Δημήτρης Βασ. Δαρειώτης, 1943-2022

Δημήτρης Βασ. Δαρειώτης (1943–2022)

Στις 11 Φεβρουαρίου έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Δαρειώτης, σεμνός αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, δραστήριο στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς και πιστός φίλος και συμπαραστάτης στο έργο της ΕΜΙΑΝ.

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1943 στο Χαρακοπιό Πυλίας της Μεσσηνίας. Ο πατέρας του Βασίλης, αγρότης, υπήρξε μέλος του ΕΑΜ στην Κατοχή, έτσι ο Μίμης από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στην Αριστερά και πάλεψε για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα της νέας γενιάς μέσα από τις γραμμές της Νεολαίας της ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη.

Φοιτητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά της χούντας μέσα από το Πατριωτικό Μέτωπο με αρκετούς άλλους Λαμπράκηδες. Για τη δράση του συνελήφθη τον Απρίλη του 1968, κρατήθηκε σε απομόνωση στη Γενική Ασφάλεια όπου βασανίστηκε απάνθρωπα επί ένα τετράμηνο. Τον Ιανουάριο του 1969 δικάστηκε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, μαζί με την Πόπη Τζεμπελίκου και τον Τίτο Μυλωνόπουλο, και καταδικάστηκε ως επικίνδυνος κομμουνιστής, παραβάτης του α.ν. 509 του 1947 σε 16 χρόνια κάθειρξη. Παρέμεινε έγκλειστος στις φυλακές Αβέρωφ, Αίγινας και Κορυδαλλού μέχρι τον Αύγουστο του 1973. Ξαναπιάστηκε και κρατήθηκε λίγο καιρό στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και τον Φεβρουάριο του 1974.

Από τη μεταπολίτευση και εξής συνέχισε να αγωνίζεται οργανωμένος μέχρι τα τελευταία χρόνια ως στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς: του ΚΚΕ Εσωτερικού, της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ), έπειτα στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για αρκετό διάστημα ήταν οικονομικός υπεύθυνος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ κι απ’ αυτή τη θέση υπήρξε η καρδιά και το συναίσθημα του κόμματος.

Όσοι τον γνωρίσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί του θα μας μείνει αξέχαστος. Ανιδιοτελής, ακέραιος, πράος, αγαπητός και ευγενικός, μα ανυποχώρητος στις ιδέες του, φυσιογνωμία μοναδική στο χώρο της Αριστεράς.

Με άφατη θλίψη και βαθιά συγκίνηση τον αποχαιρετούμε οι παλιοί του φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές, τα συλλυπητήριά μας σε όλη του την οικογένεια.

Οι παλιοί φίλοι του από την ΕΜΙΑΝ

Θανάσης Καλαφάτης-Ζήσιμος Συνοδινός

mimis

 

Ο Μίμης Δαρειώτης στα εγκαίνια των πρώτων γραφείων

της ΕΜΙΑΝ, 26 Ιουνίου 2000.