην Αυγή ο πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ Θανάσης Καλαφάτης εκφράζει την αμέριστο θλίψη του για το θάνατο του φίλου και συντρόφου Άγγελου Ελεφάντη.
- 15 Νοεμβρίου 2008
Συμμετοχή της ΕΜΙΑΝ σε ημερίδα με θέμα «Το έργο των Ιδρυμάτων των Κοινοβουλευτικών Πρωθυπουργών» που οργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή. Την ΕΜΙΑΝ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Θανάσης Καλαφάτης και το μέλος Ζήσιμος Συνοδινός.
- 8 Δεκεμβρίου 2008
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ με απόφασή του εκφράζει την βαθειά του οδύνη για την δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
2009
- 21 Ιανουαρίου 2009
Η ΕΜΙΑΝ πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική και καταστατική Γενική Συνέλευση των μελών της στο Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων του Αι– Στράτη, στην Αθήνα, όπου αποφασίζεται η είσοδος 5 νέων εταίρων: Μαρία Βλασσοπούλου, Γιώργος Μητροφάνης, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Σεραφείμ Σεφεριάδης και Κώστας Τσικνάκης, με το σύνολο των εταίρων να ανέρχεται πλέον σε 49. Μετά τη λήξη των εργασιών της Συνέλευσης πραγματοποιείται ξενάγηση από τους υπευθύνους του Μουσείου στα μέλη και τους φίλους της Εταιρείας.
- 4 Φεβρουαρίου 2009
Συγκροτείται σε σώμα το νέο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο (13 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη) που προέκυψε από την εκλογή της 21ης Ιανουαρίου 2009: πρόεδρος: Θανάσης Καλαφάτης, αναπληρωτής πρόεδρος: Σεραφείμ Σεφεριάδης, γενικός γραμματέας: Ζήσιμος Συνοδινός, διαχειριστής: Αλέξης Λάιος, ειδική γραμματέας: Αργυρώ Ρεκλείτη· μέλη: οι Γιάνης Γιανουλόπουλος, Γιάννης Καούνης, Γιάννης Πετρόπουλος, Νίκος Κιάος, Βασίλης Κωστόπουλος, Γιώργος Μητροφάνης, Ρόη Ντάκουρη και Δέσποινα Παπαδημητρίου· αναπληρωματικά μέλη οι Μπάμπης Κοβάνης, Γιώργος Χατζόπουλος και Μάκης Παπούλιας.
- 20 Φεβρουαρίου 2009
Η ΕΜΙΑΝ συμμετέχει με αρχειακό υλικό και τεκμήρια περιοδικού τύπου στην έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενώσεως Συντακτών Μακεδονίας και Θράκης με θέμα: «Ο περιοδικός τύπος κατά την περίοδο της δικτατορίας». Εισήγηση στην ημερίδα έγινε από τον Νίκο Κιάο, μέλος του Δ.Σ. της.
- 27 Μαρτίου 2009
Πραγματοποιείται ψυχαγωγική εκδήλωση της ΕΜΙΑΝ στο κέντρο «Χάραμα», στην Καισαριανή.
- 31 Μαρτίου 2009
Η ΕΜΙΑΝ σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Τόπος» πραγματοποιεί στην Αθήνα (Στοά του Βιβλίου) ημερίδα με θέμα «Ιστορική μυθοπλασία και πραγματικότητα: το κίνημα των νέων στην δεκαετία του 1960» με αφορμή το μυθιστόρημα του Θανάση Σκρουμπέλου, Μπλε Καστόρινα Παπούτσια. Μια ροκ ιστορία από τις ταραγμένες μέρες του 1964.
Στην ημερίδα μίλησαν οι Νίκος Θεοτοκάς, Μπάμπης Λυκούδης, Σεραφείμ Σεφεριάδης και ο συγγραφέας Θανάσης Σκρουμπέλος, με συντονιστή τον Βασίλη Καρδάση. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία της ΕΜΙΑΝ.
- 21 Απριλίου 2009
Η ΕΜΙΑΝ συμμετέχει με αρχειακό υλικό στη έκδοση της Ελευθεροτυπίας 1967 –1974, ο παράνομος αντιστασιακός τύπος.
- 27 Ιουλίου 2009
Στη σειρά «Ιστορικά» της Ελευθεροτυπίας εκδίδεται το βιβλίο Δεσμώτες της χούντας σε συνεργασία με την ΕΜΙΑΝ.
- Δεκεμβρίου 2009
Η ΕΜΙΑΝ συμμετέχει με αρχειακό υλικό και περιοδικό τύπο στην έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων: «Κομμάτια και αποσπάσματα: περιδιαβάζοντας τον νεανικό τύπο της δεκαετίας του ’60».
2010
- 28 Ιανουαρίου 2010
Η ΕΜΙΑΝ σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε τιμητική εκδήλωση με θέμα: «Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ), 45 χρόνια από την πραγματοποίηση του Α΄ Συνεδρίου της», στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χαιρέτισαν οι καθηγητές: Κώστας Γαβρόγλου, αντιπρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ. Εισηγητές ήταν οι Αντώνης Λιάκος, Γιάνης Γιανουλόπουλος, Δέσποινα Παπαδημητρίου και Λάμπης Ντόλκας, Συντόνισαν τη συζήτηση οι Θανάσης Καλαφάτης και Βασίλης Κωστόπουλος, Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία της ΕΜΙΑΝ.
- 20 Απριλίου 2010
Η ΕΜΙΑΝ πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Αντιδικτατορικός αγώνας στην Ευρώπη και βασανιστήρια στην Ελλάδα» με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Βλάσση, Διαδρομές ζωής, πολιτική και πολιτικοί στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Χαιρέτισαν οι Δημήτρης Παξινός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ. Μίλησαν οι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Κωστής Γιούργος, Θεοτόκης Ζερβός και Μάκης Καβουριάρης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Θανάσης Αθανασίου.
- 4 Μαΐου 2010
Υποβάλλεται υπόμνημα της ΕΜΙΑΝ στην υπουργό Παιδείας διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με την ανανέωση της διδακτικής ύλης του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου.
- 10 Ιουνίου 2010
Η ΕΜΙΑΝ πραγματοποιεί στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών τιμητική εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την ίδρυσή της, στο πλαίσιο της οποίας έγινε παρουσίαση του Γενικού Ευρετηρίου των αρχείων της (σύνταξη-επιμέλεια Στέφανου Στεφάνου και Ζήσιμου Συνοδινού). Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, με συντονιστή τον Βασίλη Κωστόπουλο, μίλησαν για την ίδρυση, την πορεία και τους στόχους της ΕΜΙΑΝ η Αργυρώ Ρεκλείτη, ειδική γραμματέας της, και ο πρόεδρος Θανάσης Καλαφάτης. Χαιρέτισαν εκ μέρους των ΑΣΚΙ ο καθηγητής Σπύρος Ασδραχάς και εκ μέρους του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου. Στο δεύτερο μέρος (παρουσίαση του Γενικού Ευρετηρίου) έκαναν εισηγήσεις οι καθηγητές Χριστίνα Κουλούρη, Ηλίας Νικολακόπουλος, Νίκος Καραπιδάκης και η Ιωάννα Παπαθανασίου, ερευνήτρια-ιστορικός (ΑΣΚΙ-ΕΚΚΕ). Τέλος, μίλησαν οι συντελεστές του έργου Στέφανος Στεφάνου και Ζήσιμος Συνοδινός, ενώ συντόνισε τη συζήτηση ο καθηγητής Γιάνης Γιανουλόπουλος.Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση φωτογραφίας με τις δραστηριότητες της ΕΜΙΑΝ.
- 3 Αυγούστου 2010
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΙΑΝ συναντώνται με τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας της Νέας Γενιάς, Γιάννη Λιβανό για την προώθηση ερευνητικών θεμάτων που αφορούν την μελέτη της ιστορίας της ελληνικής νεολαίας.
- 24 Σεπτεμβρίου 2010
Το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Εταιρεία Μελέτης της Αριστερής Νεολαίας πραγματοποίησαν τιμητική εκδήλωση για το Δ΄ Πανσπουδαστικό Συνέδριο (ΕΦΕΕ) και την προδικτατορική ΕΦΕΕ στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συνδυάστηκε με τα αποκαλυπτήρια εντοιχισμένης μεταλλικής πλάκας στα πρώτα γραφεία της ΕΦΕΕ, γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Κοραή στην Αθήνα. Χαιρέτισαν ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου, αντιπρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Ζήσιμος Συνοδινός, γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ.
Για το Δ΄ Πανσπουδαστικό Συνέδριο και την πορεία της προδικτατορικής ΕΦΕΕ έκαναν εισηγήσεις οι Στέλιος Ράμφος, Γιάννης Τζανετάκος, Γιάνης Γιανουλόπουλος, ο Γιάννης Μάνος, Κωστής Βαρδάκης και Φιντίας Βελίκης Συντόνισε ο Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της Εταιρείας. Επίσης, αρχειακό υλικό για την ΕΦΕΕ κατέθεσαν στο προεδρείο της ημερίδας ο Τάκης Παληός και ο Κώστας Χρονάκης. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με πρόεδρο τον Γιώργο Φερεντίνο και γραμματέα τον Δημήτρη Παπαγαλάνη, έγινε απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε δημοσιογράφους οι οποίοι με την πέννα τους συνέβαλαν στην προβολή των αγώνων της προδικτατορικής νεολαίας. Συγκεκριμένα ο Νίκος Κιάος απένειμε το σχετικό δίπλωμα στο δημοσιογράφο Νικηφόρο Αντωνόπουλο, ο Γιάνης Γιανουλόπουλος στο δικηγόρο Γιάννη Νικολαΐδη, προκειμένου να αποδοθεί στον ασθενούντα δημοσιογράφο Μάρκο Δραγούμη, η Ρόη Ντάκουρη στον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, προκειμένου να τιμηθεί, μετά θάνατον, ο αξέχαστος πατέρας του Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο Γιάννης Καούνης στο δημοσιογράφο Μηνά Παπάζογλου και ο Δημήτρης Παπούλιας στον Σταύρο Στάγκο, προκειμένου, να τιμηθεί μετά θάνατον ο αξέχαστος πατέρας του Αστέρης Στάγκος.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική πανδαισία από τον Διονύση Σαββόπουλο, συνθέτη και σύνεδρο στο Δ΄ Πανσπουδαστικό Συνέδριο.
Στα αποκαλυπτήρια της εντοιχισμένης πλάκας χαιρέτισαν ο Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ, ο καθηγητής ΑΣΚΤ-ζωγράφος Γιάννης Βαλαβανίδης, ο Γιάννης Ρέγκας και ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, καθηγητής ΑΣΚΤ– γλύπτης που φιλοτέχνησε την αναμνηστική πλάκα.
- 14 Οκτωβρίου 2010
Απεβίωσε ο Γιάννης Πετρόπουλος από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας και αδιάλειπτα μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
- Νοέμβριος 2010
Ξεκινάει η προσπάθεια για την ίδρυση του Σωματείου «Φίλοι της ΕΜΙΑΝ», προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης και επέκτασης των επιστημονικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ΕΜΙΑΝ, «μέσω της καλλιέργειας και προαγωγής, με κάθε νόμιμο μέσο, της ιστορικής γνώσης που αφορά τα κινήματα της νεολαίας και τις νεολαιίστικες οργανώσεις στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα», με ιδρυτικά μέλη ιστορικά στελέχη και παλαιά μέλη δημοκρατικών και αριστερών νεολαιίστικων οργανώσεων των δεκαετιών ’50 και ’60, συναγωνιστές της γενιάς του 114, γνωστούς πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς επιστήμονες, ιστορικούς ερευνητές, οικονομολόγους, δικηγόρους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.ά.
2011
- 26 Ιανουαρίου 2011
Πραγματοποιείται η ιδρυτική, καταστατική Γενική Συνέλευση του Σωματείου «Φίλοι της ΕΜΙΑΝ» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας. Στο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εκλέγονται: πρόεδρος ο Θεοφάνης Πάκος, καθηγητής του Παντείου Παν/μίου, αντιπρόεδρος η Κωνσταντίνα Μπάδα, καθηγήτρια του Παν/μίου Ιωαννίνων, γενικός γραμματέας ο Νίκος Γαλανόπουλος, φαρμακοποιός, γραμματέας ο Μανώλης Αναστασιάδης, ιδιωτικός υπάλληλος, ταμίας ο Τίμος Παπαδόπουλος, στέλεχος επιχειρήσεων, τακτικά μέλη: η Έφη Αβδελά, καθηγήτρια Παν/μίου Κρήτης, ο Γιώργος Μούκας, στέλεχος επιχειρήσεων, ο Μάριος Μαρκοβίτης, ψυχίατρος, η Αλίκη Παπαδομιχελάκη, διεθνολόγος, και αναπληρωματικά μέλη ο Κώστας Κατηφόρης, δικηγόρος, ο Στάθης Κουτρουβίδης, ιστορικός, και η Ελένη Λαγουδάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Παντείου Παν/μίου, ενώ το μέλος του Σωματείου Αργυρώ Αυγερινού, δικηγόρος Αθηνών, αναλαμβάνει τις εργασίες νομιμοποίησης.
- Μάρτιος 2011
Στο Αναγνωστήριο της ΕΜΙΑΝ πραγματοποιείται μεταπτυχιακό σεμινάριο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, για το εαρινό εξάμηνο 2011, με θέμα «Ιστορική συγκρότηση του ελληνικού φοιτητικού κινήματος και η παρέμβασή του στην κοινωνική δυναμική στον 20ό αιώνα» (υπεύθυνος σεμιναρίου, καθηγητής Θανάσης Καλαφάτης).
- 13 Μαρτίου 2011
Συγκροτείται η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Σωματείου «Φίλοι της ΕΜΙΑΝ» μετά από σύσκεψη στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γραμματέας αναλαμβάνει ο Μάριος Μαρκοβίτης με μέλη τους Θανάση Αθανασίου, Αλέκο Γρίμπα, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Γιώργο Μήλια, Αντώνη Σαχπεκίδη και Γιώργο Τσιάκαλο.
