Νέα διοίκηση στην Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας
της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ)
Στις 8 Δεκεμβρίου 2011 στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), Ακαδημίας 20, πραγματοποιήθηκε η καταστατική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ).
Ο απερχόμενος πρόεδρος Θανάσης Καλαφάτης παρουσίασε τον απολογισμό των ετών 2009–2011 και ο τέως διαχειριστής Αλέξης Λάιος τον οικονομικό απολογισμό, συνοδευόμενο από την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Ύστερα από γόνιμη διαλογική συζήτηση η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τους απολογισμούς. Στη συνέχεια αποφασίστηκε τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού, το οποίο αφορά τους σκοπούς της Εταιρείας και τελικά διαμορφώθηκε ως εξής:
«Σκοποί της εταιρείας είναι: 1) Η συγκέντρωση, διαφύλαξη ταξινόμηση και περιγραφή αρχείων και κάθε είδους τεκμηριωτικού υλικού των οργανώσεων της ελληνικής νεολαίας, στα οποία θα έχει ελεύθερη πρόσβαση οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. 2) Η προώθηση της μελέτης της ιστορίας των οργανώσεων της αριστερής νεολαίας και η ανάδειξη της δράσης και της συμβολής τους στην πολιτική ζωή, στους κοινωνικούς αγώνες, στον αγώνα για τη Δημοκρατία και τη διάδοση των αριστερών ιδεών από το τέλος του Εμφυλίου πολέμου μέχρι την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, καθώς και η συστηματική πληροφόρηση του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας για την ιστορία του αριστερού κινήματος της νεολαίας. Οι σκοποί της εταιρείας δεν είναι κερδοσκοπικοί. Η εταιρεία με το έργο της θα υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους πιο πάνω στόχους με μέσα που θα αποβλέπουν στη συντήρηση της ιστορικής μνήμης, δηλαδή με παραγωγή και διάθεση εκδόσεων, περιοδικών και λοιπών δημοσιεύσεων ενημερωτικού χαρακτήρα, με δημόσιες συζητήσεις, ομιλίες, εκθέσεις αρχειακού υλικού, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες και λοιπές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις».
Μετά την πραγματοποίηση της συζήτησης επί του σχεδίου δράσης για την επόμενη τριετία, επακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τη νέα Εξελεγκτική Επιτροπή.
Οι εκλεγμένοι για το Διοικητικό Συμβούλιο εταίροι, στην πρώτη συνεδρίασή τους στις 19 Δεκεμβρίου 2011, αποφάσισαν ομόφωνα ότι η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΙΑΝ είναι η εξής:
Πρόεδρος: Θανάσης Καλαφάτης,
Αντιπρόεδρος: Δέσποινα Παπαδημητρίου,
Γενικός γραμματέας: Ζήσιμος Συνοδινός,
Ειδικός γραμματέας: Κώστας Κατσάπης,
Διαχειριστής: Γιώργος Μούκας,
Μέλη: Γιάνης Γιανουλόπουλος, Γιάννης Καούνης, Βασίλης Κωστόπουλος, Αλέξης Λάιος, Αθηνά Νικολάου, Αργυρώ Ρεκλείτη, Σεραφείμ Σεφεριάδης.
Αναπληρωματικά μέλη: Μπάμπης Κοβάνης, Μάκης Παπούλιας, Γιώργος Χατζόπουλος.
Επίσης η Εξελεγκτική Επιτροπή, που είχε εκλεγεί ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των εταίρων στις 8 Δεκεμβρίου 2011, αποτελείται από τους: Μπάμπη Γεωργούλα, Κωστή Γιούργο και Τασούλα Κατιρτζόγλου.
Παρακάτω παρουσιάζονται το κείμενο του απολογισμού 2009–2011 του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και το σχέδιο δράσης για τη νέα περίοδο.
Απολογισμός
Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΙΑΝ, 2009–2011
Την περίοδο 2009–2011 το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσει τους σκοπούς της Εταιρείας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 3 του καταστατικού της και αφορούν τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και διαφύλαξη έντυπων και προφορικών αρχείων της ελληνικής νεολαίας και ιδιαίτερα την προώθηση της μελέτης της ιστορίας των οργανώσεων της αριστερής νεολαίας, καθώς και να υλοποιήσει το Σχέδιο Δράσης που εγκρίθηκε από την τελευταία εκλογοαπολογιστική συνέλευση της 28ης Ιανουαρίου 2009.
