ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΤΑΝΙΔΗ "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΩΡΑ!

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 18:00 το Σωματείο «Φίλοι της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ)» οργανώνει παρουσίαση του βιβλίου Όλοι μαζί τώρα! του ηθοποιού και αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα Γιώργου Κοτανίδη, στην Αίθουσα Συνεδρίων «Αντώνης Τρίτσης», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50. Το βιβλίο είναι μια προσωπική μαρτυρία των αγώνων της σπουδάζουσας νεολαίας στα προδικτατορικά χρόνια και στην περίοδο της χούντας, και ιδιαίτερα της δράσης του ΕΚΚΕ και των επαναστατικών νεολαιίστικων οργανώσεων. Ακόμα αποτελεί μια τοιχογραφία των θεατρικών προσπαθειών και προοδευτικών επιτευγμάτων που πραγματοποιούνται από τα μέλη του «Ελεύθερου Θεάτρου» κάτω από τη μύτη της στρατιωτικής δικτατορίας, για να ακολουθήσουν οι περιγραφές από τη σκηνή του θεάτρου στην απομόνωση της Ασφάλειας και τα βασανιστήρια.

Για τα βιβλίο θα μιλήσουν οι Αντώνης Λιάκος, ιστορικός-πανεπιστημιακός, Δημήτρης Γιατζόγλου, πανεπιστημιακός, Κώστας Αρζόγλου, ηθοποιός και από τα βασικά στελέχη του «Ελεύθερου Θεάτρου», και ο συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης. Θα προλογίσει ο οικονομολόγος Τίμος Παπαδόπουλος.

Βιογραφικό Γιώργου Κοτανίδη

Ο Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου μπήκε «κατά λάθος», και ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ). Με την επιβολή της δικτατορίας, άφησε το Πανεπιστήμιο και κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970–75. Αργότερα συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τη Νέα Πορεία, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Από Μηχανής Θέατρο, το Θέατρο Στοά και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Το 2004 ίδρυσε το θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε τα έργα QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν του Πίτερ Παρνέλ, Δέκατη έβδομη νύχτα του Απόστολου Δοξιάδη, Bal-Trap του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, Low Level Panic της Μακ Ιντάιρ, Μια τρελή μέρα του Ερίκ Εμμανουέλ Σμιτ, Οι αγνοούμενοι του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Pro­duc­tions το RocknRoll του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο Cock του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το Εθνικό Θέατρο. Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Έγραψε το σενάριο της ταινίας Πάμπτωχοι Α.Ε. Εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα στην τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές. Έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια. Έκανε επίσης οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο. Έχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα της Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς, όπως η Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ). Για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Την περίοδο 1980–85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο Ιθάκη και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του Περί Μαιάνδρου και το 1999 το μυθιστόρημα Απρόσμενα αισθήματα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Οι σαλτιμπάγκοι από τις εκδόσεις Καστανιώτη.