- Μάρτιος 2011
Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος της ετήσιας έκδοσης της ΕΜΙΑΝ Αναδρομές, με το ειδικό αφιέρωμα «Νεολαία και δικτατορία ’67-’74» (επιμ. αφιερώματος, Ζήσιμος Συνοδινός). Υπεύθυνος έκδοσης ο Θανάσης Καλαφάτης. Συντακτική επιτροπή: Μαρία Βλασσοπούλου, Θανάσης Καλαφάτης, Στάθης Κουτρουβίδης, Αθηνά Νικολάου, Σεραφείμ Σεφεριάδης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Στέφανος Στεφάνου, Ζήσιμος Συνοδινός, Κώστας Τσικνάκης.
- 14 Απριλίου 2011
Με πρωτοβουλία της Εταιρείας πραγματοποιείται εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου Κι όμως ήταν όμορφα. Μαρτυρίες, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2011 του καθηγητή και συγγραφέα Λευτέρη Τσίλογλου, εταίρου της ΕΜΙΑΝ και εμβληματικής φυσιογνωμίας των σπουδαστικών οργανώσεων της Ν.ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων, στη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα. Για το βιβλίο μίλησαν η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπούλιας, ο νομικός Βασίλης Κωστόπουλος, ο τ. βουλευτής Γιάννης Μπανιάς και ο συγγραφέας.
- 28 Μαΐου 2011
Σε συνεργασία με το νεοϊδρυμένο σωματείο «Φίλοι της ΕΜΙΑΝ» η Εταιρεία διοργανώνει με αρκετή επιτυχία συνεστίαση των μελών και φίλων της στο κέντρο «Μόνος» στην Ηλιούπολη.
- Μάιος 2011
Η δημόσια εικόνα της ΕΜΙΑΝ αναβαθμίζεται σημαντικά με την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας της (www.emian.gr). Την εύχρηστη και καλαίσθητη κατασκευή της ολοκλήρωσε ο Σπύρος Μάνδρος, αναλυτής ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ διαχειριστές-επιμελητές της ύλης της ανέλαβαν οι: Σπύρος Μάνδρος, Ζήσιμος Συνοδινός, Μιχάλης Μωραϊτίδης, υποψήφιος διδάκτορας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και η Ξένια Φλάμπουρα, αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος της ΕΜΙΑΝ.
- 21 Ιουλίου 2011
Η ΕΜΙΑΝ καλεί τους Αθηναίους πολίτες, παλαιούς και νέους δημοκράτες, αριστερούς και συναγωνιστές του αξέχαστου Σωτήρη Πέτρουλα να τιμήσουν τη μνήμη του με ένα λουλούδι στον τόπο της θυσίας του, στη γωνία των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, όπου έχει στηθεί, από το 2005, η μεταλλική ανάγλυφη προσωπογραφία του.
- 28 Αυγούστου 2011
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ με ψήφισμά του εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του ιστορικού στελέχους του ελληνικού και ευρωπαϊκού αριστερού κινήματος Λεωνίδα Κύρκου (1924–2011), τονίζοντας ότι ο αγωνιστής, διανοούμενος μαρξιστής «αδιάλειπτα νέος και οραματιστής, στάθηκε πάντα δίπλα στη νεολαία και τους αγώνες της».
- 2–18 Σεπτεμβρίου 2011
Στο πλαίσιο του «40ού Φεστιβάλ Βιβλίου» στο Ζάππειο, οργανωμένο από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, η ΕΜΙΑΝ, μαζί με άλλους αρχειακούς φορείς και εκδοτικούς οίκους, συμμετέχει με σπάνια αντιδικτατορικά έντυπα στο σχετικό αφιέρωμα «Λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες την περίοδο της δικτατορίας 1967–1974».
- 26 Σεπτεμβρίου 2011
Με αφορμή την υποβολή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του αιτήματος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη και τους φίλους της ΕΜΙΑΝ να συνυπογράψουν το αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γνωστών γερμανικών αποζημιώσεων, που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες.
- 30 Νοεμβρίου 2011
Με πρωτοβουλία της ΕΜΙΑΝ διοργανώνεται με επιτυχία εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον εταίρο της Γιάννη Πετρόπουλο (1935–2010), σημαντικό εργατικό στέλεχος των ελληνικών αριστερών οργανώσεων της νεολαίας από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 κ.ε., ιδρυτικό μέλος της ΕΜΙΑΝ και τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μέχρι το θάνατό του. Στην εκδήλωση, που έγινε στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, μίλησαν οι Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος, Βασίλης Κωτούλας, πολιτικός επιστήμονας και Μαρία Χαζάπη, δημοσιογράφος, με συντονιστή τον Θανάση Καλαφάτη, πρόεδρο της ΕΜΙΑΝ. Επίσης η Εταιρεία ετοίμασε προς τιμήν του μια μικρή έκδοση, Γιάννης Πετρόπουλος 1935–2010, Αθήνα 2011 (επιμέλεια: Στ. Στεφάνου-Ζ. Συνοδινός-Μπ. Κοβάνης).
- 8 Δεκεμβρίου 2011
Στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) πραγματοποιείται η καταστατική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών της Εταιρείας. Ο απερχόμενος πρόεδρος Θανάσης Καλαφάτης παρουσίασε τον απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου των ετών 2009–2011 και ο διαχειριστής Αλέκος Λάιος τον οικονομικό απολογισμό, συνοδευόμενο από την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Έπειτα από γόνιμο διάλογο η Γενική Συνέλευση των μελών ενέκρινε ομόφωνα τους απολογισμούς και αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού στο άρθρο 3, που αφορά τους σκοπούς της Εταιρείας ως εξής: «Σκοποί της εταιρείας είναι 1) Η συγκέντρωση, διαφύλαξη, ταξινόμηση και περιγραφή αρχείων και κάθε είδους τεκμηριωτικού υλικού των οργανώσεων της Ελληνικής Νεολαίας, στα οποία θα έχει ελεύθερη πρόσβαση οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. 2) Η προώθηση της μελέτης της Ιστορίας των οργανώσεων της αριστερής νεολαίας, και η ανάδειξη της δράσης και της συμβολής τους στην πολιτική ζωή, στους κοινωνικούς αγώνες, στον αγώνα για τη Δημοκρατία και τη διάδοση των αριστερών ιδεών από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου μέχρι την κατάρρευση στης στρατιωτικής δικτατορίας, καθώς και η συστηματική πληροφόρηση του Ελληνικού Λαού και ιδιαίτερα της Νεολαίας για την ιστορία του Αριστερού Κινήματος της Νεολαίας. Οι σκοποί της Εταιρείας δεν είναι κερδοσκοπικοί. Η Εταιρεία με το έργο της θα υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους πιο πάνω στόχους με μέσα που θα αποβλέπουν στη συντήρηση της ιστορικής μνήμης, δηλαδή με την παραγωγή και διάθεση εκδόσεων, περιοδικών και λοιπών δημοσιεύσεων ενημερωτικού χαρακτήρα, με δημόσιες συζητήσεις, ομιλίες, εκθέσεις αρχειακού υλικού, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες και λοιπές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις». Επίσης, δέχθηκε ως νέα μέλη τους Κώστα Κατσάπη, Γιώργο Μούκα, και Ανδρέα Νοταρά, στις θέσεις του αξέχαστου Γιάννη Πετρόπουλου και των αποχωρησάντων Γιώργου Πατρινού και Γιάννη Βούλγαρη. Επακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την νέα Εξελεγκτική Επιτροπή. Στις 19 Δεκεμβρίου στην πρώτη συνεδρίασή του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ αποφάσισε ομόφωνα για τη σύνθεσή του (13 μέλη και 3 αναπληρωματικά) ως εξής: Πρόεδρος: Θανάσης Καλαφάτης, διαχειριστής: Γιώργος Μούκας, αντιπρόεδρος: Δέσποινα Παπαδημητρίου, γενικός γραμματέας: Ζήσιμος Συνοδινός, ειδικός γραμματέας: Κώστας Κατσάπης, υπεύθυνος επικοινωνίας: Νίκος Κιάος, μέλη: Γιάνης Γιανουλόπουλος, Γιάννης Καούνης, Βασίλης Κωστόπουλος, Αλέκος Λάιος, Αθηνά Νικολάου, Αργυρώ Ρεκλείτη, Σεραφείμ Σεφεριάδης. Αναπληρωματικά μέλη: Μπάμπης Κοβάνης, Μάκης Παπούλιας, Γιώργος Χατζόπουλος.
- 15 Δεκεμβρίου 2011
Με τη δημοσίευση της απόφασης 6517/2011 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ολοκληρώνεται η διαδικασία νομιμοποίησης του σωματείου «Φίλοι της ΕΜΙΑΝ», με ενέργειες της δικηγόρου Αθηνών Αργυρώς Αυγερινού, μέλους του σωματείου.
2012
- 27 Ιανουαρίου 2012
Κηδεύεται στο νεκροταφείο του Σχιστού στον Πειραιά ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και «αιώνιος έφηβος» της Αριστεράς Χρήστος Παπαγιαννάκης (1927–2012), στέλεχος μεταξύ άλλων στην ΕΠΟΝ, στη Ν.ΕΔΑ και στους Λαμπράκηδες. Εκ μέρους της ΕΜΙΑΝ τον αποχαιρέτησε ο πρόεδρός της Θανάσης Καλαφάτης.
- 20 Φεβρουαρίου 2012
Με τη συμπαράσταση της Εταιρείας οργανώνεται με επιτυχία εκδήλωση του νεοϊδρυόμενου Σωματείου «Φίλοι της ΕΜΙΑΝ» με την παρουσίαση του βιβλίου Όλοι μαζί τώρα!, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2011, του ηθοποιού και αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα Γιώργου Κοτανίδη, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Για το βιβλίο, που αποτελεί προσωπική μαρτυρία των αγώνων της σπουδάζουσας νεολαίας στα προδικτατορικά χρόνια και στην περίοδο της χούντας, ιδιαίτερα του ΕΚΚΕ και των μελών του «Ελεύθερου Θεάτρου», εκτός από το συγγραφέα μίλησαν ο οικονομολόγος Τίμος Παπαδόπουλος, οι πανεπιστημιακοί Αντώνης Λιάκος και Δημήτρης Γιατζόγλου και ο ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου.
- 24–25 Φεβρουαρίου 2012
Οργάνωση διημερίδας από την ΕΜΙΑΝ, σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), με θέμα «Ιστορικές προσεγγίσεις για την ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα», στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χαιρέτισαν οι Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ, και Βαγγέλης Καραμανωλάκης, γραμματέας Δ.Σ. των ΑΣΚΙ. Η διημερίδα διαρθρώθηκε σε τρεις θεματικές συνεδρίες και δύο στρογγυλές τράπεζες. Στην 1η συνεδρία, με θέμα «Η νεότητα ως ιστοριογραφική κατηγορία» (συντονιστής Β. Καραμανωλάκης), εισηγητές ήταν οι Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Χάιδω Μπάρκουλα, Ιωάννα Παπαθανασίου, Αγγελική Χριστοδούλου και Ζήσιμος Συνοδινός. Στη 2η συνεδρία, με θέμα «Οργανώσεις πολιτικών νεολαιών: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις και μεθοδολογικά προβλήματα» (συντονιστής Ηλίας Νικολακόπουλος), εισηγητές ήταν οι Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Ευάνθης Χατζηβασιλείου και Ιωάννα Παπαθανασίου. Η πρώτη μέρα έκλεισε με τη στρογγυλή τράπεζα (συντονιστής Γιάνης Γιανουλόπουλος), όπου συζήτησαν προσωπικές καταθέσεις τους οι Τασούλα Βερβενιώτη, Ολύμπιος Δαφέρμος, Κώστας Λάππας και Άλκης Ρήγος. Την επόμενη μέρα η μοναδική συνεδρία, με θέμα «Από την ιστορικότητα της νεολαίας στην επικέντρωσή της στο πολιτικό» (συντονιστής Έφη Αβδελά), είχε εισηγητές τους Θανάση Καλαφάτη, Νίκο Παπαδογιάννη, Κώστα Κατσάπη και Νίκο Σερντεδάκι. Στη στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε με θέμα «Προβλήματα της σημερινής νεολαίας: μεθοδολογικές και ερμηνευτικές απαιτήσεις» (συντονιστής Κώστας Γαβρόγλου) συμμετείχαν οι Αλεξάνδρα Κορωναίου, Χριστίνα Κουλούρη, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος και Δημήτρης Πλουμπίδης. Όσες εισηγήσεις κατατέθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των οργανωτών, ΕΜΙΑΝ και ΑΣΚΙ.
- 28 Μαρτίου 2012
Πεθαίνει στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο Γιάννης Μπανιάς (1939–2012). Για τη μεγάλη απώλεια του ηγετικού στελέχους του ελληνικού αριστερού κινήματος, μεταξύ άλλων μέλους του Προεδρείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΝΛ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ σε ψήφισμά του τονίζει: «Ο Γιάννης υπήρξε ηγετική προσωπικότητα της ελληνικής αριστερής νεολαίας και του ελληνικού εργατικού κινήματος. Από τους μαθητικούς αγώνες για το Κυπριακό, στους φοιτητικούς αγώνες στο Γκρατς της Αυστρίας, ύστερα στο 114 και το 15% για την παιδεία. Από τη Νεολαία της ΕΔΑ στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και στον αντιδικτατορικό αγώνα. Μαχητής της Ανανεωτικής Αριστεράς […] θα μείνει παράδειγμα συνεπούς πορείας για τις νέες γενιές».
- 6 Ιουλίου 2012
Η ΕΜΙΑΝ εκφράζει τα εγκάρδια συλλυπητήριά της για τον απροσδόκητο θάνατο του εταίρου της, ιστορικού, αναλυτή ηλεκτρονικών συστημάτων, Γιώργου Μητροφάνη (1948–2012), ο οποίος υπήρξε και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου την περίοδο 2009–2011. Ο Γ. Μητροφάνης, ιστορικός με οργανωτικό πνεύμα και οραματική σκέψη, σεμνός, εργατικός, δίκαιος και συνεπής αγωνιστής ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ) και συνεργάτης του περιοδικού Ο Πολίτης.