Όλες οι προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου, των μελών και φίλων της Εταιρείας συγκεντρώθηκαν στην υλοποίηση πολιτιστικών, επιστημονικών και αρχειακών εκδηλώσεων και στη βελτίωση των υποδομών της Εταιρείας. Τα αποτελέσματα στους παραπάνω τομείς ήταν πολύ θετικά και η ΕΜΙΑΝ κατοχυρώθηκε παραπέρα στη συνείδηση του κόσμου, της πολιτικής, της νεολαίας, της εργασίας και του πνεύματος ως μια σοβαρή πολιτιστική και επιστημονική συσπείρωση στο χώρο των αρχείων και της νεολαίας.
Αυτή η εικόνα έρχεται σε κάποια αντίθεση με τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου που χαρακτηριζόταν από ασυνέχειες, μεγάλα κενά και μη υλοποίηση πολλών αποφάσεων. Παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την αρνητική κατάσταση είναι η όχι καλή οργανωτική λειτουργία της Εταιρείας και η μικρού βαθμού αξιοποίηση των μελών και των φίλων της. Άμεσοι συνεργάτες του Δ.Σ. ήταν η οργανωτική γραμματεία, δηλαδή το προεδρείο με εκτελεστικές αρμοδιότητες και οι επιτροπές δράσης. Η λειτουργία της οργανωτικής γραμματείας πολλές φορές δεν ήταν η καλύτερη, ενώ και οι επιτροπές δράσης δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν παρά σποραδικά και με μικρή αποτελεσματικότητα. Αρκετές από τις επιτροπές αυτές μάλλον θα αντικατασταθούν σ’ ένα μεγάλο βαθμό από τη συνεισφορά του νέου σωματείου που ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες και σήμερα έχει αποκτήσει την πλήρη νομική οντότητά του με την επωνυμία «Φίλοι της ΕΜΙΑΝ». Ένα σωματείο που αριθμεί 130 ιδρυτικά μέλη και απαρτίζεται από πολλούς νέους επιστήμονες και μέλη νεότερων νεολαιίστικων οργανώσεων. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα για την παραπέρα στήριξη και ανάπτυξη της ΕΜΙΑΝ. Σε συνάρτηση με τις προηγούμενες αδυναμίες βρίσκονται τα όχι ικανοποιητικά επιτεύγματα της οικονομικής επιτροπής η οποία είχε επωμισθεί το βάρος της συγκέντρωσης των αναγκαίων οικονομικών πόρων για τη λειτουργία και ανάπτυξη της Εταιρείας. Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και μάλιστα σε μια τόσο επώδυνη για το λαό και τα οικονομικά της χώρας περίοδο.
Πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις
Ειδικότερα, διακρίνουμε το 2009 την ψυχαγωγική εκδήλωση της ΕΜΙΑΝ στις 27 Μαρτίου στο κέντρο «Χάραμα» στην Καισαριανή. Την ημερίδα με θέμα «Ιστορική μυθοπλασία και πραγματικότητα: το κίνημα των νέων στη δεκαετία του ’60», με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Σκρουμπέλου Μπλε καστόρινα παπούτσια, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «Τόπος». Μέσα στο ίδιο έτος η ΕΜΙΑΝ συμμετείχε με αρχειακό υλικό και τεκμήρια περιοδικού τύπου στην έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενώσεως Συντακτών Μακεδονίας και Θράκης με θέμα: «Ο περιοδικός τύπος κατά την περίοδο της δικτατορίας». Επίσης συμμετείχε με αρχειακό υλικό στην έκδοση της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, 1967–1974, ο παράνομος αντιστασιακός τύπος. Επίσης, σε συνεργασία με την Ελευθεροτυπία στη σειρά «Ιστορικά» εκδίδεται το βιβλίο Δεσμώτες της Χούντας. Τέλος τον Δεκέμβριο του 2009 η ΕΜΙΑΝ συμμετέχει με αρχειακό υλικό και περιοδικό τύπο στην έκθεση «Κομμάτια και αποσπάσματα: περιδιαβάζοντας τον νεανικό τύπο της δεκαετίας του ’60», οργανωμένη από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
Αμείωτη συνεχίζεται η πολιτιστική και επιστημονική δραστηριότητα της Εταιρείας το έτος 2010. Στις 28 Ιανουαρίου, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα: «Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος, 45 χρόνια από την πραγματοποίηση του Α΄ Συνεδρίου της». Στις 20 Απριλίου πραγματοποιείται ημερίδα με θέμα «Αντιδικτατορικός αγώνας στην Ευρώπη και βασανιστήρια στην Ελλάδα» με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Βλάσση Διαδρομές ζωής, πολιτικοί και πολιτική. Στις 10 Ιουνίου πραγματοποιείται τιμητική εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την ίδρυση της ΕΜΙΑΝ και ταυτόχρονα γίνεται παρουσίαση του Γενικού Ευρετηρίου των αρχείων της. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση φωτογραφίας με τις δραστηριότητες της Εταιρείας. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2010, σε συνεργασία πάλι με το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνεται τιμητική εκδήλωση για το 4ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο και την προδικτατορική ΕΦΕΕ, που συνδυάζεται με τα αποκαλυπτήρια εντοιχισμένης τιμητικής πλάκας στα πρώτα γραφεία της ΕΦΕΕ και την απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε δημοσιογράφους οι οποίοι με την πένα τους συνέβαλαν στην προβολή των αγώνων της προδικτατορικής ελληνικής νεολαίας.
