ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, 1935-2010

img084Γιάννης Πετρόπουλος 1935–2010, επιμέλεια: Στέφανος Στεφάνου, Ζήσιμος Συνοδινός, Μπάμπης Κοβάνης. Αθήνα 2011, σ. 56.

 

Ο Γιάννης Πετρόπουλος, σημαντικό εργατικό στέλεχος των ελληνικών αριστερών οργανώσεων της νεολαίας από τη δεκαετία του ’60 και μετά, ιδρυτικό και τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΙΑΝ την περίοδο 2000–2010,  υπήρξε, πάνω απ’ όλα, άτομο με κυρίαρχη την πολιτική αριστερή σκέψη και ανοιχτό στα νέα μηνύματα, τους νέους αγώνες και τους νέους ανθρώπους. Μάλιστα η ζωή και το έργο του συνιστούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τους νέους της πατρίδας μας στη σημερινή δύσκολη εποχή.

Την ανθρώπινη και αγωνιστική πορεία του, καθώς και τον λιτό αλλά καίριο πολιτικό του λόγο έρχεται να αναδείξει η μικρή αυτή έκδοση.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται καλύπτουν μια περίοδο 45 ετών, από τις αρχές της δεκαετίας ’60 μέχρι και την πρόσφατη εποχή, και αφορούν επεξεργασίες από τη συμμετοχή του στο Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, την ΕΔΑ, τον αντιδικτατορικό αγώνα και το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Τα παραπάνω πλαισιώνονται από αρχειακά τεκμήρια που σχετίζονται με την αγωνιστική του δράση καθώς και αναφορές στενών του φίλων, ιδιαίτερα για την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική του προσφορά πριν και μετά τη μεταπολίτευση, καθώς και την ξεχωριστή συμβολή του στην ίδρυση και ανάπτυξη της ΕΜΙΑΝ.