ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, 1940-2021

Βασίλης Κωστόπουλος (1940–2021)

Βασ. Κωστόπουλος1

Ο Βασίλης Κωστόπουλος, αγαπητός φίλος και διακεκριμένος επιστήμονας, έφυγε από τη ζωή στις 3 Μαρτίου, στα 81 του χρόνια. Διαπρεπής νομικός με ευρωπαϊκή εμβέλεια, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα ιδιαίτερα χρόνια της δεκαετίας του ’60 και στη συνέχεια στο Παρίσι για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του, είχε μια εξαίρετη, πολυσχιδή και αδιάλειπτη επιστημονική παρουσία. Άφησε μια πλούσια παρακαταθήκη επιστημονικής κατάρτισης, επαγγελματικής συνέπειας και συναδελφικής συμπεριφοράς που έχει πολλαπλά αξιολογηθεί.

Στέλεχος της ελληνικής και ευρωπαϊκής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, με πλήθος σχετικών δημοσιεύσεων και συνεδριακών συμμετοχών, δεν έπαψε ποτέ να εξασκεί ταυτόχρονα μια μαχητική και ενεργό δικηγορία. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στην επιστημονική του διαδρομή υπήρξε δικηγόρος υπεράσπισης δημοκρατικών-αριστερών νεολαίων και φοιτητών στη διάρκεια της δικτατορίας καθώς και των δημοκρατικών πανεπιστημιακών καθηγητών στη δεκαετία 1975–1985. Επίσης, μέλος της νομικής Ειδικής Επιτροπής Ραδιοφωνίας & Τηλεόρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομικός σύμβουλος στην ΕΡΤ (1988–2005 και 2009–2013) και διευθύνων σύμβουλός της το χρονικό διάστημα 2017–2018. Πάντα στο πλαίσιο των επιστημονικών του δραστηριοτήτων, σημαντική ήταν η εκπαιδευτική προσφορά του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στο σύντομο αυτό κείμενο θα θέλαμε οι φίλοι του να αποχαιρετίσουμε στο πρόσωπο του Βασίλη και τον άξιο, ενεργό Πολίτη και Δημοκράτη. Από τα χρόνια της Νομικής, φοιτητής σε μια περίοδο εμβληματική, πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του φοιτητικού δημοκρατικού συνδικαλισμού, στο μεγάλο κίνημα του 1–1-4 και του 15%, ιδιαίτερα στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ), στην οποία υπήρξε, μετά το ιδρυτικό της συνέδριο, ο πρώτος εκλεγμένος αντιπρόεδρος διεθνών σχέσεων για δύο θητείες (1963–1965), συμβάλλοντας στην προαγωγή των σχέσεων της ΕΦΕΕ με τις διεθνείς φοιτητικές οργανώσεις.

Αυτή την πρώτη δημοκρατική, αγωνιστική του θητεία, την τίμησε ο Βασίλης σε όλη του τη ζωή, στα μικρά αλλά και στα πιο σημαντικά, και όταν το 2000 στήθηκε η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), για να στεγάσει τους αγώνες και τις συμβολές άξιων ανθρώπων, με τη συγκέντρωση προσωπικών αρχείων, προφορικών και γραπτών μαρτυριών, φωτογραφικού υλικού, νεανικών περιοδικών και εντύπων της εποχής, ο Βασίλης ήταν από την πρώτη στιγμή πολύτιμα παρών μέχρι το τέλος, κι από το 2002 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Σήμερα οι φίλοι του στην ΕΜΙΑΝ, ευχαριστώντας τον βαθιά, τον αποχαιρετούμε με αγάπη.