- 21 Ιουλίου 2012
Κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΙΑΝ προς τους εταίρους, τους φίλους της, τους παλαιούς συναγωνιστές, τη νεολαία και το λαό της Αθήνας να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή αριστερού φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα στο μνημείο του, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδ. Λω, τόπο δολοφονίας του από τις δυνάμεις καταστολής στα Ιουλιανά του 1965.
- Σεπτέμβριος 2012
Ολοκληρώνεται η καταγραφή του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης της ΕΜΙΑΝ από τη βιβλιοθηκονόμο-αρχειονόμο της Εταιρείας Ξένια Φλάμπουρα.
- 19–20 Οκτωβρίου 2012
Η ΕΜΙΑΝ διοργανώνει επιστημονική διημερίδα, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ελληνική νεολαία και οικονομική κρίση: χθες και σήμερα (20ός –21ος αιώνας)» στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Χαιρέτισαν οι Ευάγγελος Πρόντζας, αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, Προκόπης Παπαστράτης, μέλος του Δ.Σ. του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος και Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ. Η διημερίδα διαρθρώθηκε σε τέσσερις θεματικές συνεδρίες και μια καταληκτήρια στρογγυλή τράπεζα. Στην πρώτη συνεδρία με θέμα «Η οικονομική κρίση του 1929 και οι επιπτώσεις της στην ελληνική νεολαία» (συντονιστής Νίκος Θεοχαράκης) ήταν εισηγητές οι Ζαχαρίας Δεμαθάς και Θανάσης Καλαφάτης. Στη δεύτερη συνεδρία, με θέμα «Η συνεκδοχή της νεολαίας: μια ιστορική αναδρομή στο περιεχόμενο της έννοιας» (συντονιστής Σεραφείμ Σεφεριάδης), εισηγητές ήταν οι Ντόρα Γιαννάκη, Μιχάλης Μωραϊτίδης, Βάσω Θεοδώρου, Δέσποινα Καρακατσάνη, Δημήτρης Μπαχάρας, Κωστής Γκοτσίνας και Λήδα Παπαστεφανάκη. Την επόμενη μέρα στην πρώτη συνεδρία, με θέμα «Η οικονομική κρίση του 2008 και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία» (συντονιστής Ζαχαρίας Δεμαθάς), μίλησαν οι Νίκος Θεοχαράκης, Θεοφάνης Πάκος και Θεόδωρος Παρασκευόπουλος. Στη δεύτερη συνεδρία, με θέμα «Συνόψιση συμπερασμάτων των εργασιών της διημερίδας» (συντονιστής Ζήσιμος Συνοδινός), μίλησαν οι Δέσποινα Παπαδημητρίου και Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος. Στη στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε, με θέμα «Τα σημερινά προβλήματα της ελληνικής νεολαίας» (συντονιστής Μιχάλης Σπουρδαλάκης), συμμετείχαν οι Στέφανος Πεσμαζόγλου, Θανάσης Τζαβάρας, Απόστολος Δεδουσόπουλος και Νίκος Ξυδάκης.
- 20 Νοεμβρίου 2012
Με ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ εκφράζει την άφατη λύπη του για το θάνατο του αγωνιστή, συγγραφέα και διανοούμενου Χρόνη Μίσσιου (1930–2012), από τις κορυφαίες ηγετικές προσωπικότητες της αριστερής νεολαίας και του ελληνικού εργατικού κινήματος.
- Νοέμβριος 2012
Ολοκληρώνεται η συστηματική καταγραφή όλου του περιοδικού τύπου που απόκειται στην ΕΜΙΑΝ από τη βιβλιοθηκονόμο-αρχειονόμο της ΕΜΙΑΝ Ξένια Φλάμπουρα. Παράλληλα ξεκινά το έργο της ψηφιοποίησης του νεανικού τύπου.
- 20 Δεκεμβρίου 2012
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι «Φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα» και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ καταδικάζουν την αφαίρεση-κλοπή της αναμνηστικής χάλκινης ανάγλυφης παράστασης του Σωτήρη Πέτρουλα, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, όπου είχε πέσει σε διαδήλωση της 21ης Ιουλίου 1965, υπερασπιζόμενος τις συνταγματικές ελευθερίες του ελληνικού λαού. Η παράσταση, έργο του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργου Χουλιαρά, είχε στηθεί με πρωτοβουλία των «Φίλων του Σωτήρη Πέτρουλα» και της ΕΜΙΑΝ και αποκαλυφθεί στις 21 Ιουλίου 2005, στο πλαίσιο αναμνηστικής εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του αξέχαστου νεαρού αγωνιστή της δημοκρατίας.
2013
- 18 Φεβρουαρίου 2013
Από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαΐου 2013 πραγματοποιείται στο Αναγνωστήριο της ΕΜΙΑΝ μεταπτυχιακό σεμινάριο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, για το εαρινό εξάμηνο 2013, με θέμα «Η ιστορική συγκρότηση ελληνικού φοιτητικού κινήματος και η παρέμβασή του στην κοινωνική δυναμική κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα» (διδάσκων καθηγητής, Θανάσης Καλαφάτης).
- 27 Φεβρουαρίου 2013
Στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η ΕΜΙΑΝ και οι «Φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα» δίνουν από κοινού συνέντευξη στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για το θέμα της αφαίρεσης-κλοπής της αναμνηστικής παράστασης του Σ. Πέτρουλα. Στη συνέντευξη τύπου, καταδικάζουν για άλλη μία φορά την αποτρόπαιη πράξη στην ουσία της ως «εγκληματική και αντιδημοκρατική» και ανακοινώνουν την απόφασή τους για αποκατάσταση του μνημείου. Η χάλκινη ανάγλυφη παράσταση του νεαρού αριστερού αγωνιστή της δημοκρατίας θα ανακατασκευαστεί από τον αρχικό δημιουργό, τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργο Χουλιαρά και θα ξαναστηθεί σε εύλογο χρόνο στο ίδιο σημείο.
- 12 Ιουνίου 2013
Με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, η ΕΜΙΑΝ εκδίδει ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ελεύθερη, αδέσμευτη και αντικειμενική πληροφόρηση του κόσμου.
- 30 Ιουνίου 2013
Με πρωτοβουλία της ΕΜΙΑΝ και συνεργασία με την Αυγή στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας περιέχεται αναστατική έκδοση του τρίτου τεύχους του περιοδικού Τετράδια της Δημοκρατίας, Σεπτ. 1964, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης (8.6.1963). Στο ένθετο τεύχος έχουν προστεθεί άρθρα των Στέφανου Στεφάνου, Γιάνη Γιανουλόπουλου και Θανάση Καλαφάτη που επιχειρούν έναν αναστοχασμό πάνω στην εποχή, το φοιτητικό κίνημα και τα περιεχόμενα του περιοδικού.
- 16 Ιουλίου 2013
Με αφορμή την αποκατάσταση της μεταλλικής πλάκας με την προσωπογραφία του Σωτήρη Πέτρουλα στο ίδιο ακριβώς σημείο από το οποίο είχε κλαπεί, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Εδ. Λω, οι εταίροι της ΕΜΙΑΝ και οι «Φίλοι του Σ. Πέτρουλα» συγκεντρώνονται μπροστά στο μνημείο και αποδίδουν τιμές στον αξέχαστο συναγωνιστή τους. Στα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του Πέτρουλα, η οποία φιλοτεχνήθηκε και πάλι από τον γλύπτη Γιώργο Χουλιαρά, καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, μίλησαν εκ μέρους των «Φίλων του Σ. Πέτρουλα» οι Γιάννης Καρατζάς, Νίκος Καλαποθαράκος και Γιώργος Γιαννουλάτος, ενώ από την ΕΜΙΑΝ ο πρόεδρός της Θανάσης Καλαφάτης. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο ομώνυμος ανιψιός του αξέχαστου Σωτήρη και εκπρόσωπος του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας». Την εκδήλωση πλαισίωσαν απαγγελίες ποιημάτων του Σωτήρη Πέτρουλα από την ηθοποιό Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία διάβασε και δημοσιευμένη κατάθεση του Μ. Θεοδωράκη για την κηδεία του Σωτήρη.
- Σεπτέμβριος 2013
Εγκαινιάζεται η συνεργασία της Εταιρείας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατ’ αρχάς με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Για τρεις μήνες πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα απόγευμα στα γραφεία της ΕΜΙΑΝ το Σεμινάριο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας με θέμα «Η ιστορική συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα, 1924–1964». Επίσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Νεοελληνικής Ιστορίας (ΚΕΝΙ) του ίδιου Πανεπιστημίου ξεκινούν δύο ερευνητικά προγράμματα: «Οι τοπικοί φοιτητικού σύλλογοι, 1950–1967» και «Η νυκτερινή εκπαίδευση στη Ελλάδα τον 19ο και τον 20ό αιώνα». Επίσης, η ΕΜΙΑΝ συνεργάζεται με το Πάντειο Πανεπιστήμιο για εξάμηνη πρακτική άσκηση φοιτητών και φοιτητριών σε προγράμματα ΕΣΠΑ του Πανεπιστημίου. Η άσκηση των φοιτητών σε θέματα αρχειονομίας, ευρετηρίασης και επιμέλειας κειμένων πραγματοποιείται καθημερινά στα γραφεία της Εταιρείας.
- 17 Σεπτεμβρίου 2013
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο της Κίττυ Αρσένη (1935–2013), χαρισματικής ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και συγγραφέως αλλά και ξεχωριστής αγωνίστριας του αντιδικτατορικού αγώνα.
- Νοέμβριος 2013
Με αφορμή συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τη στυγερή δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης, βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, ο ζακυνθινός ζωγράφος Διονύσης Παπαδάτος σχεδιάζει ένα ειδικό σήμα μενταγιόν-καρφίτσα (κατασκευάζεται στο εργαστήρι του Σ. Παπαζιάν) για τον Γρ. Λαμπράκη και τον μαραθώνιο ειρήνης, που περιέχει και τα αρχικά ΕΜΙΑΝ και το δωρίζει στη Εταιρεία, για να το διακινήσει στα μέλη, σε γνωστούς και φίλους, ώστε να ενισχυθούν τα οικονομικά της.
- 21 Νοεμβρίου 2013
Οργανώνεται από την ΕΜΙΑΝ επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ιστορικές προσεγγίσεις για τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ)» στη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ με τη συμμετοχή πρωταγωνιστών και στελεχών της οργάνωσης, ιστορικών, πανεπιστημιακών και νέων επιστημόνων. Μετά τους χαιρετισμούς της γενικής γραμματέως της ΕΣΗΕΑ Μαριλένας Κατσίμη και του γραμματέα της ΕΜΙΑΝ Ζήσιμου Συνοδινού, στην πρώτη συνεδρία, με θέμα «Μορφές οργάνωσης και δράσης της ΔΝΛ» και συντονιστή τον Νίκο Κιάο, μίλησαν οι Στέφανος Στεφάνου, Βασίλης Κωτούλας και Θανάσης Καλαφάτης. Στη δεύτερη συνεδρία, με θέμα «Βαθμοί αυτονομίας της ΔΝΛ», μίλησαν οι νέοι ερευνητές Δημήτρης Παπανικολόπουλος και Σταύρος Παναγιωτίδης, ενώ παρέμβαση έκανε και ο συντονιστής της συνεδρίας δημοσιογράφος Τάσος Τρίκκας. Τέλος, στη στρογγυλή τράπεζα, με θέμα «Προβλήματα και προοπτικές των ιστορικών σπουδών για τη μελέτη της νεολαίας και τους αγώνες της για την παιδεία και τον πολιτισμό», συμμετείχαν οι πανεπιστημιακοί Μιχάλης Σπουρδαλάκης (συντονιστής), Νίκος Θεοτοκάς, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κώστας Κατσάπης και Σεραφείμ Σεφεριάδης. Μερικές εισηγήσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας.
- 7 Δεκεμβρίου 2013
Με οργανωτές την ΕΜΙΑΝ τα ΑΣΚΙ, το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άι-Στράτη, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Ααθηναίων και τις εκδόσεις «Θεμέλιο» γίνεται στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», παρουσίαση του βιβλίου Στέφανος Στεφάνου, ένας απ’ τους πολλούς της ελληνικής Αριστεράς, 1941–1971. Καταγραφή και σχόλια Χριστίνα Αλεξοπούλου, που είχε μόλις εκδοθεί από το «Θεμέλιο». Για το βιβλίο και τον Στέφανο Στεφάνου, εμβληματική φυσιογνωμία της Αριστεράς και έναν από τους εμπνευστές και κύριους συντελεστές της ΕΜΙΑΝ, μίλησαν ενώπιον πολυπληθούς κοινού οι Ιωάννα Παπαθανασίου (συντονίστρια), Θόδωρος Μαλικιώσης, Ζήσιμος Συνοδινός και Κώστας Τσουράκης. Επίσης η Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο Στέφανος Στεφάνου. Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά τιμής για έναν μοναδικό άνθρωπο και αγωνιστή.
2014
- 21 Ιανουαρίου 2014
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποχαιρετά με μήνυμά του τον Κώστα Φιλίνη (1921–2014), ηγετική φυσιογνωμία του ελληνικού εργατικού κινήματος, τονίζοντας ότι υπήρξε «υποδειγματικός αγωνιστής που συνέδεσε τους παλιούς με τους νέους αγώνες της αριστερής νεολαίας… Φωτισμένος διανοούμενος, πάντα νέος στο ήθος και το φρόνημα… ήταν αυθεντικός εκπρόσωπος της ηρωικής ΕΠΟΝ και υπόδειγμα για τους νέους της γενιάς του 15% και του 1 1 4, ενώ η προσφορά του στον αντιχουντικό αγώνα ενέπνεε τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης».
- 6 Φεβρουαρίου 2014
- Πραγματοποιείται νέα καταστατική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών της Εταιρείας στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Μετά την αποχώρηση από το Δ.Σ. του διαχειριστή Γιώργου Μούκα, στις αρχαιρεσίες αναδείχθηκε νέα Διοίκηση στην ΕΜΙΑΝ ως εξής: Πρόεδρος: Θανάσης Καλαφάτης, διαχειριστής: Κωστής Γιούργος, αναπληρωτής πρόεδρος: Δέσποινα Παπαδημητρίου, γενικός γραμματέας: Ζήσιμος Συνοδινός, ειδικός γραμματέας: Κώστας Κατσάπης, υπεύθυνος επικοινωνίας: Νίκος Κιάος, μέλη: Γιάνης Γιανουλόπουλος, Γιάννης Καούνης, Βασίλης Κωστόπουλος, Αλέκος Λάιος, Αθηνά Νικολάου, Αργυρώ Ρεκλείτη, Σεραφείμ Σεφεριάδης. Αναπληρωματικά μέλη: Μπάμπης Κοβάνης, Μάκης Παπούλιας, Γιώργος Χατζόπουλος. Εξελεγκτική Επιτροπή: Μπάμπης Γεωργούλας, Τασούλα Χατζάκη, Παύλος Κλαυδιανός.