Μέσα στον ίδιο χρόνο υποβάλλεται υπόμνημα της ΕΜΙΑΝ στην υπουργό Παιδείας, διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με την ανανέωση της διδακτικής ύλης του μαθήματος της ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, και μέλη του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ συναντώνται με τον Γενικό Γραμματέα της Νέας Γενιάς για την προώθηση ερευνητικών θεμάτων που αφορούν τη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής νεολαίας.
Πλούσια θα είναι η πολιτιστική και επιστημονική δραστηριότητα της ΕΜΙΑΝ και το έτος 2011. Στις 14 Απριλίου του 2011 πραγματοποιείται η παρουσίαση του βιβλίου του Λευτέρη Τσίλογλου Κι όμως ήταν όμορφα. Στις 28 Μαΐου 2011 πραγματοποιείται σε συνεργασία με το νεοϊδρυμένο σωματείο «Φίλοι της ΕΜΙΑΝ» συνεστίαση στο κέντρο «Μόνος» στην Ηλιούπολη. Τον Σεπτέμβριο του 2011 η εταιρεία συμμετέχει με αρχειακό υλικό και έντυπα στην έκθεση βιβλίου του Συνδέσμου Εκδοτών και Βιβλιοπωλών Αθήνας με θέμα «Τα απαγορευμένα βιβλία την περίοδο της επταετίας». Τέλος στις 30 Νοεμβρίου του 2011 διοργανώνει σεμνή τιμητική εκδήλωση για τον σύντροφο Γιάννη Πετρόπουλο, ιδρυτικό της μέλος και στέλεχος του ελληνικού εργατικού κινήματος, ένα χρόνο από το θάνατό του. Να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις στέφθηκαν από μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή των μελών και φίλων της ΕΜΙΑΝ ήταν πολύ μεγάλη και το κλίμα εγκάρδιο και φιλικό. Να αναφερθούμε εδώ στην πολύ καλή δουλεία των επιμέρους οργανωτικών επιτροπών.
Οι νέες εκδόσεις
Μέσα στην ίδια περίοδο, 2009–2011, πραγματοποιηθήκαν 4 νέες εκδόσεις της ΕΜΙΑΝ: Τα αρχεία της ΕΜΙΑΝ, Γενικό ευρετήριο, Αθήνα 2010, με συγγραφείς τους Σ. Στεφάνου και Ζ. Συνοδινό. Τέταρτο Πανσπουδαστικό Συνέδριο — Κείμενα και Αποφάσεις», Α΄ Εισηγητική Έκθεση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής, αναστατική έκδοση, Αθήνα 2010. Αναδρομές, περιοδική έκδοση της ΕΜΙΑΝ, τχ. 1, Δεκέμβρης 2010 και το τιμητικό αφιέρωμα στον Γιάννη Πετρόπουλο με τίτλο Γιάννης Πετρόπουλος 1935–2010, Αθήνα 2011. Στην εκδοτική δραστηριότητα μπορεί να συμπεριληφθεί και το καλαίσθητο τετράπτυχο για την ΕΜΙΑΝ που κυκλοφόρησε το 2010. Για την έκδοση της αρχειονομικής και επιστημονικής επιθεώρησης Αναδρομές σημαντική ήταν η συμβολή των μελών της Συντακτικής Επιτροπής και ιδιαίτερα των επιμελητών της Σ. Στεφάνου, Ζ. Συνοδινού και Κ. Τσικνάκη καθώς και του τυπογράφου Φίλιππου Λένη. Η ίδια η έκδοση του περιοδικού, που έρχεται να καλύψει με επιτυχία σημαντικά θέματα για τη νεολαία και τα αρχεία, και η καλή αποδοχή που βρήκε από την κριτική συνιστούν ένα σημαντικό επίτευγμα της Εταιρείας μας. Το πρώτο τεύχος είχε αφιέρωμα με θέμα «Νεολαία και δικτατορία 1967–1974». Το δεύτερο τεύχος, που υπολογίζεται να κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2012, θα συμπεριλαμβάνει εκτενές αφιέρωμα για τους αριστερούς νέους στο στρατό.
