Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΙΑΝ, 2015-2017

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΙΑΝ, που προέκυψε από τις εκλογές στις 14 Ιανουαρίου 2015, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσει ζωντανή την Εταιρεία μέσα σε ένα περιβάλλον αρκετά δύσκολο για παρόμοια εγχειρήματα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Προσπάθησε με ένα διευρυμένο και ανανεωμένο σχήμα, που συμπεριλάμβανε αρκετά μέλη από τον ακαδημαϊκό χώρο, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, ενώ με τις τελευταίες τροποποιήσεις του καταστατικού της Εταιρείας (ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταχώρισής του στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 6.2.2015) αφενός διευρύνθηκαν οι σκοποί στο αντικείμενό της, τα θέματα νεολαίας, για ολόκληρο τον εικοστό αιώνα (άρθρο 3) και αφετέρου παρατάθηκε η διάρκειά της μέχρι το έτος 2025 (άρθρο 4).

Ταυτόχρονα την τριετία αυτή το βάρος ρίχθηκε σε επιστημονικές εκδηλώσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα και οργανισμούς που επιβεβαιώνουν τη σημαντική θέση που έχει  επιτύχει στο χώρο των αρχειακών-επιστημονικών φορέων.

Επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίσαμε από την αρχή της θητείας μας και που τελικά ξεπεράστηκε την τελευταία στιγμή με τη γενναία οικονομική συνδρομή των 25.000 ευρώ από την Ελληνική Βουλή. Λεπτομέρειες για τα οικονομικά θα μας παρουσιάσει ο διαχειριστής της Εταιρείας Κωστής Γιούργος στη δική του έκθεση.

Όμως από τον Αύγουστο του 2017 η Εταιρεία παραμένει άστεγη, λόγω της απόφασης της ιδιοκτήτριας του ακινήτου στην οδό Μαυρομιχάλη 52, όπου στεγαζόταν η ΕΜΙΑΝ, να ανακαινίσει το κτήριο για ιδιόχρηση. Με φροντίδα του Διοικητικού Συμβουλίου, ιδιαίτερα του γ. γραμματέα του Δ.Σ. και υπεύθυνου των αρχείων Ζήσιμου Συνοδινού και της εργαζόμενης Μαρίας Γκαβίδου, τα αρχεία, η βιβλιοθήκη και ολόκληρος ο εξοπλισμός της Εταιρείας μεταφέρθηκαν επιμελώς και με ασφάλεια για προσωρινή αποθήκευση σε χώρο κτηρίου στα Κ. Πατήσια που μας παραχώρησαν ευγενικά τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τη Διοίκηση των οποίων ευχαριστούμε θερμά.

Το Δ.Σ. έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες με διάφορα Υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες για τη στέγαση της ΕΜΙΑΝ. Αν και πριν από λίγο καιρό είχαμε εξασφαλίσει ένα κατάλληλο κτήριο από το Υπουργείο Εργασίας, την τελευταία στιγμή αυτό διατέθηκε αλλού και δυστυχώς σήμερα είμαστε ακόμη σε αναζήτηση στέγης. Τις τελευταίες μέρες συζητάμε για επαρκή χώρο σε κάποιο άλλο κτήριο αρμοδιότητας του ίδιου Υπουργείου στο κέντρο της Αθήνας και ευελπιστούμε να συμφωνήσουμε με τους αρμόδιους παράγοντες για τη χρήση του.

Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τις δραστηριότητες της Εταιρείας την τελευταία τριετία.

 