- Μάρτιος 2014
Νέα τρίμηνη (Μάρτιος-Ιούνιος 2014) πρακτική άσκηση τριών φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου στα γραφεία της ΕΜΙΑΝ, στο πλαίσιο επιχειρησιακού προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Η ΕΜΙΑΝ προσφέρει αφιλοκερδώς τους χώρους της, τις συλλογές της και την τεχνογνωσία των ειδικών της. Οι φοιτητές εξοικειώνονται με την αναγνώριση, ταξινόμηση, περιγραφή και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού, την ψηφιοποίηση και αναπαραγωγή αρχείων, την αποδελτίωση περιοδικού τύπου και εκδόσεων για τη νεολαία, τη μελέτη θεμάτων νεολαίας και τη μεθοδολογία της έρευνας.
- 19 Απριλίου 2014
Πεθαίνει ο Χρήστος Ρεκλείτης, σημαντικό στέλεχος της αριστερής νεολαίας, της Ν.ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων, αγωνιστής από την εποχή της νεότητάς του με τους μαθητές της νύχτας μέχρι και τη μεταπολίτευση, από τους ιδρυτές και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΙΑΝ επί πολλά χρόνια. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ εκδίδει σχετικό δελτίο τύπου, όπου υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Ο σύντροφος Χρήστος ήταν από τις υψηλές κορυφές του σύγχρονου εργατικού κινήματος. Μεγάλος άνδρας, ντόμπρος, γενναίος, φιλικός στους συντρόφους του, καλός σύζυγος και πατέρας, δεμένος με την ελληνική γη και την ελευθερία. Από κείνους που σήκωσαν ψηλά με κάθε θυσία και προσφορά την ηττημένη από τον εμφύλιο πόλεμο αριστερά. Από εκείνους τους υψηλόφρονες πατριώτες κομουνιστές που έκαναν το περιβόλι του Παλαμά ταμπούρι και ανάχωμα για μια νέα γέννα και μια νέα Ελλάδα…» και συμμετέχει στην κηδεία του στο χωριό Κλένια της Κορινθίας.
- 2 Μαΐου 2014
Στο πλαίσιο του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου στην πόλη της Κέρκυρας, ο Θανάσης Καλαφάτης και η Ελβίρα Θάνου, πρώην αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος της ΕΜΙΑΝ, κάνουν από κοινού ανακοίνωση με θέμα «Το κερκυραϊκό φοιτητικό θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του ’60» και αναφέρονται στην προσπάθεια του Συλλόγου Κερκυραίων Φοιτητών να παρουσιάσουν στο νησί σύγχρονο, ποιοτικό θέατρο το 1960–1961.
- 15 Μαΐου 2014
Η ΕΜΙΑΝ συμμετέχει στη «Διεθνή Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης» με σχετική ανακοίνωση όπου κάνει έκκληση «σε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας, για να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα ανθρώπινα δικαιώματα, η σχετική νομοθεσία και πρακτική σχετικά με τους αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα».
- 30 Μαΐου 2014
Η Πολιτιστική Λέσχη ARTηρία Λευκάδας και η ΕΜΙΑΝ διοργανώνουν στη Λευκάδα εκδήλωση με θέμα «Μια ματιά στα περίφημα γεγονότα του Μάη του ’68» και με ταυτόχρονη έκθεση αρχειακού υλικού, όπου μίλησαν οι Μάκης Καβουριάρης, Βένιος Αγγελόπουλος, Λίντα Παπαγαλάνη, Δημήτρης Παπαχρήστος και Θανάσης Καλαφάτης.
- 26 Ιουνίου 2014
Η Εταιρεία συμμετέχει συμβολικά στην «Παγκόσμια Ημέρα κατά των βασανιστηρίων» εκδίδοντας ψήφισμα στο οποίο τονίζει ότι «συμπαρίσταται σε κάθε προσπάθεια που τείνει να ενισχύσει τις φωνές των απλών ανθρώπων για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του πολίτη και την πλήρη απαγόρευση των βασανιστηρίων σε όλο τον κόσμο».
- 21 Ιουλίου 2014
Με κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΙΑΝ, εταίροι, παλαιοί φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές του Σ. Πέτρουλα συγκεντρώνονται ξανά στο μικρό μνημείο που έχει στηθεί στον τόπο της θυσίας του στην οδό Σταδίου και αφήνουν λουλούδια.
- 11 Νοεμβρίου 2014
Με αφορμή την έκδοση δύο βιβλίων για την «ατίθαση» νεολαία, από τους πανεπιστημιακούς Κώστα Κατσάπη (Φεβρουάριος 2013) και Έφη Αβδελά (Οκτώβριος 2013), διοργανώνεται από την ΕΜΙΑΝ και το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ) του Παντείου Πανεπιστημίου επιστημονική ημερίδα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αίθουσα ΔΕΣΚΟΙ, με θέμα «Νεανικές κουλτούρες αμφισβήτησης στη μεταπολεμική Ελλάδα», με στόχο να ερευνηθεί η εκφρασμένη νεανική «δυσφορία» της μεταπολεμικής περιόδου. Συμμετέχουν με ανακοινώσεις πανεπιστημιακοί, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Στην πρώτη συνεδρία, με τίτλο «Υποκουλτούρες και αντικουλτούρες των νέων» (συντονίστρια Δέσποινα Παπαδημητρίου), μίλησαν οι Ελένη Ανδριάκαινα, Πατρίτσια Γερακοπούλου, Νίκος Παπαδογιάννης και Γιάννης Κολοβός. Στη δεύτερη συνεδρία, με τίτλο «Μεταμορφώσεις της πολιτικής αμφισβήτησης» (συντονιστής Σεραφείμ Σεφεριάδης), συμμετείχαν με εισηγήσεις οι Κώστας Κατσάπης, Κώστας Κατσούδας και Λεωνίδας Καλλιβρετάκης. Η τρίτη συνεδρία, με τίτλο «Η νεανική “δυσφορία” στα σχολεία και τα γήπεδα» (συντονίστρια Έφη Αβδελά), περιλάμβανε εισηγήσεις των Γιάννη Ζαϊμάκη, Δημήτρη Σκλαβενίτη και Παναγιώτη Ζεστανάκη. Η ημερίδα έκλεισε με στρογγυλή τράπεζα (συντονίστρια η Χριστίνα Κουλούρη), στην οποία η Έφη Αβδελά, συγγραφέας του βιβλίου Νέοι εν κινδύνω…, εκδ. Πόλις, 2013, και ο Κώστας Κατσάπης, συγγραφέας του βιβλίου Το «πρόβλημα νεολαία»…, εκδ. Απρόβλεπτες, 2013, συζήτησαν με τους Κώστα Κατσούδα και Αγγελική Χριστοδούλου αντίστοιχα για θέματα που αναπτύσσονταν στις δύο μελέτες τους.
- 19 Νοεμβρίου 2014
Η Εταιρεία συμμετέχει με σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό στη μεγάλη έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε κτήριο της Βουλής (Αμαλίας 14, Αθήνα) με θέμα «Η σκοτεινή επταετία 1967–1974».
2015
- 14 Ιανουαρίου 2015
Συγκαλείται νέα καταστατική-εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΜΙΑΝ, κατά την οποία αποφασίζονται μερικές τροποποιήσεις στο καταστατικό (είσοδος νέων εταίρων, διεύρυνση των σκοπών ώστε να συμπεριλαμβάνεται η μελέτης της Ιστορίας όλων των οργανώσεων της Ελληνικής Νεολαίας… «και η ανάδειξη της δράσης και της συμβολής τους στην πολιτική ζωή, στους κοινωνικούς αγώνες, στον αγώνα για τη Δημοκρατία και τη διάδοση των αριστερών ιδεών κατά τον εικοστό αιώνα…» παράταση της ζωής της Εταιρείας για άλλα 10 χρόνια, μέχρι το 2025, αύξηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου –15 τακτικά και 6 αναπληρωματικά). Νέοι εταίροι γίνονται οι: Ολύμπιος Δαφέρμος, Νίκος Δούκας, Βασίλης Καρδάσης, Στάθης Κουτρουβίδης, Ηλίας Νικολόπουλος, Σωτήρης Πέτρουλας και Στέφανος Στεφάνου. Η ΕΜΙΑΝ πλέον αριθμεί 54 εταίρους, μετά τις προαναφερθείσες απώλειες του Γιώργου Μητροφάνη (2012) και του Χρήστου Ρεκλείτη (2014). Στις 19 Ιανουαρίου, στην πρώτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται: Πρόεδρος: Θανάσης Καλαφάτης, διαχειριστής: Κωστής Γιούργος, γενικός γραμματέας: Ζήσιμος Συνοδινός, αναπληρωτής πρόεδρος: Βασίλης Καρδάσης, ειδικός γραμματέας: Κώστας Κατσάπης, υπεύθυνος επικοινωνίας: Νίκος Κιάος. Μέλη: Γιάνης Γιανουλόπουλος, Γιάννης Καούνης, Βασίλης Κωστόπουλος, Αλέκος Λάιος, Αθηνά Νικολάου, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Αργυρώ Ρεκλείτη, Σεραφείμ Σεφεριάδης, Στέφανος Στεφάνου. Αναπληρωματικά μέλη: Ολύμπιος Δαφέρμος, Μπάμπης Κοβάνης, Στάθης Κουτρουβίδης, Ηλίας Νικολόπουλος, Φιλοποίμην Παπούλιας, Γιώργος Χατζόπουλος. Την Εξελεγκτική Επιτροπή αποτελούν οι Μπάμπης Γεωργούλας, Παύλος Κλαυδιανός και Βασίλης Κωτούλας.
- 24 Μαρτίου 2015
Παρουσίαση στην Αθήνα, στη Στοά του Βιβλίου, του νέου βιβλίου του προέδρου της ΕΜΙΑΝ καθηγητή Θανάση Καλαφάτη, Από το Λυκόφως στο Λυκαυγές, 1944–1959. Κοινωνική ωρίμανση και πολιτική στράτευση, εκδόσεις Θεμέλιο, έργο που είναι αυτοβιογραφικές σελίδες από την παιδική και εφηβική ηλικία του συγγραφέα και αναφέρεται στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της πόλης της Λευκάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μίλησαν οι πανεπιστημιακοί Νίκος Θεοτοκάς, Έφη Γαζή, Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Στέφανος Στεφάνου.
- 26 Μαρτίου 2015
Η ΕΜΙΑΝ οργανώνει τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Χρήστου Ρεκλείτη το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Μίλησαν οι Αριστείδης Μανωλάκος, Α. Θωμόπουλος, Βασίλης Καπετανέας, Μαρία Καλλέργη και Σωτήρης Οικονόμου. Στην εκδήλωση διατίθεται επίσημα και η ειδική έκδοση που ετοίμασε η ΕΜΙΑΝ (επιμ. Θανάσης Καλαφάτης, Στέφανος Δ. Στεφάνου, Ζήσιμος Χ. Συνοδινός) με τίτλο Χρήστος Ρεκλείτης, 1937–2014. Πρώτος στους αγώνες της νεολαίας, της δημοκρατίας, των εργαζομένων.
- 25 Απριλίου 2015
Με αφορμή την επανέκδοση δύο βιβλίων του Θανάση Σκρουμπέλου από το «Θεμέλιο», ο εκδοτικός οίκος οργανώνει στο χώρο του έκθεση (21–25 Απριλίου) με θέμα «Από τον Εμφύλιο στη χούντα», με αφίσες του παράνομου αντιδικτατορικού Ρήγα που είχε σχεδιάσει ο Θ. Σκρουμπέλος. Επίσης, η έκθεση πλαισιώθηκε με αρχειακό υλικό από τα ΑΣΚΙ και την ΕΜΙΑΝ. Το Σάββατο 25 του μηνός στην παρουσίαση των βιβλίων, μίλησαν οι Θ. Μαλικιώσης (Θεμέλιο), Β. Καραμανωλάκης (ΑΣΚΙ) και ο Γιάννης Καούνης, ιδρυτικό μέλος του Ρήγα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΙΑΝ.
- 12 Ιουνίου 2015
Πεθαίνει ένας από τους στυλοβάτες του εγχειρήματος της ΕΜΙΑΝ, ο Γιώργος Γιαννουλάτος (1937–2015), ο οποίος υπήρξε συνεπής αγωνιστής της αριστερής νεολαίας, «υπόδειγμα νεολαίου εργάτη μαχητή», φίλος του Σωτήρη Πέτρουλα. Η Εταιρεία εκδίδει σχετική ανακοίνωση.
- 15 Ιουνίου 2015
Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί ευρεία σύσκεψη των μελών και των φίλων στα γραφεία της Εταιρείας με σκοπό να διευρυνθούν οι δυνατότητες για ένα νέο οικονομικό και οργανωτικό ξεκίνημα της ΕΜΙΑΝ.
- 22 Ιουνίου 2015
Με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του στελέχους της αριστερής νεολαίας, αγωνιστή της δημοκρατίας, συγγραφέα και φίλου της Εταιρείας Θανάση Κορακάκη (1944–2015), η ΕΜΙΑΝ εκδίδει σχετική ανακοίνωση.
- 24 Ιουνίου 2015
Οι Θανάσης Καλαφάτης, πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ, και Στέφανος Στεφάνου, μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, συμμετέχουν στην παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Γιάννη Χρυσάφη, Ο κουτσός γενναίος κόκορας, εκδ. Κουκίδα, που γίνεται στο ομώνυμο βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου στην Αθήνα.