Βιβλιοθήκη
Την περίοδο 2009–2011 η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με νέες σειρές βιβλίων, δωρεές εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και μελών και φίλων της ΕΜΙΑΝ. Η βιβλιοθήκη έχει καταστεί αναπόσπαστο τμήμα του Αρχείου μας, ειδικά χρηστική για θέματα παιδείας, νεολαίας, και μαρτυριών. Αξιοποιείται δε σε μεγάλο βαθμό από τους ερευνητές του Αρχείου της ΕΜΙΑΝ. Υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση στην ηλεκτρονική της καταλογογράφηση. Ελπίζουμε ότι νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της άρτιας συγκρότησης και λειτουργίας της.
Αρχεία
Ο στόχος της προώθησης της αρχειακής δουλειάς ως μέσου για την προσέγγιση νέων ιστορικών που θα ασχολούνται με τη μελέτη της ιστορίας της αριστερής νεολαίας καλύφθηκε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την προηγούμενη τριετία και οι μελλοντικές προοπτικές εμφανίζονται ευοίωνες. Συγκεκριμένα το 2010 εκδόθηκε το Γενικό ευρετήριο των αρχείων μας που αναδείχθηκε βασικό εργαλείο για την αρχειακή μας δουλειά. Επίσης, το αρχειακό υλικό της Εταιρείας εμπλουτίστηκε με ταχείς ρυθμούς. Έτσι σήμερα οι νέες μας αρχειακές συλλογές, δηλαδή οι νέες προσκτήσεις πιέζουν για τη συμπλήρωση του ευρετηρίου, έντυπου ή ηλεκτρονικού. Μέσα στην υπό κρίση περίοδο και συγκεκριμένα στις αρχές του 2010 άρχισε να λειτουργεί το αναγνωστήριο της ΕΜΙΑΝ. Η προσέλευση των ερευνητών είναι ενθαρρυντική. Μέχρι σήμερα 60 ερευνητές έχουν κάνει χρήση των αρχείων της ΕΜΙΑΝ για τη συγγραφή διατριβών, μονογραφιών και άλλων δημοσιεύσεων. Η λειτουργία της ιστοσελίδας της ΕΜΙΑΝ (www.emian.gr) έρχεται να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα της και να συμβάλλει αποφασιστικά στην προσέλευση νέων ερευνητών. Η ιστοσελίδα έχει τύχει πολλών εγκωμίων για την ποιότητα και το εύχρηστο της λειτουργίας της. Ενημερώνεται ανελλιπώς και ο αριθμός των επισκεπτών της βαίνει αυξανόμενος. Ήδη την έχουν επισκεφθεί 1.500 άτομα και κατά μέσο όρο έχει επισκεψιμότητα 60 άτομα ημερησίως. Κατασκευαστής της ιστοσελίδας είναι ο Σπύρος Μάνδρος και επιμελητές της οι Ζήσιμος Συνοδινός, Σπύρος Μάνδρος, Μιχάλης Μωραϊτίδης, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και η Ξένια Φλάμπουρα, βιβλιοθηκονόμος της ΕΜΙΑΝ. Να σημειώσουμε ότι στην ιστοσελίδα υπάρχουν ενδιαφέρουσες ενημερωτικές στήλες μεταξύ των οποίων και οι «Μαρτυρίες», στις οποίες έχουν καταχωρισθεί πολλές καταθέσεις από τη ζωή στο στρατό και τις φυλακές. Η όλη προσπάθεια για την προαγωγή της αρχειακής δουλείας ενισχύθηκε και με την πραγματοποίηση, το εαρινό εξάμηνο του 2011, στο αναγνωστήριο της ΕΜΙΑΝ μεταπτυχιακού σεμιναρίου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Η ιστορία του ελληνικού φοιτητικού κινήματος από το τέλος του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και μετά».