Επιστημονικές, εκπολιτιστικές και λοιπές εκδηλώσεις

  1. Στις 24 Μαρτίου 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Θεμέλιο» παρουσιάστηκε το βιβλίο του προέδρου του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ Θανάση Καλαφάτη Από το Λυκόφως στο Λυκαυγές, 1944–1959. Κοινωνική ωρίμανση και πολιτική στράτευση, στη Στοά του βιβλίου. Για το έργο, που είναι αυτοβιογραφικές σελίδες από την παιδική και εφηβική ηλικία του συγγραφέα και έχει πλαίσιο αναφοράς την κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή μιας μικρής επαρχιακής πόλης, της Λευκάδας, μίλησαν οι πανεπιστημιακοί Έφη Γαζή, Ν. Θεοτοκάς και Η. Νικολακόπουλος και ο Στέφανος Στεφάνου.
  2. Στις 26 Μαρτίου 2015 η Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων τιμητική εκδήλωση για τον αξέχαστο αγωνιστή της Δημοκρατίας και του Αντιδικτατορικού Αγώνα, μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ από την ίδρυσή της, Χρήστο Ρεκλείτη. Ομιλητές ήταν οι Αρ. Θωμόπουλος, Μαρία Καλλέργη, Β. Καπετανέας, Αρ. Μανωλάκος και Σ. Οικονόμου με συντονιστή τον Μπάμπη Κοβάνη.
  3. Στις 25 Απριλίου 2015 η ΕΜΙΑΝ συμμετείχε με σπάνιες αντιδικτατορικές αφίσες της νεανικής Οργάνωσης ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ σε εκδήλωση στα γραφεία των εκδόσεων «Θεμέλιο» με αφορμή την επανέκδοση βιβλίων του Θανάση Σκρουμπέλου. Στην εκδήλωσε μίλησε για τον αντιδικτατορικό ΡΗΓΑ και τις αφίσες του και το μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Γιάννης Καούνης.
  4. Την 1 Ιανουαρίου του 2016 χάσαμε έναν σπουδαίο άνθρωπο και αγωνιστή, εμπνευστή, καθοδηγητή  και ψυχή της Εταιρείας μας, τον αξέχαστο «έναν και μοναδικό» Στέφανο Στεφάνου. Στις 4 Ιανουαρίου 2016 σύσσωμη η ΕΜΙΑΝ τον τίμησε στην κηδεία του με επικήδειο του προέδρου του Δ.Σ., αλλά και αργότερα με παρεμβάσεις μελών στο τύπο και στην κρατική τηλεόραση. Το δυσαναπλήρωτο κενό του το ζήσαμε και το βιώνουμε καθημερινά μέχρι σήμερα.
  5. Στις 15 Απριλίου 2016 το Δ.Σ., συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο για την παιδεία, έστειλε επιστολή στον τότε υπουργό Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων Ν. Φίλη επισημαίνοντάς του ως μεγάλη παράλειψη από το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ τάξης Λυκείου «την παντελή απουσία όλης της μεταπολεμικής περιόδου μέχρι και τη δικτατορία των συνταγματαρχών».
  6. Μετά από πρόσκληση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, συνεργαστήκαμε με τα ΕΛΤΑ, παρέχοντάς τους πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τις συλλογές μας για τη δημιουργία της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων «Αγωνιστές της Νεολαίας Λαμπράκη» (Σ. Πέτρουλας, Ανδρ. Λεντάκης, Μ. Θεοδωράκης, Χρ. Ρεκλείτης) που κυκλοφόρησε αρχές Ιουλίου του 2016.
  7. Στις 9 Νοεμβρίου 2016, η Εταιρεία μαζί με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τις εκδόσεις Guten­berg παρουσίασαν στο Polis Art Café την κοινή τους έκδοση Νεολαία και οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα 1929 και 2008 (επιμ. Λ. Κωτσονόπουλος, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Ζ. Συνοδινός). Για το βιβλίο μίλησαν οι Γ. Δαρδανός, Τ. Γιαννίτσης, Ν. Αναστασόπουλος, Κ. Κατσάπης και Β. Μπογιατζής με συντονιστή τον Θ. Καλαφάτη.
  8. Στις 9–11 Νοεμβρίου του 2016, με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυση της Νεολαίας της ΕΔΑ, η Εταιρεία μας διοργάνωσε συνέδριο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με θέμα «Νεολαία της ΕΔΑ. Η συμβολή της στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος και ο ρόλος της στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις». Στην εναρκτήρια συνεδρία παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Συμμετείχαν με εισηγήσεις ιστορικά στελέχη της νεολαίας και της Ν.ΕΔΑ, ιστορικοί, πολιτικοί και επιστήμονες, νέοι ερευνητές κ.