- Ιούλιος 2015
Κυκλοφορεί το βιβλίο Κώστας Φιλίνης, ένας διανοούμενος της δράσης. Κείμενα θεωρίας και πολιτικής (εκδοτική ομάδα: Β. Καραμανωλάκης, Κ. Λαμπρινού, Γ. Μπαλαμπανίδης, Τ. Τρίκκας), συνέκδοση των ΑΣΚΙ-Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς-Θεμέλιου, στο οποίο περιέχεται κείμενο του Κ. Φιλίνη («Παίγνια ή πολιτική») από τα σπάνια Τετράδια [της φυλακής], τχ. Μαρτίου 1970. Το δημοσιευμένο ψηφιακό αντίγραφο παραχώρησε στους επιμελητές της έκδοσης η ΕΜΙΑΝ από τα αρχεία της.
- 21 Ιουλίου 2015
Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τα Ιουλιανά και τη δολοφονία του πρωτοπόρου αριστερού νεολαίου μαχητή Σωτήρη Πέτρουλα, η ΕΜΙΑΝ με τους «Φίλους του Σ. Πέτρουλα» οργανώνει μικρή εκδήλωση-απόδοση τιμής στον αξέχαστο αγωνιστή, στη γωνία των οδών Σταδίου και Εδ. Λω, επισημαίνοντας στο μήνυμά της «Τα Ιουλιανά υπήρξαν μια κορυφαία στιγμή της πάλης του λαού και της νεολαίας για την υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας και την αποτροπή του βιασμού της λαϊκής θέλησης… Το μήνυμα της θυσίας του Σωτήρη είναι πάντα ζωντανό και επίκαιρο. Είναι το μήνυμα αντίστασης σε κάθε εκτροπή πολιτική ή οικονομική, σε κάθε μορφή καταπίεσης…». Στη συγκέντρωση μελών και φίλων τη ΕΜΙΑΝ, παλαιών συντρόφων και φίλων του, μίλησαν η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ Θ. Καλαφάτης, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Κ. Μανταίος και ο σύντροφος του Σ. Πέτρουλα στην παράνομη οργάνωση «Σοσιαλιστική Συνειδητοποίηση» (ΣΟΣ-ΣΥΝ) και συμπατριώτης του Νικόλαος Καλαποθαράκος.
- 10 Δεκεμβρίου 2015
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ σε συνεδρίασή του που συμμετέχουν και εταίροι, φίλοι της ΕΜΙΑΝ και παλαιά στελέχη και μέλη της Νεολαίας της ΕΔΑ προχωράει στην υλοποίηση παλαιότερης απόφασής του για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων το 2016 με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Νεολαίας της ΕΔΑ. Στην πρώτη αυτή συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου, οι Γ. Καλεώδης, Διον. Παπαδάτος, Τ. Τρίκκας, Θ. Μαλικιώσης, Λ. Τσίλογλου κ.ά.
2016
- 1 Ιανουαρίου 2016
Την πρωτοχρονιά το μεσημέρι πεθαίνει ξαφνικά αλλά ήρεμα στο σπίτι του ο Στέφανος Στεφάνου, εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής Αριστεράς, ένας από τους βασικούς συντελεστές της ίδρυσης και λειτουργίας της ΕΜΙΑΝ, μέλος την τελευταία περίοδο και του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η κηδεία του γίνεται στις 4 του μηνός παρουσία πλήθους κόσμου, του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών της Κυβέρνησης Αριστείδη Μπαλτά, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη, του Μανώλη Γλέζου, πολλών συντρόφων, συναγωνιστών, φίλων, μαθητών και συναδέλφων του. Τον αποχαιρέτησαν με λόγους οι Γεράσιμος Νοταράς από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος από τους αντιστασιακούς, ο Θανάσης Καλαφάτης από την ΕΜΙΑΝ και ο Μανώλης Γλέζος.
- 5 Ιανουαρίου 2016
Συγκαλείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ για να προγραμματίσει τιμητική εκδήλωση για τον Στέφανο Στεφάνου. Το Συμβούλιο κατέληξε να οργανωθούν οι εκδηλώσεις τιμής σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς στους οποίους ο Στέφανος είχε ενεργή δράση, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άι-Στράτη.
- 15 Απριλίου 2016
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ στέλνει στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη επιστολή σχετικά με το μάθημα της Ιστορίας της Γ΄ τάξης Λυκείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμπεριληφθεί στη διδασκόμενη ύλη η μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας μέχρι τη μεταπολίτευση.
- 21 Ιουλίου 2016
Οι «Φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα» και η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας καλούν για άλλη μια χρονιά την ελληνική νεολαία και το λαό να τιμήσουν τον πρωτοπόρο νεολαίο φοιτητή-μαχητή του 1–1-4 και του 15% Σωτήρη Πέτρουλα στον τόπο της θυσίας του, 21.7.1965, τονίζοντας ότι «Τα Ιουλιανά υπήρξαν μια κορυφαία στιγμή της πάλης του λαού και της νεολαίας για την υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας και την αποτροπή του βιασμού της λαϊκής θέλησης. Η ιστορική σημασία τους είναι πάντα επίκαιρη, καθώς μέσα σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης, όπου πλήττονται τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, η ανάδειξη και παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και της νεολαίας είναι πάντα αναγκαία και είναι το τελευταίο πρόχωμα για τη μη κατάρρευση της οικονομίας, του πολιτισμού και της δημοκρατίας. Το μήνυμα της θυσίας του Σωτήρη είναι πάντα ζωντανό και επίκαιρο. Είναι ένα μήνυμα αντίστασης σε κάθε εκτροπή, πολιτική ή οικονομική, σε κάθε μορφή καταπίεσης…».
- 8 Σεπτεμβρίου 2016
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει να δωριστεί το έργο του Σαλβατόρ Νταλί «Φόρος τιμής στους Έλληνες Φοιτητές» στη Βουλή των Ελλήνων.
- 9 Νοεμβρίου 2016
Σε εκδήλωση της Εταιρείας παρουσιάζεται στο Polis Art Café, στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, η νέα έκδοση της ΕΜΙΑΝ και του Παντείου Πανεπιστημίου (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας), Νεολαία και οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα, 1929 και 2008, με εισηγήσεις από αντίστοιχη επιστημονική διημερίδα του Οκτωβρίου 2012. Το βιβλίο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αξέχαστου καθηγητή Ζαχαρία Δεμαθά, έγινε με επιμέλεια των Λουδοβίκου Κωτσονόπουλου, Δέσποινας Παπαδημητρίου και Ζήσιμου Συνοδινού και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Gutenberg. Την εκδήλωση άνοιξε ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός και μίλησαν οι Τάσος Γιαννίτσης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Κατσάπης, ιστορικός (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Βασίλης Μπογιατζής, ιστορικός (Πάντειο Πανεπιστήμιο), με συντονιστή τον Θανάση Καλαφάτη, καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρο της Εταιρείας.
- 9–11 Δεκεμβρίου 2016
Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την επίσημη ίδρυση της Νεολαίας της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ν.ΕΔΑ), η ΕΜΙΑΝ διοργανώνει τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Η Νεολαία της ΕΔΑ (Ν.ΕΔΑ). Η συμβολή της στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος και ο ρόλος της στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις» στο Πνευματικό Κέντρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης». Στο συνέδριο συμμετείχαν με ομιλίες και παρεμβάσεις ιστορικά στελέχη και μέλη της Ν.ΕΔΑ από τον επιστημονικό και κοινωνικό χώρο, ιστορικοί, ερευνητές και κοινωνικοί επιστήμονες. Στην πανηγυρική έναρξη χαιρέτισαν οι Θ. Καλαφάτης και Τ. Μπενάς, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Επίσης, ανακοινώθηκε επίσημα η δωρεά του έργου του Σαλβατόρ Νταλί «Φόρος τιμής στους Έλληνες Φοιτητές», που κατείχε η ΕΜΙΑΝ, στη Βουλή των Ελλήνων. Στην πρώτη συνεδρία, με θέμα «Η ίδρυση της Ν.ΕΔΑ και η σχέση της με την ΕΔΑ και το ΚΚΕ», μίλησαν οι Αιμ. Ζαχαρέας, Μ. Λυμπεράτος, Α. Μανωλάκος και Ιωάννα Παπαθανασίου. Στη δεύτερη, με τίτλο «Οργανωτικές δομές, πορεία της Ν.ΕΔΑ, πολιτιστική διάσταση και τύπος», μίλησαν οι Θ. Μαλικιώσης, Α. Σόφης, Π. Κουνάδης και Ν. Αντωνόπουλος. Στην τρίτη συνεδρία (θέμα «Η Ν.ΕΔΑ και το μαζικό κίνημα») εισηγητές ήταν οι Θ. Γρέβιας, Γ. Βοϊκλής, Θ. Καλαφάτης, Χ. Κοβάνης, Μπ. Δρακόπουλος και Κ. Χρονάκης. Στην τέταρτη και τελευταία της ημέρας, με θέμα «Η ανθρωπογεωγραφία και ο πολιτικός λόγος της Ν.ΕΔΑ», μίλησαν οι Δέσποινα Παπαδημητρίου, Σοφία Αργυρού, Θ. Τσακίρης και Λαοκρατία Λάκκα. Την επόμενη μέρα, στην πέμπτη συνεδρία, με θέμα «Η Ν.ΕΔΑ, ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, οι σχέσεις της με άλλες πολιτικές οργανώσεις νέων», ομιλητές ήταν οι Μ. Μωραϊτίδης, Ηλίας Νικολόπουλος και Γ. Μάνος. Έγιναν επίσης αρκετές παρεμβάσεις από παλαιά στελέχη της Ν.ΕΔΑ αλλά και από ερευνητές. Το συνέδριο έκλεισε με στρογγυλή τράπεζα, με θέμα «Η ιστορία και ο ρόλος της αριστερής νεολαίας στις σημερινές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις», στην οποία συμμετείχαν οι Γ. Γιανουλόπουλος, Αιμ. Ζαχαρέας, Μαρία Ηλιού, Ν. Θεοτοκάς και Κ. Τσουκαλάς, με συντονιστή τον Θ. Καλαφάτη.
Στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου, η Εταιρεία εξέδωσε τομίδιο με τίτλο, Ντοκουμέντα για τη Νεολαία της ΕΔΑ 1959–1963 (επιμέλεια Θανάσης Καλαφάτης και Ζήσιμος Χ. Συνοδινός), όπου περιλαμβάνονται επίσημα κείμενα από τα δύο πανελλαδικά συνέδρια της ΕΔΑ που αφορούν τη νεολαία και προεκλογικό υλικό (για τη νεολαία) του 1961 και του 1963. Επίσης, τις ημέρες του συνεδρίου προβαλλόταν στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» σπάνιο ιστορικό φωτογραφικό υλικό για τους αγώνες της αριστερής νεολαίας του 1950 και 1960, συλλεγμένο από τα αρχεία της ΕΜΙΑΝ και των ΑΣΚΙ (επιμέλεια: Μιχάλης Μωραϊτίδης, Αθηνά Νικολάου, Ζήσιμος Συνοδινός, Ξένια Φλάμπουρα).
2017
- Ιανουάριος 2017
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποδέχεται με ευγνωμοσύνη την οικονομική ενίσχυση των 25.000 ευρώ από τη Βουλή των Ελλήνων που έγινε με απόφαση του Προέδρου της, Νίκου Βούτση. Το ποσό αυτό θα επιτρέψει στην ΕΜΙΑΝ να συντηρηθεί οικονομικά, να αναζητήσει νέα στέγη και να συνεχίσει το έργο της τα επόμενα χρόνια.
- 27 Απριλίου 2017
Στο πλαίσιο δράσεων για τα 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, η Εταιρεία οργανώνει εκδήλωση για τον Αντιδικτατορικό Αγώνα με επίκεντρο το αυτοσχέδιο πολιτικό και φιλολογικό περιοδικό «Τετράδια», που συνέτασσαν-κυκλοφορούσαν στις φυλακές Αβέρωφ και Κορυδαλλού οι πολιτικοί κρατούμενοι την περίοδο 1969–1973, τα περισσότερα τεύχη του οποίου διασώζονται στις συλλογές της ΕΜΙΑΝ. Στην εκδήλωση, που έγινε στη Μεγάλη Αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με θέμα «Τα Τετράδια (της Φυλακής), προσεγγίσεις και καταθέσεις μαρτυριών», μίλησαν οι Νίκος Αρμάος, Κωστής Γιούργος, Θανάσης Καλαφάτης, Γιάννης Καούνης και Βασίλης Μπαλωμένος, με συντονιστή τον Μπάμπη Κοβάνη.
- 25 Μαΐου 2017
Υπογράφεται πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και της ΕΜΙΑΝ με σκοπό την από κοινού δράση σε θέματα που αφορούν την αριστερή νεολαία.
