ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ, 1937-2014. ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

img083Χρήστος Ρεκλείτης, 1937–2014. Πρώτος στους αγώνες της νεολαίας, της δημοκρατίας, των εργαζομένων.

Επιμέλεια: Θανάσης Καλαφάτης, Στέφανος Δ. Στεφάνου, Ζήσιμος Χ. Συνοδινός. Αθήνα 2014, σ. 105.

Έναν χρόνο μετά το θάνατο του αξέχαστου αγωνιστή της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού Χρήστου Ρεκλείτη, η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) κυκλοφορεί μια τιμητική έκδοση, προκειμένου να αναδείξει την ανθρώπινη και αγωνιστική του πορεία καθώς και τον πολιτικό του λόγο.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο περιέχονται κείμενα για τον Χρήστο Ρεκλείτη και την εποχή του. Ο Θανάσης Καλαφάτης γράφει για το κίνημα των μαθητών της νύχτας, 1962–1967, και τη συμβολή του Χρήστου Ρεκλείτη. Ο Βασίλης Κωτούλας αναφέρεται στον πρωτοποριακό ρόλο του Χρήστου στους αγώνες της εποχής του και ο Σωτήρης Οικονόμου στη συμμετοχή του στο συνδικαλιστικό κίνημα στη μεταπολίτευση.

Το δεύτερο μέρος καλύπτεται από ομιλίες και συνδικαλιστικές παρεμβάσεις του Χρήστου Ρεκλείτη. Σπάνια αρχειακά κείμενα που απόκεινται στις συλλογές της ΕΜΙΑΝ, ανάμεσα στα οποία διακρίνουμε την ομιλία-συνέντευξη την 12/12/1961 για το πρόβλημα των νυχτερινών μαθητών. Επίσης την ομιλία του την 1/11/1962 στη σύσκεψη εκπροσώπων μαθητών νυχτερινών σχολείων στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα. Και τέλος την ομιλία του στο 18ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ), την 8/5/1997 στην Αθήνα.

Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται αρχειακά τεκμήρια και βιογραφικά στοιχεία του. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται παρεμβάσεις μαθητών του Νυχτερινού Γυμνασίου Καλαμάτας, η απολογία του Χρήστου στους στρατοδίκες και η απόφαση του στρατοδικείου, τα βασανιστήρια της χούντας, μια αναπτυγμένη και πλούσια βιογραφία του από την ιστορικό Ιωάννα Παπαθανασίου και ένα κείμενο για τον αγωνιστή πατέρα του, Γιάννη, από τον αντιστασιακό Μήτσο Παλαιολογόπουλο.

Στο τέταρτο μέρος περιλαμβάνονται μικρά κείμενα, κρίσεις και εντυπώσεις από φίλους και συναγωνιστές του Χρήστου: τον Διονύση Παπαδάτο, τον Τάσος Τρίκκα, τον Πέτρο Μοσχούρη και τον Γιάννη Πετσαλάκη.

Με το βιβλίο αυτό η ΕΜΙΑΝ τιμά μια εμβληματική πολιτική και αγωνιστική φυσιογνωμία του ελληνικού εργατικού και αριστερού κινήματος από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι τα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 2000. Από τα αετόπουλα της εαμικής Αντίστασης στην ύστερη ΕΠΟΝ, στη Νεολαία ΕΔΑ, το κίνημα των Λαμπράκηδων και τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό περιγράφεται και μια κρίσιμη για τον ελληνικό λαό, και ιδιαίτερα για τη νεολαία, περίοδο, εκείνη των ετών 1949–1974. Έτσι το μικρό αυτό βιβλίο καθίσταται και χρήσιμο εγχειρίδιο των δραματικών συνθηκών και των αγώνων της ελληνικής νεολαίας τη μετεμφυλιακή περίοδο και την εποχή της χουντικής τυραννίας. Τιμώνται ταυτόχρονα και όλοι εκείνοι οι συμμαχητές του στον αγώνα να βγει η χώρα στο ξέφωτο.

Η έκδοση εμπλουτίζεται με φωτογραφικό υλικό που απόκειται στις συλλογές της ΕΜΙΑΝ και το αρχείο της οικογένειας Ρεκλείτη. Τυπώθηκε στο τυπογραφείο του Φίλιππου Λένη και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των εταιρειών PRIME INSURANCE COMPANY Ltd και ΚΡΕΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Ε.