ά. με την παρουσία αρκετού κοινού. Το Συνέδριο έκλεισε με στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η ιστορία και ο ρόλος της αριστερής νεολαίας στις σημερινές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις», στην οποία συμμετείχαν οι Γ. Γιανουλόπουλος, Αιμ. Ζαχαρέας, Μαρία Ηλιού, Ν. Θεοτοκάς και Κ. Τσουκαλάς, με συντονιστή τον Θ. Καλαφάτη. Στο συνέδριο κυκλοφόρησε τομίδιο με ντοκουμέντα της Ν.ΕΔΑ  (βλ. παρακάτω στις εκδόσεις) και παρουσιάστηκε σπάνιο φωτογραφικό και τεκμηριωτικό υλικό για τη δράση της Ν.ΕΔΑ από τις συλλογές της ΕΜΙΑΝ και των ΑΣΚΙ (επιμ. Μ. Μωραϊτίδης, Αθηνά Νικολάου, Ζ. Συνοδινός, Ξένια Φλάμπουρα). Την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ως δωρεά της Εταιρείας μας προς την Ελληνική Βουλή, πρωτότυπο σχέδιο του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Sal­va­tor Dali, το οποίο είχε φιλοτεχνηθεί και δωριθεί στους Έλληνες φοιτητές στις αρχές της δεκαετίας του ’60, που είχε διαφυλάξει ο Γιάνης Γιανουλόπουλος και περιλαμβανόταν στη συλλογή του. Τον επόμενο χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου 2017, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρέλαβε σε επίσημη τελετή στο Εντευκτήριο του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων το δωρηθέν έργο παρουσία του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ, πολλών μελών της και νεολαίων της δεκαετίας του ’60 και  του αντιδικτατορικού αγώνα.
  9. Στις 27 Απριλίου 2017, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967, η Εταιρεία διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης για το σπάνιο, αυτοσχέδιο φύλλο Τετράδια (των Φυλακών Αβέρωφ και Κορυδαλλού), που σώζεται μόνον στις συλλογές μας, στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Για τα Τετράδια μίλησαν οι τότε πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας Νίκος Αρμάος, Κώστας Γιούργος, Θανάσης Καλαφάτης, Γιάννης Καούνης και Βασίλης Μπαλωμένος, με συντονιστή τον Μπάμπη Κοβάνη, επίσης πολιτικό κρατούμενο τότε.
  10. Στις 14 Ιουνίου 2017 η ΕΜΙΑΝ σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άι Στράτη και το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας διοργάνωσε εκδήλωση τιμής για τον αξέχαστο Στέφανο Δ. Στεφάνου, ψυχή της Εταιρείας και αναντικατάστατο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της. Για τον αγωνιστή, σύντροφο, φίλο και συνεργάτη Στέφανο Στεφάνου μίλησαν οι Έφη Αβδελά, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Αρ. Μανωλάκος και Ιωάννα Παπαθανασίου, με συντονιστή τον Γερ. Νοταρά, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο Κύπριος δημοσιογράφος Γ. Κασκάνης (σύζυγος της Κατερίνας Στεφάνου) και εκ μέρους της ΕΜΙΑΝ ο γ. γραμματέας του Δ.Σ. Ζ. Συνοδινός. Προβλήθηκαν επίσης, με τον τίτλο «Στέφανος Δ. Στεφάνου, ο αγωνιστής, ο διανοούμενος, ο τεχνίτης του βιβλίου, ο φίλος», σπάνιες εικόνες από τη ζωή και την πολυκύμαντη δράση του (επιμ. Ζ. Συνοδινός — Μαργαρίτα Γκατζογιάννη), καθώς και συνεντεύξεις του στο Μουσείο Άι Στράτη.
  11. Όπως και στο παρελθόν, τα τρία τελευταία χρόνια στις 21 Ιουλίου, το Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ και οι Φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα καλούσαν τους δημοκρατικούς πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους στο μνημείο του αξέχαστου νεολαίου αγωνιστή Σ. Πέτρουλα στο σημείο της θυσίας του (διασταύρωση των οδών Εδ. Λω και Σταδίου), όπου εκφωνούνταν ομιλίες και προσφέρονταν λουλούδια στην «προτομή» του.
  12. Τέλος, φέτος στις 5  Φεβρουαρίου η ΕΜΙΑΝ σε συνεργασία με τα ΑΣΚΙ διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Λεβέντη, Ξαναζώντας το παρελθόν με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελευσίνος 1957–1967, 1974–1976, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπου μίλησαν οι Λ. Βάσσης, Δ. Θεοδώρου και ο συγγραφέας με συντονιστή τον Θ. Καλαφάτη.