- 14 Ιουνίου 2017
Η ΕΜΙΑΝ, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και οι φίλοι του Στέφανου Στεφάνου διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση τιμής για τον αγωνιστή, σύντροφο, φίλο και συνεργάτη Στέφανο Δ. Στεφάνου στο χώρο του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη. Για τον αξέχαστο και μοναδικό Στέφανο μίλησαν η Έφη Αβδελά, ιστορικός, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, ερευνήτρια, ο Αριστείδης Μανωλάκος, δημοσιογράφος και η Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γεράσιμος Νοταράς, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου Εθνικής Τράπεζας και χαιρέτισαν ο Γιώργος Κασκάνης, δημοσιογράφος, εκ μέρους της οικογένειάς του (σύζυγος της Κατερίνας Στ. Στεφάνου, και ο Ζήσιμος Συνοδινός, ιστορικός, γενικός γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί φίλοι και συναγωνιστές του, βουλευτές Επίσης, παρουσιάστηκαν σε οθόνη βίντεο και εικόνες από την πολύπλευρη δράση του συνοδευόμενες με δικά του γραπτά και λόγια (επιμέλεια: Ζήσιμος Χ. Συνοδινός και Μαργαρίτα Γκατζογιάννη). Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΜΙΑΝ τονιζόταν με έμφαση: «Ο Στεφάνου υπήρξε μοναδικός, υπόδειγμα γνήσιου ουμανιστή, τολμηρού ιδεολόγου, σεμνού αγωνιστή του ελληνικού εργατικού κινήματος: μέλος της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, στέλεχος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ, της Νεολαίας της ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, ακάματος μαχητής για τις σοσιαλιστικές ιδέες πάνω από εβδομήντα πέντε χρόνια, από τα οποία τα τριάντα περίπου τα έζησε διωκόμενος… Από νεαρός δόθηκε ολόψυχα στον μεγάλο αντιστασιακό και κοινωνικό αγώνα 1941–44 για να εισπράξει βαρύ το τίμημα και να ζήσει, από το 1946, δεκαπέντε χρόνια στα κάτεργα των ελληνικών φυλακών και στα ξερονήσια του θανάτου, τη Γυάρο και τον Άη Στράτη. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, εκτοπισμένος ακόμη στην Αθήνα, επανήλθε στην πολιτική δράση και αναδείχτηκε ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας της ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, ενώ ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ στις εκλογές του 1961, 1963 και 1964. Η χούντα τον συνέλαβε την 21η Απριλίου και τον κράτησε εξόριστο στα στρατόπεδα της Γυάρου και της Λέρου μέχρι το 1971. Στη διάρκεια της δικτατορίας διέρρηξε τις σχέσεις του με το ΚΚΕ, διαφωνώντας με βασικές επιλογές του, και έκτοτε παρέμεινε ανέντακτος στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, διανοούμενος, μαχητής στην υπόθεση της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, συνεργαζόμενος κατά καιρούς με έντυπα και μη κερδοσκοπικούς φορείς που πασχίζουν να διατηρήσουν την ιστορική μνήμη (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας-ΑΣΚΙ, Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας-ΕΜΙΑΝ, Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη κ.ά.). Επαγγελματικά επί σαράντα πέντε περίπου χρόνια υπηρέτησε με συνέπεια το βιβλίο, είτε ως διορθωτής σε εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες και περιοδικά, αλλά κυρίως ως επιμελητής επιστημονικών βιβλίων, όπως οι εκδόσεις του ΜΙΕΤ, του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, του Ιδρύματος Έρευνας και Παιδείας της Εμπορικής Τράπεζας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Ομίλου Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού, του Κέντρου Οδυσσειακών Μελετών κ.ά. Παράλληλα δημοσίευσε πολύτιμες καταθέσεις του για τη μεταπολεμική μας ιστορία, την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε διάφορα έντυπα, ενώ το 2013 μας έδωσε την πολύτιμη «αυτοβιογραφία» του: Στέφανος Στεφάνου. Ένας απ’ τους πολλούς της ελληνικής Αριστεράς, 1941–1971. Καταγραφή και σχόλια: Χριστίνα Αλεξοπούλου, εκδ. Θεμέλιο 2013. Ένα δεύτερο βιβλίο που φέρει τη σφραγίδα του είναι το Γενικό Ευρετήριο των Αρχείων της ΕΜΙΑΝ, εκδ. ΕΜΙΑΝ 2010, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων μια μικρή ιστορική πραγματεία του για την πορεία της αριστερής νεολαίας από το 1945 ώς τη μεταπολίτευση».
- 21 Ιουλίου 2017
Οι φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα και η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) καλούν ξανά το λαό, ιδιαίτερα τη νεολαία, να τιμήσουν τη μνήμη του νεαρού αγωνιστή της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού Σωτήρη Πέτρουλα, στεφανώνοντας τη χάλκινη ανάγλυφη προτομή με λουλούδια τη μέρα που 52 χρόνια πριν δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής του βασιλικού πραξικοπήματος. Στο μήνυμά τους τονίζουν: «Ο Σωτήρης, πρωταγωνιστής των αγώνων της ελληνικής νεολαίας για το 15% και το 1–1-4, έχει περάσει στο πάνθεον των ηρώων του ελληνικού λαού και της δημοκρατικής νεολαίας του. “Τον πήρε ο Λαμπράκης, τον πήρε η Λευτεριά”, όμως ζει, και θα ζει για πάντα στη μνήμη μας, καθοδηγώντας τη νέα γενιά στους αγώνες της για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και προκοπή.»
- 24 Ιουλίου 2017
Προσωρινή αναστολή των βασικών εργασιών της ΕΜΙΑΝ στα γραφεία της, οδ. Μαυρομιχάλη 52, 3ος όροφος, και αναζήτηση νέας στέγης. Η αναγκαστική μεταστέγαση προέκυψε μετά από απαίτηση της ιδιοκτήτριας της πολυκατοικίας όπου στεγαζόταν η Εταιρεία από την ίδρυσή της, το 2000, να της παραδοθεί το κτήριο για ανακαίνιση και μεταπώληση. Στη δύσκολη αυτή φάση της Εταιρείας, το Δ.Σ. των ΑΣΚΙ αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν δικό του αρχειοστάσιο στα Κάτω Πατήσια, ώστε τα αρχεία, η βιβλιοθήκη, τα έπιπλα και η λοιπή οικοσκευή της ΕΜΙΑΝ να μεταφερθούν οργανωμένα για να φιλοξενηθούν με ασφάλεια, για όσο διάστημα χρειαζόταν. Την 1.8.2017, το Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ απευθύνει ευχαριστήρια επιστολή προς το Δ.Σ. των ΑΣΚΙ, για την ευγενική χειρονομία του να φιλοξενήσει σε χώρο του την περιουσία της ΕΜΙΑΝ χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Τελικά, όλες οι προσπάθειες του Δ.Σ. της Εταιρείας να εξασφαλιστεί στέγη σε κάποιο κτήριο με λογικό κόστος απέτυχαν, λόγω και των περιορισμένων οικονομικών, με αποτέλεσμα όλα τα στοιχεία της Εταιρείας, αρχεία, βιβλιοθήκη, έπιπλα κ.λπ., να παραμείνουν συσκευασμένα στο αρχειοστάσιο των ΑΣΚΙ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019.
- 23 Οκτωβρίου 2017
Στο Εντευκτήριο του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων οργανώνεται μικρή τελετή για την επίσημη παραλαβή από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση του έργου του Σαλβατόρ Νταλί «Φόρος τιμής στους Έλληνες Φοιτητές», το οποίο δώρισε η ΕΜΙΑΝ, με την παρουσία μελών του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ, βουλευτών και ανώτερων υπαλλήλων της Βουλής.
- 4 Νοεμβρίου 2017
Σε σεμινάριο προφορικής ιστορίας στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο «Archival Management of Audiovisual Oral History Collections», που διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 3–4.11.2017, με κύριους ομιλητές τον Rob Perks, διευθυντή Προφορικής Ιστορίας στη Βρετανική Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Riki van Boeschoten, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προφορικής Ιστορίας, τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, και την Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικό, ο γεν. γραμματέας της ΕΜΙΑΝ Ζήσιμος Συνοδινός έκανε σύντομη παρέμβαση, αναφερόμενος στο έργο της ΕΜΙΑΝ και τη μικρή συλλογή της στην προφορική ιστορία.
- 12 Δεκεμβρίου 2017
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας εκδίδει ψήφισμα για την απώλεια του μεγάλου ιστορικού Σπύρου Ασδραχά, πολυδιάστατης προσωπικότητας, με στέρεο λογοτεχνικό και φιλολογικό υπόβαθρο, τονίζοντας ότι «Με το έργο του συνέδεσε την ξένη ιστορική βιβλιογραφία με την ελληνική, δημιουργώντας στην ουσία μια δική του ιστορική σχολή, κινούμενος σε πολλαπλά επίπεδα, από το τοπικό στο περιφερειακό, στο εθνικό και στο διεθνές… Ήταν πάντοτε κοντά στους νέους ερευνητές, τους νέους ιστορικούς και πάσχιζε για την προαγωγή του διαχρονικού ρόλου της νεολαίας στην ελληνική κοινωνία. Οι σκέψεις και οι προτάσεις του για την αναδιοργάνωση των ιστορικών σπουδών για τη νεολαία μάς βοήθησαν πολύ και γονιμοποιήθηκαν αρκετά στα πλαίσια του ερευνητικού έργου της ΕΜΙΑΝ. Μιλούσε χαμηλόφωνα για τον εαυτό του και την πολιτική του δράση στους κόλπους της ΕΠΟΝ. Ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με το αριστερό ανανεωτικό κίνημα και πάντοτε πρόθυμος σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές να μας χαρίσει τη δική του συμβολή και το δικό του επεξεργασμένο πολιτικό λόγο. Ένα λόγο βαθιά πολιτιστικό, φορτισμένο με τη δική του εμπειρία, που έδινε εναύσματα για νέες αναζητήσεις στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι…»
2018
- 5 Φεβρουαρίου 2018
Η ΕΜΙΑΝ, σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Λεβέντη, Ξαναζώντας το παρελθόν με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελευσίνος 1957–1967, 1974–1976, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, για το οποίο μίλησαν οι Λαοκράτης Βάσσης, Δημήτρης Θεοδώρου και ο συγγραφέας, με συντονιστή τον Θανάση Καλαφάτη.
- 6 Μαΐου 2018
Στο πλαίσιο της 15ης ∆ιεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, οι εκδόσεις «Θεμέλιο» σε συνεργασία µε την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τον Στέφανο και την Παγώνα Στεφάνου στο εκθεσιακό κέντρο ∆ΕΘ-HELEXPO, με ομιλητές την Χριστίνα Αλεξοπούλου, ανθρωπολόγο, δρα ιστορίας, τον Κωστή Χρονάκη από την ΕΜΙΑΝ και την Άννα Μαλικιώση από το «Θεμέλιο». Αποσπάσµατα από τα βιβλία: Παγώνα Στεφάνου, Των Αφανών και Στέφανος Στεφάνου, Ένας από τους πολλούς της ελληνικής Αριστεράς (1941–1971) διάβασε ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας.
- 9 Μαΐου 2018
Στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) πραγματοποιείται νέα καταστατική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών της Εταιρείας. Ο απερχόμενος πρόεδρος Θανάσης Καλαφάτης παρουσίασε τον απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου των ετών 2015–2017 και ο διαχειριστής Κωστής Γιούργος τον οικονομικό απολογισμό, συνοδευόμενο από την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Έπειτα από συζήτηση και διάλογο, η Γενική Συνέλευση των μελών ενέκρινε ομόφωνα τους απολογισμούς και αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού, σε θέματα όπως η αλλαγή έδρας, οι σκοποί, οι συνεργασίες, η διάρκεια και η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ειδικά για τους σκοπούς της εταιρείας το νέο άρθρο 3 τους κατονομάζει ως εξής: «1) Η συγκέντρωση, διαφύλαξη ταξινόμηση και περιγραφή αρχείων και κάθε είδους τεκμηριωτικού υλικού των οργανώσεων της Ελληνικής Νεολαίας, στα οποία θα έχει ελεύθερη πρόσβαση οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. 2) Η προώθηση της μελέτης της Ιστορίας των οργανώσεων της Ελληνικής Νεολαίας, και ιδιαίτερα της Αριστερής, και η ανάδειξη της δράσης και της συμβολής τους στην πολιτική ζωή, στους κοινωνικούς αγώνες, στον αγώνα για τη Δημοκρατία και τη διάδοση των αριστερών ιδεών κατά τον εικοστό αιώνα, καθώς και η συστηματική πληροφόρηση του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της Νεολαίας για την ιστορία του Αριστερού Κινήματος της Νεολαίας. 3) Η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών με πανεπιστημιακά και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιες βιβλιοθήκες και αρχεία, ερευνητικά και πολιτιστικά κέντρα και κυρίως με συγγενείς φορείς, όπως τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967–1974, ο Χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση 1967–1974 στη Θεσσαλονίκη, η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων και άλλοι…».
Επίσης, δέχθηκε 10 νέα μέλη, τους Νίκο Αναστασόπουλο, Γιώργο Βοϊκλή, Ντέτιον Γκοτσάϊ, Θανάση Γρέβια, Βαρβάρα Μανταίου, Αριστείδη Μανωλάκο, Ανδρέα Μάρκου, Μιχάλη Μωραϊτίδη, Αντώνη Πατέλη και Τάσο Τρίκκα, με αποτέλεσμα οι εταίροι να ανέλθουν σε 62, μετά την αποχώρηση της Αργυρώς Ρεκλείτη και την προηγούμενη απώλεια του Στέφανου Στεφάνου. Επακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την νέα Εξελεγκτική Επιτροπή. Στις 7 Ιουνίου στην πρώτη συνεδρίασή του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ αποφάσισε ομόφωνα για τη σύνθεσή του (15 μέλη και 5 αναπληρωματικά) ως εξής. Πρόεδρος: Θανάσης Καλαφάτης, διαχειριστής: Κωστής Γιούργος, αναπληρωτής πρόεδρος: Λαοκρατία Λάκκα, γενικός γραμματέας: Ζήσιμος Συνοδινός, ειδικός γραμματέας: Στάθης Κουτρουβίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας: Αθηνά Νικολάου, μέλη: Νίκος Αναστασόπουλος, Γιώργος Βοϊκλής, Γιάνης Γιανουλόπουλος, Νίκος Κιάος, Μπάμπης Κοβάνης, Βασίλης Κωστόπουλος, Μιχάλης Μωραϊτίδης, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Μάκης Παπούλιας. Αναπληρωματικά μέλη: Μαρία Βλασσοπούλου, Ντέτιον Γκοτσάϊ, Βαρβάρα Μανταίου, Ανδρέας Μάρκου και Ηλίας Νικολόπουλος. Εξελεγκτική Επιτροπή: Κώστας Κατσάπης, Παύλος Κλαυδιανός και Γιώργος Μούκας.
- 20 Ιουλίου 2018
Κάλεσμα της ΕΜΙΑΝ και των Φίλων του Σωτήρη Πέτρουλα, να προσέλθει λαός και νεολαία για να τιμήσουν μαζί με τους οργανωτές τη μνήμη του αξέχαστου νεολαίου αγωνιστή της δημοκρατίας, του 1–1-4 και του σοσιαλισμού στη θέση της θυσίας του, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, όπου και η προτομή του, με ένα λουλούδι στο χέρι.
- 1 Οκτωβρίου 2018
Μετά από δύο χρόνια, η ΕΜΙΑΝ αρχίζει να ελπίζει σε αξιοπρεπή στέγη, υπογράφοντας με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) συμφωνητικό ενοικίασης χώρου στον πρώτο όροφο κτηρίου στην οδό Λέκκα 22, στο Κέντρο της Αθήνας.