Οι υποδομές της ΕΜΙΑΝ
Την περίοδο 2009–2011 έγιναν οι τελευταίες προσθήκες και τεχνικές διευθετήσεις στο χώρο των γραφείων ώστε να εξασφαλισθεί η καλή λειτουργία του αναγνωστηρίου και έγινε η εγκατάσταση της ιστοσελίδας. Το ηλεκτρονικό σύστημα της Εταιρείας χρήζει βελτίωσης, ενώ οι χώροι του αρχειοστασίου δεν επαρκούν για τη διαφύλαξη των αρχειακών συλλογών. Είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα χώρου για την εύρυθμη λειτουργία των γραφείων, του αρχειοστασίου και του αναγνωστηρίου.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου:
α) Επιστημονική διημερίδα, τον Φεβρουάριο 2012, σε συνεργασία με τα ΑΣΚΙ, με θέμα «Η νέα ιστοριογραφία και η ελληνική νεολαία»,
β) Επιστημονική ημερίδα, τον Απρίλιο 2012, σε συνεργασία με μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Παν/μίου, με θέμα «Οικονομική κρίση και ελληνική νεολαία, χθες και σήμερα»,
γ) Λειτουργία ενός εργαστηρίου προφορικής ιστορίας για τη νεολαία της δεκαετίας του ’60, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Ανθρωπολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας και με τη συμμετοχή φοιτητών και νέων επιστημόνων,
δ) Η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου για την Πανσπουδαστική, που είχε οργανώσει η ΕΜΙΑΝ το 2006.
Κρίνοντας ότι ή όλη εμπειρία ήταν θετική, παρά ορισμένες ελλείψεις και λάθη, πιστεύουμε ότι το εγχείρημα της ΕΜΙΑΝ πρέπει να συνεχισθεί με μεγαλύτερη οργανωτική και επιστημονική προσπάθεια. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αξιοποιώντας τη θετική και αρνητική εμπειρία της μέχρι τώρα πορείας της ΕΜΙΑΝ, πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να προωθήσει παραπέρα τους καταστατικούς στόχους, βελτιώνοντας τη δουλειά της σε όλους τους τομείς, αρχειακό, επιστημονικό και πολιτιστικό.
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2011
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΜΙΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΡΙΕΤΙΑ
1. Πρώτος στόχος της νέας διοίκησης θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της λειτουργίας των γραφείων της ΕΜΙΑΝ μέσα σε κλίμα μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, πράγμα που απαιτεί την εξασφάλιση ισχυρών οικονομικών μέσων. Μέσα για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η ανασυγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής σε νέες βάσεις. Η Οικονομική Επιτροπή θα είναι ανοικτή στη συμμετοχή εκ περιτροπής όλων των μελών και φίλων της Εταιρείας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα ίδρυσης μικρής επιχείρησης που θα συμβάλλει στην κάλυψη μέρους των γενικών δαπανών.
2. Δεύτερος στόχος θα είναι να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της ερευνητικής και αρχειονομικής δουλειάς της ΕΜΙΑΝ σε θέματα που συνδέονται με την αγροτική και εργατική νεολαία. Μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η καταγραφή προφορικών μαρτυριών, η επισήμανση, καταγραφή και συλλογή αρχειακών πηγών που σχετίζονται με την εργασία των νέων, η συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού και η αφιέρωση ενός τεύχους της ετήσιας επιθεώρησης Αναδρομές στον κόσμο της εργασίας των νέων.
3. Τρίτος στόχος, σε συνάρτηση με τον δεύτερο στόχο, είναι η δημιουργία «Εργαστηρίου Προφορικής Ιστορίας». Μέσα για την επίτευξη είναι καταρχήν η λειτουργία ενός σεμιναρίου για την εξειδίκευση νέων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που ασχολούνται με την προφορική ιστορία και την ιστορική έρευνα.
4. Τέταρτος στόχος της διοίκησης της ΕΜΙΑΝ είναι να συνδέσει τα πορίσματα της ερευνητικής και αρχειονομικής δουλειάς της με την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα μέσα από τη δημιουργία κατάλληλων δικτύων επαφής κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων της νεολαίας.
5. Πέμπτο στόχο αποτελεί η στενή συνεργασία με το νεοϊδρυμένο Σωματείο των Φίλων της ΕΜΙΑΝ για τη στήριξη και την υλοποίηση βασικών τομέων του έργου της.