Ερευνητική δραστηριότητα-Συνεργασία με επιστημονικούς φορείς

Συνεχίστηκε η παλαιά συνεργασία της ΕΜΙΑΝ με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πανεπιστημίου, όπου πραγματοποιήθηκαν μαθήματα από τους Θ. Καλαφάτη, Στ. Κουτροβίδη και Μιχ. Μωραϊτίδη σε φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Η ιστορική συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα, 1924–1964». Επίσης, σε συνεργασία με ίδιο Πανεπιστήμιο βρίσκονται σε εξέλιξη  ερευνητικά προγράμματα για τους τοπικούς φοιτητικούς συλλόγους της περιόδου 1950–1967 και για τη νυκτερινή εκπαίδευση στην Ελλάδα τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Τον Νοέμβριο του 2015 στη Θεσσαλονίκη και τον Μάρτιο του 2016 στην Αθήνα, ο γ. γραμματέας της ΕΜΙΑΝ Ζήσιμος Συνοδινός συμμετείχε σε σεμινάρια της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας σε αρχειονόμους και διαχειριστές της πληροφορίας με θέμα το «Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ΔΙ.Π.Α.Π.-Γενικό)» του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την ταξινόμηση και περιγραφή της Συλλογής Γ. Γιανουλόπουλου από τα αρχεία της Εταιρείας.

Η πολύχρονη και στενή συνεργασία μας με τα ΑΣΚΙ αναβαθμίστηκε τον τελευταίο καιρό με το «Πρωτόκολλο Συνεργασίας» που υπογράφηκε στις 25 Μαΐου 2017 από τους εκπροσώπους των δύο συγγενών φορέων για «την από κοινού επίλυση οικονομοτεχνικών ζητημάτων που θέτουν υπό αίρεση το σημαντικό και αναγνωρισμένο έργο τους». Πρώτο βήμα αυτής της συνεργασίας αποτέλεσε η ουσιαστική βοήθεια που μας παρείχαν στην προσωρινή ασφαλή στέγαση των αρχείων μας και όλης της υλικοτεχνικής υποδομής μας.

Σε σεμινάριο στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην αγγλική γλώσσα (3–4 Νοεμβρίου 2017), με θέμα τη διαχείριση των οπτικοακουστικών συλλογών και της προφορικής ιστορίας (Archival Man­age­ment of Audio­vi­sual Oral His­tory Col­lec­tions –οργανώτρια Riki Van Boeschoten), ο γ. γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ Ζ. Συνοδινός έκανε μια σύντομη αναφορά στην ΕΜΙΑΝ και στη μικρή συλλογή προφορικών μαρτυριών που διατηρεί, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας των ενδιαφερόμενων φορέων σε κοινά προγράμματα προφορικής ιστορίας.

Στις 9–10 Νοεμβρίου 2017 σε επιστημονική συνάντηση νέων ερευνητών και ερευνητριών, που οργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Φοιτητική ζωή και κινήματα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο», συμμετείχαν με εισηγήσεις για το φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του 1960 οι συνεργάτες και ερευνητές της ΕΜΙΑΝ Μιχ. Μωραϊτίδης, Μαρία Γκαβίδου και Δημ. Μπέκας. Οι ανακοινώσεις τους θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα μας.

Πρόσφατα προωθείται μια συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με τα νεανικά φύλλα της μεταπολεμικής περιόδου μέχρι και τη δικτατορία. Είμαστε στη φάση της συνδιαμόρφωσης ενός ερευνητικού προγράμματος για τον εντοπισμό, την έρευνα και την ψηφιοποίηση αυτού του σπάνιου υλικού, που σημαντικό μέρος του κατέχει και η ΕΜΙΑΝ.

Επίσης, στο πλαίσιο της μελέτης των αρχείων και λοιπών τεκμηρίων της ΕΜΙΑΝ ετοιμάζονται μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες νέων επιστημόνων και ερευνητών.