- 10 Οκτωβρίου 2018
Νέα καταστατική Γενική Συνέλευση των μελών της Εταιρείας στο Μουσείο Πολιτικών εξορίστων Αϊ-Στράτη, όπου αποφασίζεται τροποποίηση άρθρων του καταστατικού σχετικά με την έδρα, μετά την εξασφάλιση νέου κτηρίου, το σκοπό, την περιουσία της. Επίσης, τίθεται προβληματισμός πολλών μελών του Δ.Σ. σχετικά με το μέλλον της ΕΜΙΑΝ και την προοπτική συμπόρευσης με τα ΑΣΚΙ. Τελικά η πλειοψηφία των μελών αποφασίζει να γίνει μία ακόμη προσπάθεια διατήρησης της Εταιρείας και να αλλάξει οριακά η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Βοϊκλή από την Εταιρεία και την αλλαγή διαχειριστή, στη θέση του Κωστή Γιούργου εκλέχτηκε η Αθηνά Νικολάου. Οι εταίροι αριθμούν πλέον 61. Το Διοικητικό Συμβούλιο διαμορφώθηκε ως εξής. Πρόεδρος: Θανάσης Καλαφάτης, διαχειριστής: Αθηνά Νικολάου, αναπληρωτής πρόεδρος: Λαοκρατία Λάκκα, γενικός γραμματέας: Ζήσιμος Συνοδινός, ειδικός γραμματέας: Στάθης Κουτρουβίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας: Νίκος Κιάος, μέλη: Νίκος Αναστασόπουλος, Γιάνης Γιανουλόπουλος, Κωστής Γιούργος, Μπάμπης Κοβάνης, Βασίλης Κωστόπουλος, Μιχάλης Μωραϊτίδης, Ηλίας Νικολόπουλος, Δέσποινα Παπαδημητρίου και Φιλοποίμην Παπούλιας. Αναπληρωματικά μέλη: Μαρία Βλασσοπούλου, Ντέτιον Γκοτσάϊ, Βαρβάρα Μανταίου, Ανδρέας Μάρκου και Αντώνης Πατέλης. Εξελεγκτική Επιτροπή: οι Κώστας Κατσάπης, Παύλος Κλαυδιανός και Γιώργος Μούκας.
- 26 Οκτωβρίου 2018
Με αφορμή το θάνατο (1.10.2018) του αντιστασιακού, αγωνιστή δικηγόρου Διονύση Μπουλούκου (1937–2018), ηγετικής πολιτικής φυσιογνωμίας με μεγάλη προσφορά στον πολιτικό και δημόσιο βίο της χώρας, η ΕΜΙΑΝ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του στην ανάπτυξη του προοδευτικού και αριστερού φοιτητικού κινήματος την περίοδο 1956–1961, όπου αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή στο οργανωτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, μια εμβληματική φυσιογνωμία της Αριστερής Νεολαίας. Υπερδραστήριος, πληθωρικός, νευρώδης, πιστικός, έβρισκε λύσεις στα πιο δύσκολα προβλήματα, έπειθε με τα επιχειρήματά του δύσπιστους φίλους αλλά και σκληρούς ιδεολογικούς αντιπάλους. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της συγκρότησης του μεταπολεμικού φοιτητικού κινήματος σε επίπεδο τοπικό, κλαδικό και στη δημιουργία της τριτοβάθμιας οργάνωσης, αφού καθοριστική ήταν η συμβολή του στην προπαρασκευή και πραγματοποίηση του Β΄ Πανσπουδαστικού Συνεδρίου το 1959 στην Αθήνα. Το 1966–1967 συμμετείχε στην υπεράσπιση των κατηγορούμενων αξιωματικών στην πολύκροτη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ στο έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών (ο αδελφός του, λοχαγός Αριστόδημος Μπουλούκος, ήταν από τους κύριους κατηγορουμένους). Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών διακρίθηκε για την αντιστασιακή του δράση, συνελήφθη, βασανίστηκε και παρέμεινε στην εξορία για μεγάλο διάστημα. Λίγο πριν από την πτώση της χούντας συνέβαλε στην ανάπτυξη του αντιστασιακού φοιτητικού κινήματος μαζί με άλλους δημοκρατικούς δικηγόρους, όντας πίσω από τη σύνταξη των καταστατικών των νέων συλλόγων των φοιτητικών σχολών, που από τις αρχές του 1972 έδωσαν νέα ποιότητα και δύναμη στην αντίσταση των φοιτητών, όπως εξελίχθηκε με την κατάληψη της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973… Η όλη πολιτική του διαδρομή δεν ήταν πάντα εύκολη· συγκρουσιακή πολλές φορές, του άφησε ορισμένες τραυματικές εμπειρίες που χρωμάτιζαν αργότερα τον τόνο της ομιλίας του και τη γενικότερη κρίση του για πρόσωπα και πράγματα. Εμείς οι νεότεροι που τον ζήσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της φοιτητικής συνδικαλιστικής δράσης του, του χρωστάμε πολλά για το τότε παράδειγμά του που του δίνει μια περίοπτη θέση στους πρωταγωνιστές εκείνων των δύσκολων και αγωνιστικών χρόνων».
- Νοέμβριος 2018
Κυκλοφορεί το βιβλίο, Οι Απείθαρχοι, κείμενα για την ιστορία της νεανικής αναίδειας τη μεταπολεμική περίοδο, σε επιστημονική επιμέλεια του Κώστα Κατσάπη, όπου περιλαμβάνονται κείμενα και επεξεργασμένες εισηγήσεις που είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στην ημερίδα «Νεανικές κουλτούρες αμφισβήτησης στη μεταπολεμική Ελλάδα», οργανωμένη, τον Νοέμβριο του 2014, από την ΕΜΙΑΝ και το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ) του Παντείου Πανεπιστημίου σε αίθουσα του ίδιου πανεπιστημίου.
2019
- Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2019
Ολοκληρώνονται οι εργασίες επιδιόρθωσης-αποκατάστασης σε χώρους στον 1ο όροφο κτηρίου επί της οδού Λέκκα 22, ιδιοκτησίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), που θα αποτελέσουν τα νέα γραφεία της ΕΜΙΑΝ.
- 1–2 Μαρτίου 2019
Μετά από προετοιμασία τριών περίπου μηνών (παράδοση του κτηρίου από το ΕΤΕΑΕΠ, οικοδομικές εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης των χώρων, υποδομές κ.λπ.), τα αρχεία, οι συλλογές, τα βιβλία της βιβλιοθήκης και όλη η κινητή περιουσία της ΕΜΙΑΝ μεταφέρονται οργανωμένα στη νέα της έδρα, στον 1ο όροφο κτηρίου επί της οδού Λέκκα 22, στο κέντρο της Αθήνας. Το επόμενο διάστημα θα ξαναστηθεί από την αρχή όλη η τεχνική υποδομή της Εταιρείας, με όλα τα περιεχόμενά της, ώστε τα αρχεία, οι συλλογές, τα βιβλία και όλα τα συνταγμένα εργαλεία έρευνας, συμβατικά και ηλεκτρονικά, να γίνουν και πάλι προσιτά στους ιστορικούς, τους ερευνητές και όλους τους ενδιαφερομένους. Επίσης, για την καθημερινή λειτουργία και τη διεκπεραίωση εργασιών της γραμματείας, του αρχείου και της βιβλιοθήκης, προσλήφθηκε η νεαρή πολιτική επιστήμων Μαρία Γκαβίδου.
- Μάρτιος 2019
Τα περιεχόμενα των Συλλογών της ΕΜΙΑΝ εντάσσονται στο «Εθνικό Ευρετήριο Αρχείων» των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
- 8 Απριλίου 2019
Η ΕΜΙΑΝ με ανακοίνωσή της συμπαρίσταται και στηρίζει τα τρία μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιδικτατορικού Αγώνα (ΣΦΕΑ), τους τρεις στοχοποιημένους αντιστασιακούς και δεσμώτες της στρατιωτικής δικτατορίας Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέτα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, που αντιμετωπίζουν αγωγή των απογόνων του συνταγματάρχη Αθανάσιου Χρυσοχόου, φρούραρχου Θεσσαλονίκης επί Κατοχής και στενού, έμπιστου συνεργάτη του Στρατηγού Τσολάκογλου, ο οποίος, ως γνωστόν, καταδικάστηκε σε θάνατο ως δωσίλογος (κατηγορούνται για «προσβολή της μνήμης» του Χρυσοχόου, επειδή υποστήριξαν πως υπήρξε στενός συνεργάτης των κατακτητών!)
- 8 Μαΐου 2019
Νέο ξεκίνημα της Εταιρείας στα νέα γραφεία της, στην οδό Λέκκα 22, στο κέντρο της Αθήνας. Το Διοικητικό Συμβούλιο με ανακοίνωσή του, στις 25.4.2019, πληροφορεί τα μέλη, τους φίλους, τους νέους, τους πανεπιστημιακούς, το ερευνητικό κοινό και όλους τους ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται για θέματα ιστορίας της ελληνικής νεολαίας, ότι τα ταξινομημένα αρχεία και η οργανωμένη βιβλιοθήκη της ΕΜΙΑΝ θα είναι στο εξής, όπως και παλαιότερα, ανοικτά και ελεύθερα προσπελάσιμα στο ερευνητικό κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Στις 8 Μαΐου 2019 έγινε και μικρή γιορτή στα νέα γραφεία με προσκαλεσμένους τα μέλη, τους φίλους, τους δωρητές, συνεργάτες, ερευνητές, νεολαίους κ.λπ., όπου απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας.
- 15 Μαΐου 2019
Ο γενικός γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ Ζήσιμος Χ. Συνοδινός συμμετείχε στην επιστημονική διημερίδα «Αρχεία και πολιτικές για την ιστορική έρευνα», που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Συνεδριακό Κέντρο «Κ. Παπούλιας», στα Ιωάννινα 14–15 Μαΐου 2019, με θέμα «Η συμβολή της ΕΜΙΑΝ στην τεκμηρίωση και την έρευνα σχετικά με την ιστορία της ελληνικής νεολαίας τον 20ό αιώνα».
- 6 Ιουνίου 2019
Με ψήφισμά του το Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ εκφράζει την άφατη λύπη του για το θάνατο του Θόδωρου Μαλικιώση (1932–2019), διευθυντή του εκδοτικού οίκου «Θεμέλιο», ιδρυτικού μέλους της και ακατάβλητου αγωνιστή της Αριστεράς. «Ο Θόδωρος» –αναφέρει το ψήφισμα– «υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία της εργατούπολης της Καισαριανής. Στρατεύτηκε εργαζόμενος από νωρίς στην ΕΠΟΝ και ύστερα αναδείχθηκε σημαντικό στέλεχος της Ενιαίας Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΕΔΝΕ) και της παράνομης ΕΠΟΝ στη μεταπολεμική περίοδο. Υπήρξε Γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας της ΕΔΑ, στη συνέχεια υπεύθυνος της Σπουδάζουσας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ αγωνίστηκε για την ανάπτυξη του αριστερού κινήματος, τα δίκαια αιτήματα του κυπριακού λαού, την ειρήνη και τον πολιτισμό. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα πολιτιστικά δρώμενα και στην προδικτατορική περίοδο υπήρξε συνιδρυτής του “Θεμέλιου”, μαζί με τον αξέχαστο Μίμη Δεσποτίδη. Κατά τη διάρκεια της χούντας συνελήφθη και εξορίστηκε στο Παρθένι και στο Λακκί της Λέρου. Μετά την πτώση της δικτατορίας στήριξε ενεργά το κίνημα της Ανανεωτικής Αριστεράς και ανέπτυξε έντονη εκδοτική δραστηριότητα αναδεικνύοντας το “Θεμέλιο” κέντρο διάδοσης των νέων ιδεών και αναστοχασμού των παλαιών, προάγοντας τον κοινωνικό, πολιτικό και φιλοσοφικό προβληματισμό. Η συνεργασία του με πολλά Ερευνητικά Κέντρα και Αρχεία υπήρξε καρποφόρα για την πολιτική και κοινωνική διακίνηση των ιδεών και τον ίδιο τον πολιτισμό…»
- 19 Ιουνίου 2019
Για το θάνατο του Τάκη Μπενά (1925–2019), σημαντικού ηγέτη του ελληνικού αριστερού κινήματος και της νεολαίας του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ εκδίδει ψήφισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Ο Τάκης Μπενάς, γεννημένος το 1925 στον Πειραιά, υπήρξε από τους ηγέτες του μαθητικού κινήματος στον Πειραιά. Στην κατοχή από το ΕΑΜ νέων θα προσχωρήσει στην ΕΠΟΝ και θα αγωνιστεί κατά των κατακτητών. Στον Εμφύλιο θα καταδικαστεί σε θάνατο για την αντιστασιακή του δράση και θα παραμείνει επί πολλά χρόνια στη φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή του θα αναδειχθεί γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, για να φυλακισθεί αργότερα από τα στρατοδικεία της χούντας και θα βγει από τα Γιούρα με την πτώση της δικτατορίας. Ο Τάκης Μπενάς έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε μια μακρά πορεία της ιστορίας του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα και έχει εμπλουτίσει την ελληνική πολιτική βιβλιογραφία με σειρά δοκιμίων και απομνημονευμάτων που φωτίζουν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, δείχνοντας τη μεγάλη του συμβολή στην προαγωγή της πολιτικής και της μαρξιστικής σκέψης. Για εμάς τους νεότερους υπήρξε ένα φωτεινό παράδειγμα και θα είναι ένας μεγάλος δάσκαλος στους δύσκολους αγώνες που έρχονται…».
