ΦΩΤΟΣΥΛΛΟΓΕΣ

Το φωτογραφικό αρχείο της ΕΜΙΑΝ περιλαμβάνει σήμερα 65 φωτογραφικές συλλογές με 2.000 περίπου φωτογραφίες που αφορούν κυρίως δραστηριότητες και πρόσωπα από τα χρόνια της έντονης δράσης της αριστερής νεολαίας των δεκαετιών του 1950 και 1960. Συγκεκριμένα, το φωτογραφικό υλικό καλύπτει τις περιόδους των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως και τα χρόνια της δικτατορίας: εργατικοί αγώνες, πολιτικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ποικίλες δραστηριότητες της ΔΝΛ, τα Ιουλιανά, κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα, κινητοποιήσεις για το Κυπριακό, φιλειρηνικό κίνημα και πορείες ειρήνης, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές της δεκαετίας του 1960, φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, αγώνες για τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής και της εκπαιδευτικής ζωής με πρωταγωνιστές τη Νεολαία της ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες, πολιτιστικό κίνημα, δραστηριότητα Μίκη Θεοδωράκη κλπ.

Περιλαμβάνονται ακόμη φωτογραφίες από στρατόπεδα, φυλακές, πολιτικές δίκες μέχρι τη μεταπολίτευση, όπως επίσης και για αντιδικτατορικές δραστηριότητες και κινητοποιήσεις.

Οι συλλογές του φωτογραφικού υλικού φέρουν τα ονόματα των συλλεκτών-δωρητών τους. Παρουσιάζουμε εδώ δείγματα φωτογραφιών από ορισμένες συλλογές. Για να δείτε αυτές τις φωτογραφίες κάντε κλικ πάνω στους συνδέσμους.