 

Αρχεία και Βιβλιοθήκη

Στη διάρκεια της περασμένης τριετίας τα αρχεία και η Βιβλιοθήκη μας εμπλουτίστηκαν περαιτέρω. Στις αρχειακές συλλογές μας είχαμε κυρίως τις νέες δωρεές αρχείων των Νίκου Κιάου, Αργυρώς Ρεκλείτη και Αριστείδη Θωμόπουλου. Επίσης οι φωτογραφικές συλλογές μας εμπλουτίστηκαν με αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, που κατέθεσαν μέλη και αρκετοί φίλοι μας, για τους νέους στο στρατό, τη Ν.ΕΔΑ και τη ΔΝΛ, τους νυχτερινούς μαθητές  κλπ.

Αξιόλογες ήταν επίσης οι δωρεές σε βιβλία και περιοδικά, ενώ με τη βοήθεια της βιβλιοθηκονόμου Ξένιας Φλάμπουρα, που εργαζόταν στην Εταιρεία μας, προχώρησε αρκετά η ψηφιοποίηση του νεανικού τύπου της περιόδου 1950–1970 που διαθέτει η Βιβλιοθήκη μας.

Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε ότι όλες οι προσπάθειές μας για την υλοποίηση προγραμμάτων προφορικής ιστορίας δεν απέδωσαν αρκετά. Δεν καταφέραμε να πετύχουμε τις απαραίτητες συνεργασίες με ειδικούς και πανεπιστημιακούς που, σε συνεργασία μαζί μας, θα επέβλεπαν ερευνητικές ομάδες νέων επιστημόνων για τη συγκέντρωση των στοιχείων. Όμως, για τους νυχτερινούς μαθητές και για τους τοπικούς σπουδαστικούς συλλόγους πριν από τη δικτατορία, η ΕΜΙΑΝ συνέταξε ερωτηματολόγια προφορικής ιστορίας τα οποία διακινήθηκαν σε παλιά στελέχη και μέλη του ΣΕΜΜΕ, της ΟΤΣΣΕ και των τοπικών φοιτητικών συλλόγων.  Το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας την προηγούμενη δουλειά και κινητοποιώντας παράλληλα όλα τα μέλη μας αλλά και πολλούς φίλους που θα προθυμοποιηθούν να συμμετέχουν στις συνεντεύξεις και τα ερωτηματολόγια.

 

Οι εκδόσεις

Στο τομέα των εκδόσεων υπήρξε σχετική κινητικότητα παρά τα ανεπαρκή οικονομικά μας μέσα. Να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες εκδόσεις μας δεν βάρυναν τον προϋπολογισμό της Εταιρείας αφού κυκλοφόρησαν με έξοδα ή οικονομική ενίσχυση των συνδιοργανωτών.

  • Ετοιμάστηκε η κομψή έκδοση για τον αξέχαστο σύντροφο, έναν από τους ιδρυτές και μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ, Χρήστο Ρεκλείτη, η οποία κυκλοφόρησε με αφορμή την ημερίδα που οργανώσαμε στη μνήμη του στις 26.3.2015, με συμβολές συναγωνιστών του αλλά και δικά του κείμενα από το αρχείο του (επιμ. έκδοσης, Θ. Καλαφάτης, Στ. Στεφάνου, Ζ. Συνοδινός).
  • Τον Ιούνιο του 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο Νεολαία και οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα 1929 και 2008, από τις εκδόσεις Guten­berg. Πρόκειται για συνεργασία της ΕΜΙΑΝ με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (επιμ. έκδοσης, Λ. Κωτσονόπουλος, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Ζ. Συνοδινός). Οι 12 συμβολές διεπιστημονικού χαρακτήρα 14 μελετητών προέρχονται από επιστημονική διημερίδα με το ίδιο θέμα που είχαν διοργανώσει από κοινού η Εταιρεία μας και το προαναφερόμενο Τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου στις 19–20.10.2012.
  • Τέλος, αρχές Δεκεμβρίου του 2017 και στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τη Νεολαία της ΕΔΑ κυκλοφόρησε από την ΕΜΙΑΝ μια μικρή έκδοση με κείμενα για τη Νεολαία της ΕΔΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με τίτλο Ντοκουμέντα για τη Νεολαία της ΕΔΑ, 1959–1963 (επιμ. έκδοσης, Θ. Καλαφάτης-Ζ. Συνοδινός).
  •  Πληροφορούμε ακόμη τους εταίρους ότι ετοιμάζονται για δημοσίευση από εκδοτικό οίκο, χωρίς καμιά δική μας επιβάρυνση, τα πρακτικά μιας άλλης κοινής μας εκδήλωσης με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, της επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Νεανικές κουλτούρες αμφισβήτησης στη μεταπολεμική Ελλάδα» που είχε διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2014. Η έκδοση θα είναι έτοιμη,  σύμφωνα τον επιμελητή της Κ. Κατσάπη, ειδικό γραμματέα της ΕΜΙΑΝ, τον προσεχή Μάιο, σε μια καλή συγκυρία λόγω των 50 χρόνων από τη νεανική εξέγερση του Μάη του ’68.

Λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν καταφέραμε να εκδώσουμε το δεύτερο, έτοιμο τεύχος του περιοδικού μας Αναδρομές με το πλούσιο αφιέρωμα «Στρατός και Νεολαία». Επίσης, τα πρακτικά του παλαιότερου συνεδρίου για την Πανσπουδαστική, για τα οποία υπάρχει περίπτωση να τα εκδώσει χωρίς δική μας επιβάρυνση το Εθνικό Τυπογραφείο.

 

Ιστοσελίδα

Η ιστοσελίδα μας, όσο λειτουργούσαμε κανονικά, είχε αξιόλογη επισκεψιμότητα, εμπλουτιζόταν διαρκώς και συνέβαλλε τόσο στη δημοσιοποίηση του έργου της Εταιρείας όσο και στην προώθηση της έρευνας σε προβλήματα της ελληνικής νεολαίας, αφού αναρτούσε και επιστημονικές ανακοινώσεις για την ιστορία της νεολαίας. Από τον Αύγουστο του 2017, που δεν διαθέτουμε στέγη και προσωπικό, η ενημέρωση αντικειμενικά περιορίστηκε στα αναγκαία. Επισημαίνουμε ότι το Δ.Σ. αποφάσισε να διατηρήσει αυτό το μοναδικό πλέον μέσο επικοινωνίας και έγινε προσπάθεια να πληροφορούμε τα μέλη, τους φίλους μας και το ευρύτερο κοινό τουλάχιστον για κάποια σημαντικά θέματα και φυσικά για τις εκδηλώσεις μας. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια κατ’ αρχήν τη βιβλιοθηκονόμο Ξένια Φλάμπουρα, εργαζόμενη στην Εταιρεία μας από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι το τέλος του 2016 για τη σημαντική συμβολή της στο έργο μας. Επίσης, τον διδάκτορα ιστορίας Μιχάλη Μωραϊτίδη που τη διαδέχθηκε για λίγο χρόνο και τη Μαρία Γκαβίδου, πολιτική επιστήμονα, η οποία εργαζόταν τελευταία στην ΕΜΙΑΝ και είχε την ευγενική προθυμία να μας βοηθήσει αφιλοκερδώς στις αναρτήσεις κειμένων στην ιστοσελίδα μας στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Κρίνοντας ότι η όλη παρουσία μας αυτό το διάστημα, παρά ορισμένες ελλείψεις και λάθη, ήταν θετική, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας εκτιμά ότι στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, με τα τόσα προβλήματα της νεολαίας μας, το εγχείρημα της ΕΜΙΑΝ παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Πρέπει όμως η προσπάθεια αυτή, αφού βεβαίως εξασφαλιστούν πρώτα τα απαραίτητα οικονομικά κονδύλια λειτουργίας της Εταιρείας, να συνεχισθεί με περισσότερες, ανανεωμένες δυνάμεις, με αυξημένη συμμετοχή και προσφορά όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με παρεμβάσεις στην κοινωνία και την έρευνα αλλά και με μεγαλύτερη συνεισφορά όλων των εταίρων στις ποικίλες δράσεις της Εταιρείας μας.

 

Αθήνα, 9 Μαΐου 2018

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