ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

img024
Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ παρουσιάζουν το βιβλίο του Θανάση Καλαφάτη, Από το Λυκόφως στο Λυκαυγές, 1944–1959. Κοινωνική ωρίμανση και πολιτική στράτευση, την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 και ώρα 18:00, στη Στοά του Βιβλίου Αίθουσα Λόγου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο.

Πρόκειται για 64 μικρές αυτοβιογραφικές ιστορίες από την παιδική και εφηβική ηλικία του συγγραφέα, που έχουν ως πλαίσιο αναφοράς την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή μιας μικρής επαρχιακής πόλης, σ’ ένα μικρό νησί του Ιονίου, στα χρόνια που δε στάθηκαν καθόλου εύκολα για τη χώρα μας και την Αριστερά — από το 1944–1959.

Πρόκειται για αφηγήσεις που τις συνδέει ένα σταθερό νήμα, αφηγήσεις κοινωνικής ιστορίας. Μιλάει για παιδικά παιχνίδια, αλλά μέσα απ’ αυτά αναδύονται φτωχοί, λιγότερο φτωχοί και κάποιοι πλούσιοι. Ακόμα οι αφηγήσεις αυτές συνιστούν μια αυτοβιογραφία με τομή τη μετάβαση από την παιδικότητα στην ενηλικίωση”, όπως γράφει και ο Σπύρος Ασδραχάς στον Πρόλογο του βιβλίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Έφη Γαζή, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Θεοτοκάς, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Στέφανος Στεφάνου, επιμελητής εκδόσεων.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, στην Αίθουσα Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου θα εκτεθεί ταυτόχρονα η σειρά των έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη, Αγία Μαύρα, 25 σχέδια εμπνευσμένα από το βιβλίο του Θανάση Καλαφάτη. Ενώ από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου 2015 τα σχέδια θα εκτεθούν στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΘΕΜΕΛΙΟ, Σόλωνος 84.