- 27 Ιουνίου 2019
Η ΕΜΙΑΝ συμμετέχει με πλούσιο αρχειακό υλικό και νεανικά περιοδικά στην έκθεση «Δεκαετία του’60, μια νεολαία σε εξέγερση», που διοργανώνεται στους χώρους της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών αρχείων του Κράτους στο Παλαιό Ψυχικό για τον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας Αρχείων 2019». Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ) του Παντείου Πανεπιστημίου. Η θεματική εστιάζει στη δεκαετία του ’60 –«μία δεκαετία κατά την οποία η νεολαία διεκδικεί δυναμικά έναν διαφορετικό από το παρελθόν κοινωνικό ρόλο και αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής παρέμβασης. Διεθνώς η δεκαετία αυτή θεωρείται μια περίοδος απελευθερωτικής ζωντάνιας, αμφισβήτησης και αντικομφορμισμού με πρωταγωνιστή τη νεολαία και τη δράση των ποικίλων ομάδων της: κοσμογονία στη μουσική, άνοιξη στα εικαστικά και τον κινηματογράφο, μετασχηματισμός του αστικού τοπίου, εξοικείωση με την τεχνολογία…». Το σχετικό υλικό της ΕΜΙΑΝ επιλέχτηκε και υπομνηματίστηκε από τον γεν. γραμματέα της, Ζήσιμο Χ. Συνοδινό. Η έκθεση παρέμεινε ανοικτή περίπου 6 μήνες και είχε αρκετή επισκεψιμότητα. Στις 27.6.2019, ημέρα των εγκαινίων, διοργανώθηκε επιστημονική συνάντηση, στην οποία έκανε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Εταιρείας Θανάσης Καλαφάτης και μεταξύ άλλων μίλησε ο Μιχάλης Μωραϊτίδης, ιστορικός, μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ, με θέμα «Η πολιτική ριζοσπαστικοποίηση του φοιτητικού κινήματος, 1962–1963», ο οποίος στο τέλος ξενάγησε το κοινό στα εκθέματα της ΕΜΙΑΝ.
- 16 Ιουλίου 2019
Για να τιμηθεί η θυσία του μαχητή της δημοκρατίας, του 1–1–4 και του 15%, Σωτήρη Πέτρουλα, ο οποίος που έπεσε από τα χτυπήματα των δυνάμεων καταστολής στα Ιουλιανά (21.7.1965), η ΕΜΙΑΝ και οι «Φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα» καλούν ξανά όλους τους δημοκρατικούς νέους και το λαό με ένα λουλούδι στο χέρι να στεφανώσουν την προτομή του και δηλώσουν την έντονη αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
- 27–29 Σεπτεμβρίου 2019
Η Εταιρεία συμμετέχει στο Φεστιβάλ «ΣΠΟΥΤΝΙΚ» της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που οργανώνεται στο Πάρκο Γουδή, έχοντας δικό της διακοσμημένο χώρο και διαθέτοντας τις εκδόσεις της. Επίσης, σε χώρο της Σπουδάζουσας παρουσιάστηκαν έγγραφα και φωτογραφίες από τα αρχεία της ΕΜΙΑΝ που αφορούσαν τη δράση και τους αγώνες της Αριστερής Νεολαίας τη δεκαετία του 1960.
- 4 Οκτωβρίου 2019
Στο πλαίσιο έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο: «Πολεμώντας για την Ειρήνη: Ελλάδα-Ιταλία-Ισπανία στη δεκαετία του ’80», όπου παρουσιάζεται το αντιπολεμικό κίνημα του Ευρωπαϊκού Νότου, ο Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ, συμμετέχει σε συζήτηση (στρογγυλό τραπέζι) με τον Πάνο Τριγάζη, μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, για τα αφοπλιστικά και αντιπυρηνικά κινήματα της εποχής εκείνης.
- 11 Δεκεμβρίου 2019
Οι εκδόσεις «Θεμέλιο» διοργανώνουν στη Στοά του Βιβλίου εκδήλωση– παρουσίαση του νέου αυτοβιογραφικού βιβλίου του προέδρου της ΕΜΙΑΝ Θανάση Καλαφάτη, Μια ηλιαχτίδα σε πέτρινους τοίχους. Τα χρόνια του εγκλεισμού 1966–1974, με ομιλητές τους Αλέξη Ζήρα, Δημήτρη Καπογιάννη, Δημήτρη Πλουμπίδη, Μιχάλη Σπουρδαλάκη και το συγγραφέα. Συντονιστής της συζήτησης ο Νίκος Θεοχαράκης.
2020
- Ιανουάριος 2020
Σε συνεργασία με την εφ. Η Αυγή, η Εταιρεία ετοίμασε το ετήσιο «Ημερολόγιο 2020» [τοίχου] της Αυγής, με γενικό θέμα «Αγώνες και οράματα της Ελληνικής Αριστερής Νεολαίας του ’60» (επιμέλεια: Θανάσης Καλαφάτης, Ζήσιμος Χ. Συνοδινός). Το «Ημερολόγιο 2020» περιλαμβάνει πλούσιο και σπάνιο εικονογραφικό υλικό από τα φωτογραφικά αρχεία και τις συλλογές της ΕΜΙΑΝ, καλύπτοντας, κατά μήνα, όλα τα μεγάλα θέματα της εποχής, και κυκλοφόρησε δωρεάν μαζί με σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας.
- 31 Μαρτίου 2020
Για το θάνατο του σπουδαίου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και ακούραστου μαχητή της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζου (1922–2020), σε ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο επισημαίνει: «Σύμβολο νεανικής τόλμης και αντίστασης σε κάθε εξουσία, σφράγισε ανεξίτηλα την πορεία του ελληνικού αριστερού κινήματος και της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Αναδείχθηκε ακόμη παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης στο φασισμό και κινηματικής δημοκρατικής πάλης. Το θάρρος, οι θυσίες και η προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες της νεολαίας και του λαού μας αποτελούν σήμερα πολύτιμη παρακαταθήκη, τόσο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας όσο και για την αντιμετώπιση του μαζικού φόβου της πανδημίας. Σε όλη την Ελλάδα αντηχεί στεντόρεια η φωνή του: Αντισταθείτε, Αντισταθείτε, Αντισταθείτε!»
- 11 Απριλίου 2020
Το Διοικητικό Συμβούλιο εκδίδει ψήφισμα για την απώλεια του Περικλή Κοροβέση (1941–2020), «αιρετικού» πολιτικού και ευαίσθητου διανοούμενου, από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΜΙΑΝ, επισημαίνοντας με νόημα ότι: «Φεύγοντας μας άφησε το παράδειγμά του ως πολύτιμη κληρονομιά. Το παράδειγμα της διαρκούς και ασυμβίβαστης αντίστασης –τόσο με τη φυσική παρουσία του στις γραμμές της κινηματικής Αριστεράς, όσο και με την πέννα του– της αντίστασης όχι μόνο εκείνη την εποχή απέναντι στους Απριλιανούς δικτάτορες και τους κτηνανθρώπους της οδού Μπουμπουλίνας, αλλά και μετά, μέχρι το τέλος της ζωής του, απέναντι σε κάθε εκδήλωση καθημερινού ρατσισμού, κάθε απόπειρα φίμωσης της ελευθερίας του λόγου, κάθε εκδήλωση αστυνομικής βίας από τους (κρυφούς) θαυμαστές του Μάλλιου, του Μπάμπαλη και του Καραπαναγιώτη, κάθε καταστροφή του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος των πόλεων που ζούμε στο βωμό του κέρδους».
- 9 Ιουνίου 2020
Μετά την αναστολή των κυβερνητικών μέτρων για τους περιορισμούς πρόσβασης στα αρχεία και τις βιβλιοθήκες της χώρας λόγω κορωνοϊού, το αναγνωστήριο της ΕΜΙΑΝ ανοίγει ξανά για το ερευνητικό κοινό.
- 10 Ιουνίου 2020
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας σε ψήφισμά του εκφράζει τη βαθιά λύπη του για το θάνατο του Τάσου Τρίκκα (1931–2020), μέλους της ΕΜΙΑΝ, αγωνιστή-διανοούμενου της Αριστεράς ο οποίος, για 75 και πλέον χρόνια, ταυτίσθηκε με τους αγώνες του ελληνικού εργατικού κινήματος για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό, τονίζοντας: «Η διαδρομή του Τάσου Τρίκκα δεν μπορεί να νοηθεί έξω από την ύπαρξη της οργανωμένης πολιτικής έκφρασης του εργατικού κινήματος. Αλλά αυτή η απόλυτη ταύτιση δεν του στέρησε την αυτονομία της πολιτικής σκέψης για συνεχή ανανέωση των αριστερών ιδεών. Για τον Τάσο δεν μπορούσε να υπάρξει σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία, ανθρώπινο πρόσωπο και ταξικό πρόσημο… Δύο ιδιαίτερα ζητήματα ήταν στο κέντρο της σκέψης του: το πρόβλημα της νεολαίας και η ιστορία του εργατικού κινήματος… Το αμείωτο ενδιαφέρον του και, μερικές φορές, η αγωνία του για τα θέματα της νεολαίας εκφράζονταν και με τις παρεμβάσεις του στο πολυεπίπεδο έργο της ΕΜΙΑΝ για την καταγραφή και τη συγκρότηση της μικρής ιστορίας της ελληνικής αριστερής νεολαίας…».
- 1 Ιουλίου 2020
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ σε έκτακτη συνεδρίασή του και με αυξημένη συμμετοχή των μελών του (16 παρόντα από τα 20 συνολικά), λαμβάνοντας υπόψη τις οργανωτικές και λοιπές δυσκολίες λειτουργίας της Εταιρείας τα τελευταία χρόνια, στο πνεύμα αποφάσεων παλαιότερων συνεδριάσεων για μόνιμη συνεργασία της ΕΜΙΑΝ με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), και μετά τις έκτακτες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού, αποφασίζει ομόφωνα: α) Να λυθεί νομικά η ΕΜΙΑΝ ως αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και, αφού ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή της, όλη η κινητή περιουσία της, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων, της βιβλιοθήκης και των εκδόσεών της, να κατατεθεί στην Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)», η οποία έχει παρεμφερή εταιρικό σκοπό, σύμφωνα με άρθρα 7 και 8 του καταστατικού, υπό τον όρο της δημιουργίας εντός των ΑΣΚΙ μόνιμου Εργαστηρίου μελέτης της ιστορίας της αριστερής νεολαίας. β) Να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων και της οικονομικής κατάστασης της ΕΜΙΑΝ, ώστε να ετοιμαστεί ο τελικός οικονομικός απολογισμός και κατόπιν να διευκολυνθεί η σημερινή διαχειρίστρια στην ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της Εταιρείας. γ) Να συγκεκριμενοποιηθεί η περαιτέρω στενή συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) με τη σύνταξη γραπτής συμφωνίας για τη δημιουργία εντός των ΑΣΚΙ μόνιμου Εργαστηρίου μελέτης της ιστορίας της αριστερής νεολαίας.
- 21 Ιουλίου 2020
Για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά, η ΕΜΙΑΝ και οι «Φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα» καλούν όλους τους δημοκράτες, μαχητές παλιών και νέων αγώνων, ιδιαίτερα την ελληνική νεολαία, να παρευρεθούν στον τόπο της θυσίας του αξέχαστου μαχητή του 1–1-4, του 15% για την παιδεία, και του Σοσιαλισμού, Σωτήρη Πέτρουλα, και με ένα λουλούδι στο χέρι να στεφανώσουν την ανάγλυφη προτομή του στη γωνία των οδών Εδουάρδου Λω και Σταδίου, εκεί που δολοφονήθηκε 55 χρόνια πριν, από τους ένστολους πραιτωριανούς του αυλικού πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης και πορείας της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος. Στην ανακοίνωσή τους οι οργανωτές τονίζουν ότι: «Η θυσία του παραμένει μέχρι σήμερα φάρος, οδηγός και εμπνευστής για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, ειδικότερα σήμερα που το δημοκρατικό πολίτευμα και οι συνταγματικές ελευθερίες συρρικνώνονται με οδηγό το δόγμα λιτότητας και την αστυνομική καταστολή. Ο τελευταίος νόμος που θέτει υπό απαγόρευση το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους απειλεί να οδηγήσει την χώρα σε παλιές φασίζουσες πρακτικές. Ο λαός και η νεολαία καλούνται σήμερα να ανακόψουν αυτόν τον ολισθηρό δρόμο».
Στη συγκέντρωση απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ο Γιάννης Καρατζάς από τους «Φίλους του Σ. Πέτρουλα», οι Νίκος Κιάος και Ζήσιμος Συνοδινός από την ΕΜΙΑΝ, ο Αριστομένης Συγγελάκης από Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας».
- 30 Ιουλίου 2020
Συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΜΙΑΝ. Στη Συνέλευση οι εταίροι, με αίσθημα αυξημένης ευθύνης, υπό το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού και των τελευταίων εξελίξεων, εγκρίνουν με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη νομική διάλυση της ΕΜΙΑΝ και την κατάθεση της (κινητής) περιουσίας της, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων, της βιβλιοθήκης και των εκδόσεών της, στην Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)», η οποία έχει παρεμφερή εταιρικό σκοπό, με τον όρο και την προοπτική της δημιουργίας εντός των ΑΣΚΙ μόνιμου Εργαστηρίου μελέτης της ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας.
- 17 Σεπτεμβρίου 2020
Ολοκληρώνεται ο κύκλος της εικοσάχρονης αυτόνομης παρουσίας της ΕΜΙΑΝ με την τυπική λύση της, δημοσιευμένη στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
- Δεκέμβριος 2020
Ολοκληρώνονται από τον εκκαθαριστή της Εταιρείας οι εργασίες καταγραφής και αποτύπωσης της κινητής περιουσίας της ΕΜΙΑΝ.
2021
- 21 Ιανουαρίου 2021
Τα ΑΣΚΙ και η ΕΜΙΑΝ εκδίδουν ανακοίνωση για την περαιτέρω κοινή τους πορεία με την εξαγγελία λειτουργίας αυτόνομου εργαστηρίου Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) σε ιδιαίτερο χώρο στέγασης, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί «μια σημαντική τομή στο χώρο της ιστορικής έρευνας και τεκμηρίωσης, αλλά και ένα χρήσιμο παράδειγμα για ανάλογες συνεργασίες, ενοποιήσεις και οικονομία δυνάμεων συγγενών πολιτιστικών μονάδων στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Στο μέλλον, και σε λιγότερο χαλεπούς καιρούς, θα δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε και να προβάλουμε περισσότερο αυτή την εξέλιξη, η οποία θα προσφέρει πολλά στη μελέτη της ιστορίας και της μνήμης των νεανικών κινημάτων στη χώρα μας».