ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

img629

Αποκατάσταση του Μνημείου του Σωτήρη Πέτρουλα

 στη συμβολή των οδών Εδουάρδου Λω και Σταδίου,

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Χθες, 16 Ιουλίου 2013 στις 8 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε, στη συμβολή των οδών Εδουάρδου Λω και Σταδίου, εκδήλωση με αφορμή την αποκατάσταση της χάλκινης προσωπογραφίας του Σωτήρη Πέτρουλα που κλάπηκε τον περασμένο Δεκέμβρη από αγνώστους.

Οι «Φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα» και η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) είχαν καλέσει όλους τους Έλληνες δημοκράτες να παρευρεθούν και να συμμετάσχουν.

Τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του Σωτήρη Πέτρουλα, η οποία φιλοτεχνήθηκε και πάλι από το γλύπτη Γιώργο Χουλιάρα, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έγιναν μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ενώ δίπλα στην οδό Σταδίου εργαζόμενοι διαδήλωναν κατά των αντιλαϊκών και αντεργατικών μνημονίων. Την εκδήλωση συντόνισε ο Στέλιος Παππάς. Από τους «Φίλους του Πέτρουλα» μίλησαν ο Γιάννης Καρατζάς, ο Νίκος Καλαποθαράκος και ο Γιώργος Γιαννουλάτος, ενώ από την ΕΜΙΑΝ ο πρόεδρός της Θανάσης Καλαφάτης. Συγκινητική ήταν η παρέμβαση του ανιψιού του αξέχαστου Σωτήρη που φέρει το ίδιο όνομα, Σωτήρης Πέτρουλας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν απαγγελίες ποιημάτων του Σωτήρη Πέτρουλα από την ηθοποιό Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία διάβασε και δημοσιευμένη κατάθεση του Μίκη Θεοδωράκη για τα γεγονότα σχετικά με την κηδεία του Σωτήρη. Επίσης σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε εκπρόσωπος του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας».

Παρευρέθηκαν παλιοί συμμαχητές του Πέτρουλα, νέοι εργάτες και φοιτητές, εταίροι και φίλοι της ΕΜΙΑΝ, διάφοροι «Φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα», ο καθηγητής Γιώργος Χουλιάρας που φιλοτέχνησε τη νέα προσωπογραφία, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και πλήθος κόσμου.

 

 

Η ομιλία του προέδρου του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ Θανάση Καλαφάτη

 

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον αξέχαστο αγωνιστή της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, Σωτήρη Πέτρουλα, με την ευκαιρία της αποκατάστασης της χάλκινης προσωπογραφίας του, που αφαιρέθηκε από αγνώστους τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το μήνυμα της θυσίας του Σωτήρη Πέτρουλα είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ. Γιατί αυτή την εποχή επιτελείται η μετατροπή της Ελλάδας σε ζώνη φθηνής εργασίας, σε ένα τριτοκοσμικό κράτος, χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς δυνατότητα αυτόνομης σύνταξης νόμων και με μειωμένη εθνική κυριαρχία, όπου επιβάλλεται η κατάργηση της δημοκρατίας και των συνταγματικών ελευθεριών.

Να γιατί αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει σήμερα σε όλες τις γωνιές της χώρας και να συνδεθεί με τα όνειρα και τους κοινωνικούς αγώνες για την κατάργηση της ξενικής οικονομικής επιβολής και την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας.

Προς την προηγούμενη κατεύθυνση η ΕΜΙΑΝ έχει σχεδιάσει και προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών, σε συνεργασία με άλλους φορείς, τους φίλους του Σωτήρη Πέτρουλα, πανεπιστημιακές σχολές και νέα κινήματα οικολόγων, γυναικών κ.ά., για να προωθήσει το μήνυμα, σε μια πρώτη φάση, στα σχολειά και στα πανεπιστήμια. Ο Σωτήρης Πέτρουλας υπήρξε νυκτερινός μαθητής και η ΕΜΙΑΝ συνέταξε, σε συνεργασία με ερευνητικό πανεπιστημιακό φορέα, ένα μεγάλο πρόγραμμα για την Νυχτερινή Εκπαίδευση, ενώ έχει αναπτύξει ανάλογες συνεργασίες με εκπαιδευτικές συσπειρώσεις και εκπαιδευτικά περιοδικά. Αυτή η πολιτιστική κατεύθυνση, εκτός των άλλων, υπηρετείται πιστά από την ΕΜΙΑΝ από το 2005 και μετά, με την έκδοση και των πρώτων Δελτίων και λοιπών δημοσιεύσεών της.

Σήμερα, λοιπόν, χαιρετίζουμε τον Σωτήρη Πέτρουλα σαν ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά και άφθαρτα σύμβολα της δημοκρατίας, που ανήκει πια σε όλο το δημοκρατικό ελληνικό λαό και, χωρίς υπερβολές, σε όλη την παγκόσμια μαχόμενη νεολαία.  Είναι το σύμβολο που θα αντιπροσωπεύει στο διηνεκές τους αγώνες της ενωμένης δημοκρατικής νεολαίας και του εργαζόμενου λαού στη διάρκεια των ογδόντα ημερών των Ιουλιανών, και που αντανακλά τη θυσία όλων των νέων Ελλήνων που έπεσαν για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία στα τελευταία πενήντα χρόνια του εικοστού αιώνα.

Ένα πρόσωπο δυνατό που συνένωσε τα χαρακτηριστικά του εργάτη, μ’ εκείνα του διανοούμενου και έκανε την υπέρβαση για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό.

Η σημερινή εκδήλωση ας γίνει η απαρχή για νέες δυνατότητες επαφής της νεολαίας μας με τη σύγχρονη ιστορία της και για την μετουσίωση του αξιακού φορτίου αυτής της παράδοσης στους σημερινούς πνευματικούς και κοινωνικούς της αγώνες.

Σωτήρη, σ’ ευχαριστούμε.