ΣΥΛΛΟΓΗ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

GR EMIAN-12 (1958, 1960, 1963–1967, 2002)

Ο Θανάσης Καλαφάτης είναι οικονομολόγος-ιστορικός, καθηγητής της Σύγχρονης Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας και πρόεδρός της από το 2006. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1941 και σπούδασε οικονομία και διοίκηση επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ, νομικά στη Νομική Σχολή και φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και την Αθήνα, στη μακροοικονομία-οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική ιστορία αντίστοιχα. Ως μαθητής οργανώθηκε στην παράνομη ΕΠΟΝ, υπήρξε δραστήριο μέλος του μαζικού σπουδαστικού κινήματος, γραμματέας του Συλλόγου Λευκαδίων Φοιτητών, μέλος του Δ.Σ. της ΟΤΣΣΕ (Ομοσπονδία Τοπικών Σπουδαστικών Συλλόγων Ελλάδας) και των Επτανησίων Φοιτητών, μέλος του γραφείου της Σπουδάζουσας της Ν.ΕΔΑ, 1962–1964, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου, του Οργανωτικού και του Αγροτικού Γραφείου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη από το πρώτο συνέδριό της ώς το 1967. Δικάστηκε από στρατοδικείο της χούντας και κρατήθηκε για πολλά χρόνια στις φυλακές της.

Η συλλογή (α΄ κατάθεση) περιέχει κυρίως έγγραφα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΕΔΑ, κείμενα εργασίας για το αγροτικό πρόβλημα, εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και απαντήσεις νομαρχιών περί δραστηριότητας της ΔΝΛ ενόψει της προσπάθειας διάλυσης της οργάνωσης κ.ά. Επίσης το “Ημερολόγιον βάρκας Ματίνας, ταξίδι Ελλάς-Ιταλία”, αντιδικτατορικό ημερολόγιο, Σεπτ. 1967.

  • ΦΑΚΕΛΟΣ 1: Κοινοβουλευτική Ομάδα ΕΔΑ, αγροτικό πρόβλημα, προσπάθεια διάλυσης ΔΝΛ, ημερολόγιο ΠΣΑΕΕΑ, 1958, 1960, 1963–1966, 2002
  • ΦΑΚΕΛΟΣ 2: “Ημερολόγιον βάρκας Ματίνας, ταξίδι Ελλάς-Ιταλία”, χφ αντιδικτατορικό ημερολόγιο του ταξιδιού Γλυφάδα-Ρέτζιο της Καλαβρίας, Σεπτ. 1967.