ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

Δελτίο Τύπου

Η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ)  και οι «Φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα», την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 12:00, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ Ακαδημίας 20 (3ος όροφος), δίνουν συνέντευξη στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα με θέμα: «Αποκατάσταση της εντοιχισμένης χάλκινης ανάγλυφης προσωπογραφίας του Σωτήρη Πέτρουλα στο σημείο Εδουάρδου Λω και Σταδίου, που κλάπηκε από αγνώστους πριν λίγες εβδομάδες».

Ως γνωστόν τον Δεκέμβριο του 2012 άγνωστοι έκλεψαν την εντοιχισμένη χάλκινη ανάγλυφη προσωπογραφία του αξέχαστου νεαρού αγωνιστή της δημοκρατίας Σωτήρη Πέτρουλα στη συμβολή των οδών Εδουάρδου Λω και Σταδίου, όπου είχε πέσει σε διαδήλωση στις 21 Ιουλίου 1965 υπερασπιζόμενος τις συνταγματικές ελευθερίες του ελληνικού λαού. Η χάλκινη ανάγλυφη προσωπογραφία είχε φιλοτεχνηθεί από το γλύπτη, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιώργο Χουλιαρά και είχε τοποθετηθεί τις 21 Ιουλίου 2005 από τους «Φίλους του Σωτήρη Πέτρουλα» και την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Ελληνική Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), στο πλαίσιο εορταστικής εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) καταδίκασε με ανακοίνωσή της στον Τύπο την ενέργεια αυτή ως εγκληματική και αντιδημοκρατική. Η πράξη αυτή, από όποια πλευρά και αν έχει σχεδιαστεί και εκτελεστεί, είναι πραγματικά αποτρόπαιη. Ο Σωτήρης Πέτρουλας είναι ο μάρτυρας και το υπόδειγμα όχι μόνο της γενιάς του 114 και του 15% για την παιδεία αλλά και όλου του ελληνικού λαού. Αποτελεί μέρος του δημοκρατικού βίου του τόπου μας, ενέπνευσε και εμπνέει γενιές νέων μαχητών για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την παιδεία και τον πολιτισμό.