ΚΙ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΟΜΟΡΦΑ

Tην Πέμπτη, 14η Απριλίου 2011, στις επτά το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20 Αθήνα, η ΕΜΙΑΝ πραγματοποίησε  εκδήλωση–παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή και συγγραφέα Λευτέρη Τσίλογλου Κι όμως ήταν όμορφα, Μαρτυρίες, έκδοση Κέδρος, Αθήνα 2011, σελ. 207.

Το βιβλίο περιλαμβάνει απλές αφηγήσεις κάποιων στιγμών της ζωής του συγγραφέα. Είναι μια κατάθεση αναμνήσεων και γεγονότων που εκτυλίσσονται στο πλαίσιο των πολυτάραχων δεκαετιών του ’50 και του ’60. Ο Λευτέρης Τσίλογλου αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία των σπουδαστικών οργανώσεων της Νεολαίας της ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων, με αξιοσημείωτη συνδικαλιστική δραστηριότητα στο Σύλλογο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας “Αριστοτέλης” και στο επιτελικό όργανο του σπουδαστικού κινήματος, την προδικτατορική ΕΦΕΕ, της οποίας υπήρξε γενικός γραμματέας και μέλος της διοίκησής της για πολλά χρόνια καθώς και στον τοπικό σύλλογο Βολιωτών φοιτητών, “Άνθιμος Γαζής”. Στα χρόνια της χούντας συνελήφθηκε για αντιδικτατορική δράση και έμεινε έγκλειστος στις φυλακές για πέντε και πλέον χρόνια. Στη συνέχεια συμμετείχε στις πολιτικές δραστηριότητες της Ανανεωτικής Αριστεράς για να αφοσιωθεί κατόπιν στα διδακτικά καθήκοντα του φροντιστηρίου “Ηράκλειτος”.

Η αφήγηση του συγγραφέα είναι περιεκτική και ταυτόχρονα αναλυτική, επιτυγχάνοντας έτσι μια ισορροπία, όπου χρειάζεται, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη, καθιστώντας το βιβλίο πολύτιμη λογοτεχνική μαρτυρία για εποχές δύσκολες με επίκεντρο πότε τον Βόλο, τη Νέα Ιωνία και άλλοτε την Αθήνα.

Ο λόγος του συγγραφέα είναι ευθύς, καθαρός και ειλικρινής. Οι εποχές ήταν δύσκολες, προσφυγιά, εμφύλιος, ανασυγκρότηση, πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις, δικτατορία. Μέσα απ’ αυτές τις συνθήκες ανδρώνεται και ωριμάζει ο συγγραφέας. Οι στιγμές που περιγράφει είναι στιγμές–σταθμοί μιας μεγάλης εποχής. Σταθμοί μιας έντονης διαδρομής γεμάτης αγώνες, προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο.

Ο συγγραφέας αυτοβιογραφείται και μαζί του ζωντανεύει ολόκληρη η γενιά του 1–1-4 και του 15%. Όπως λέει ο ίδιος, η μεγάλη δυσκολία βρίσκεται στην ανάγκη να εξηγήσεις σε ανθρώπους που αγαπάς και σέβεσαι, σε συντρόφους κοινών αγώνων τις δικές σου αλλαγές.

Για το βιβλίο μίλησαν η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπούλιας, ο νομικός Βασίλης Κωστόπουλος, ο τέως βουλευτής Γιάννης Μπανιάς και ο συγγραφέας Λευτέρης Τσίλογλου.