ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΜΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ

1

Το περιοδικό της Λαμπράκηδων

Τετράδια Δημοκρατίας, τεύχος 3/ Σεπτέμβριος 1964,

σε αναστατική έκδοση στην Κυριακάτικη Αυγή, 30 Ιουνίου 2013

Η Δημοκρατική Κίνηση Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης» (ΔΚΝΓΛ) ιδρύθηκε πενήντα χρόνια πριν, στις 8 Ιουνίου 1963. Η Αυγή και η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) τιμώντας τα πενηντάχρονα της Κίνησης, με την οποία σηματοδοτείται η εμφάνιση του κινήματος των Λαμπράκηδων, προχωρούν στην αναστατική έκδοση του τρίτου τεύχους των Τετραδίων Δημοκρατίας που θα κυκλοφορήσει μαζί με το φύλλο της Κυριακάτικης Αυγής, στις 30 Ιουνίου 2013.

Τα Τετράδια με αρχισυντάκτη τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν αρχικά όργανο της ΔΚΝΓΛ (τεύχη 1 και 2), κατόπιν των Λαμπράκηδων (τεύχη 3 και 4) και, τέλος, της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (περίοδος Β΄ τεύχος 1). Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1963, το δεύτερο θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το τρίτο τον Σεπτέμβριο του 1964, το τέταρτο το Δεκέμβριο του ίδιου έτους και το πέμπτο το Μάρτιο του 1965.

Η αναστατική έκδοση μάς δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή, από πρώτο χέρι, με ένα υλικό εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέρον, τόσο από πολιτικής όσο και από ιστορικής απόψεως. Το αριστερό κίνημα της νεολαίας της δεκαετίας του 1960 αποτελεί ένα εξαιρετικά πλούσιο και προκλητικό πεδίο για την έρευνα, αλλά και για τους σημερινούς αγωνιστές, αφού στη δράση του συναντιέται η πάλη για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Παράλληλα, οι μορφές πάλης και οι δραστηριότητες που αναπτύσσει τότε σε όλη την Ελλάδα μπολιάζουν με πρωτοποριακά στοιχεία και νέες λογικές το νεολαιίστικο, αλλά και ευρύτερο κίνημα του ’60.

Την έκδοση πλαισιώνουν άρθρα του Στέφανου Στεφάνου, του Γιάνη Γιανουλόπουλου και του Θανάση Καλαφάτη, που επιχειρούν ένα αναστοχασμό πάνω στην εποχή, το φοιτητικό κίνημα και τα περιεχόμενα του τεύχους του περιοδικού.