ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Ετήσια έκδοση, τεύχος 1, Δεκέμβριος 2010, σ. 285

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της ετήσιας ιστορικής και αρχειακής επιθεώρησης Αναδρομές που εκδίδει η Εταιρεία Μελέτης της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ).

Βασικός στόχος των Αναδρομών είναι να αναδειχθούν σε ελεύθερο βήμα προβληματισμού, διαλόγου και αντιπαράθεσης απόψεων των διανοητών, ιστορικών και πολιτικών επιστημόνων και ερευνητών που καταπιάνονται με θέματα νεολαίας, ιστορίας και αρχείων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Σε γενικότερο επίπεδο επιθυμεί να συμβάλει στην ιστορική μελέτη του ελληνικού παρελθόντος και ταυτόχρονα στην προώθηση νέων επιστημονικών δυνάμεων.

Αντικείμενο των δημοσιευμάτων του περιοδικού είναι:

  • H ιστορία της ελληνικής νεολαίας στις ποικίλες διαστάσεις της, κυρίως της περιόδου 1950–2000, σε συνδυασμό με τα γεγονότα και τις γενικότερες εξελίξεις του 20ού αιώνα.
  • Η έρευνα των πηγών που σχετίζονται με την εποχή και παράλληλα η στοιχειοθέτηση ενός θεωρητικού πλαισίου μελέτης για τα ζητήματα που ανακύπτουν και για την πληρέστερη αξιοποίηση των διαθέσιμων αρχειακών πηγών.
  • Η ανάδειξη του αρχειακού υλικού που βρίσκεται στην ΕΜΙΑΝ και σε άλλα συγγενή αρχειακά ιδρύματα καθώς και η επεξεργασία μιας αρχειακής μεθοδολογίας σύμφορης με τα υφιστάμενα αρχεία της νεολαίας.

Το συγκεκριμένο τεύχος έχει ως κεντρικό θέμα ανάλυσης “Νεολαία και Δικτατορία 1967–1974″ (επιμέλεια Ζ. Συνοδινός) όπου συγκεντρώνονται δύο άρθρα του “ερανιστή των αρχείων” και δεκατέσσαρες συμβολές των Βαγγέλη Αγγελή, Θανάση Αθανασίου, Χριστόφορου Αργυρόπουλου, Νικόλαου Αναστασόπουλου, Θεόδωρου Καζέλη–Λευτέρη Χαλβατζή, Θανάση Καλαφάτη, Γιάννη Καούνη, Στάθη Κουτρουβίδη, Ρηνιώς Μίσσιου, Δημήτρη Παναγιωτόπουλου, Αλέκου Σόφη, Θανάση Τσακίρη, Κώστα Τσικνάκη και Γιώργου Χατζόπουλου.

Του παραπάνω αφιερώματος προτάσσονται πέντε μελέτες που αφορούν την ελληνική νεολαία της δεκαετίας του ’60 και συγκεκριμένα οι παρακάτω: “Διεκδικήσεις και κινήματα στην ελληνική δεκαετία του ’60: Η πρόσκληση της θεωρητικής αξιοποίησης” του Σεραφείμ Σεφεριάδη, “Τα αρχεία της νεολαίας και οι έγνοιες μας. Απ’ αφορμή μια έκδοση” του Στέφανου Στεφάνου, “Στοιχεία ιστορίας του φοιτητικού κινήματος την περίοδο του 1–1-4 και του 15% για την παιδεία” του Γιώργου Φερεντίνου, “Ένας αγώνας ντέρμπι με σταθερό σκορ: Αριστεροί φαντάροι — κάπηλοι εθνικοφροσύνης 1–0” του Κώστα Τσουράκη και “Μια νεολαία με καταλυτικές διαθέσεις. Σκέψεις για τη συγκρότηση του ελληνικού Αντι-ροκ κινήματος, 1964–1974” του Κώστα Κατσάπη.

Το τρίτο μέρος καλύπτεται από μαρτυρίες, σημειώματα του “ερανιστή των αρχείων” και κριτικά σημειώματα για νέες εκδόσεις από τους Κατερίνα Κυριακού, Μιχάλη Λυμπεράτο, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Δημήτρη Παπανικολόπουλο, Λυδία Παπαδάκη και Καίτη Τοπάλη. Η επιθεώρηση κλείνει με τις στήλες του Διαλόγου και το Χρονικό της ΕΜΙΑΝ.

Η έκδοση είναι άρτια φιλοτεχνημένη και πλαισιωμένη από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που εναπόκειται στις συλλογές της ΕΜΙΑΝ.

Τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού αποτελούν οι Μαρία Βλασσοπούλου, ιστορικός (Βιβλιοθήκη της Βουλής), Θανάσης Καλαφάτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Στάθης Κουτρουβίδης, ιστορικός, Αθηνά Νικολάου, συγγραφέας, Σεραφείμ Σεφεριάδης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέφανος Στεφάνου, επιμελητής εκδόσεων, Ζήσιμος Συνοδινός, ιστορικός-αρχειονόμος (Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας) και Κώστας Τσικνάκης, ιστορικός (Κέντρο Βυζαντινών Μελετών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών).