ΤΑΚΗΣ ΜΠΕΝΑΣ, 1925-2019

 ΤΑΚΗΣ ΜΠΕΝΑΣ, 1925–2019

Η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας  της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) εκφράζει την ανείπωτη λύπη της για το χαμό ενός σημαντικού ηγέτη του ελληνικού αριστερού κινήματος, του  συναγωνιστή Τάκη Μπενά. Ο Τάκης Μπενάς, γεννημένος το 1925 στον Πειραιά, υπήρξε  από τους ηγέτες του μαθητικού κινήματος στον Πειραιά. Στην κατοχή από το ΕΑΜ νέων θα προσχωρήσει στην ΕΠΟΝ και θα αγωνιστεί κατά των κατακτητών. Στον Εμφύλιο θα καταδικαστεί σε θάνατο για την αντιστασιακή του δράση και θα παραμείνει επί πολλά χρόνια στη φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή του θα αναδειχθεί γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, για να φυλακισθεί αργότερα από τα στρατοδικεία της χούντας και θα βγει από τα Γιούρα με την πτώση της δικτατορίας.

Ο Τάκης Μπενάς έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε μια μακρά πορεία της ιστορίας του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα και έχει εμπλουτίσει την ελληνική πολιτική βιβλιογραφία με σειρά δοκιμίων και απομνημονευμάτων που φωτίζουν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, δείχνοντας τη μεγάλη του συμβολή στην προαγωγή  της πολιτικής και της μαρξιστικής σκέψης. Για εμάς τους νεότερους υπήρξε ένα φωτεινό παράδειγμα και θα είναι ένας μεγάλος δάσκαλος στους δύσκολους αγώνες που έρχονται. Στην αγαπημένη σύντροφό του Ευγενία και τα παιδιά του συμπαριστάμεθα και είμαστε κοντά τους.

Αθήνα, 19 Ιουνίου  2019

Το Διοικητικό Συμβούλιο

της ΕΜΙΑΝ

STEFANOU.42

Ο Τάκης Μπενάς στην έκτακτη συνδιάσκεψη της Νεολαίας της ΕΔΑ  Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλονίκη, Καλοκαίρι 1963. Δίπλα του διακρίνεται ο Στέφανος Στεφάνου.

Φωτογραφικά Αρχεία ΕΜΙΑΝ– Συλλογή Στ. Στεφάνου